Tariceanu: Trebuie sa ne luam gandul ca elevii se vor intoarce la scoala pana in toamna. Este un sacrificiu necesar

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca revenirea elevilor la scoala nu este oportuna, iar unitatile de invatamant ar trebui redeschise la toamna, acesta fiind un sacrificiu necesar „daca nu vrem ca ai nostri copii sa devina surse ambulante de raspandit virusi”.

„Eram foarte aproape sa imbratisez ideea reintoarcerii copiilor la scoala de la 1 iunie. Apoi m-am gandit la masurile care trebuie luate pentru a ne simti copiii in minima siguranta si m-a lovit groaza. Vreau sa-mi trimit copilul la scoala pe un plan gandit peste noapte de actualul ministru al Educatiei?

Publicitate

Sau de Ludovic Orban? Nu prea cred! Felul in care au ratat startul luptei impotriva virususului sau cum au rasolit “scoala online” spune totul despre felul in care ei ar putea organiza intr-un timp atat de scurt reintoarcerea in siguranta la scoala. Asa ca, daca nu vrem ca ai nostri copii sa devina surse ambulante de raspandit virusi, trebuie sa ne luam gandul ca ei se vor intoarce la scoala pana in toamna. Este un sacrificiu necesar”, a scris, luni dimineata, pe Facebook, Calin Popescu Tariceanu.

Conform sursei citate, o asemenea decizie are implicatii multiple.

„La unele, solutiile sunt mai la indemana. La altele trebuie sa mai cumpanim. De exemplu, nu am o solutie viabila despre ce se poate face pentru copiii ai caror parinti se intorc la munca. Vad ca in Belgia scolile organizeaza in cadrul lor centre speciale unde pot sta copiii ai caror parinti se intorc la munca. Probabil ca multi parinti vor avea programe de munca flexible deci si aici va trebuie sa fie flexibilitate de orar. Si masuri de siguranta”, scrie liderul ALDE.

Tariceanu considera ca, in acest an scolar, mediile trebuie incheiate pe baza notelor de pana acum. De asemenea, el spune ca Bacalaureatul si Evaluarea nationala trebuie finalizate tot in baza mediilor din anii precedenti.

„Daca Franta, tara care a inventat Bacalaureatul propune solutia asta, nu vad de ce nu am lua-o si noi in calcul. Vacanta cea mai mare care a existat vreodata trebuie folosita de minister si de scoli pentru a reface toate planurile pentru toamna. Asta inseamna mai putini elevi in clase, orar decalat, programa scolara modificata in asemenea fel incat sa se poata recupera materia din acest an, contracte pentru asigurarea cu masti de protectie, protocoale de dezinfectie periodica in salile de clasa si mijloacele de transport, decizie cu privire la programul cornul si laptele, sistem de testare periodica a cadrelor didactice. O multime de lucruri si astea sunt doar o parte”, scris sursa citata.

Citeste si articolul :   Rezultatele exit poll alegeri parlamentare 2020. Cine ne va conduce in urmatorii patru ani

Liderul ALDE aduce in discutie si posibilitatea ca anul scolar sa nu mai inceapa in aceeasi zi pentru toti.

„Adica 15 septembrie nu va mai fi ziua cand clopotelul va suna pentru toti cum nici 15 iunie nu mai este ultima zi de scoala. Cred ca cele trei cicluri scolare (primar, gimnazial si liceal) trebuie sa inceapa cu o diferenta de una sau doua saptamani intre ele.

Nu vreau sa ma pronunt care primul si care ultimul. Motivul nu este doar cel al limitarii aglomeratiei in scoli, ci mai mult pentru evitarea aglomeratiei in concedii, pe plaja sau la munte. In plus, o masura ca si aceasta va avea rezultate pozitive pe gradul de ocupare al capacitatilor hoteliere si dam astfel o mana de ajutor uneia dintre cele mai lovite industrii din Romania.

Stiu, sunt parinti, cum sunt si eu, care au un copil in clasa I si celalalt in clasa a VI-a, de exemplu. Cum ne impartim sa mergem in concedii? Da, e o problema dar o problema si mai mare este grija noastra pentru copiii nostri, sa-i vedem mari, sanatosi si la casele lor”, a mai scris Calin Popescu Tariceanu.

Citeste si articolul :   Certificatul verde COVID 19 a fost aprobat si in Romania. Documentul va fi disponibil de la 1 iulie 2021.

Luni, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, are loc o intalnire la care participa presedintele Klaus Iohannis, premierul, ministrul Educatiei, Monica Anisie, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.