Raed Arafat, avertizare de ultima ora pentru romani. Ce restrictii raman valabile din 15 mai

Raed Arafat a spus, duminica seara, ca in aceste zile se va vedea daca numarul cazurilor de infectii cu COVID-19 va creste, aceasta fiind corelata cu perioada de Paste. Raed Arafat a anuntat si ce restrictii raman valabile dupa ridicarea starii de urgenta.

“Asteptam sa vedem,. Acum suntem in perioada in care pot sa inceapa sa apara cazurile, deci incubatia incepe pe la 4-7 zile pana la 14 zile, deci in aceste zile vom vedea daca va fi o crestere corelata cu perioada de Paste”, a spus Seful Departamentul pentru Situatii de Urgenta, la Digi24.

In ceea ce priveste masurile de relaxare a restrictiilor din15 mai, seful DSU a spus ca aceste masuri vor fi treptate, iar oamenii nu ar trebui sa se astepte ca totul sa fie ca inainte de izbucnirea epidemiei.

“Sa nu se astepte lumea ca va avea masuri de relaxare care sa insemne o revenire la ceea ce a fost inaintea pandemiei la nivel mondial. Este vorba de masuri graduale, atent decise si cu monitorizare intre masuri”, a mai spus Arafat.

Seful DSU a dat si un exemplu de astfel de masuri graduale.

“De exemplu, nu inseamna ca asa va fi, poate ca in prima faza oamenii vor putea iesi din casa fara declaratie pe proprie raspundere, dar in acelasi timp poate ca va trebui respectat mai departe numarul maxim de persoane, trebuie sa se respecte mai departe faptul ca nu se organizeaza festivitati, nu se organizeaza concerte, nu se merge la restaurant sa se stea la masa, se merge doar sa se cumpere. Cam asa arata, gradual poti sa cresti numarul persoanelor, dar dupa evaluarea primelor masuri”, a specificat Raed Arafat.

Citeste si articolul :   Costin Marculescu, umilit la TV. Mesaje revoltatoare ale fostei sotii: Imi bateam joc de el

Tot el a spus ca fiecare masura trebuie monitorizata timp de 14 zile.

Raed Arafat spune la ce sa ne asteptam dupa 15 mai

“Daca schimbam comportamentul nostru prea devreme si daca renuntam prea devreme la masurile de distantare sociala…

Chiar daca s-a anuntat ca vor fi unele masuri dupa 15 mai, Presedintele a spus ca nu se va renunta total, noi vedem ca unii au inteles ca relaxarea a inceput deja si nu respecta. Atentie, mai avem vreo 3 saptamani. Aici vedem pericolul. O schimbare a situatiei poate schimba si deciziile de dupa”, a specificat Raed Arafat, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat a mai spus ca relaxarea masurilor de dupa 15 mai nu inseamna ca am scapat de riscul infectiei COVID-19 si sustine ca nerespectarea regulilor de igiena va duce la o crestere a cazurilor noi.

“Aceste masuri vor fi spuse. Vor fi luate treptat. Sunt masuri compensatorii care vor exista. Se va purta masca in anumite zone. Toate aceste aspecte vor fi anuntate din timp.

Citeste si articolul :   Liberalii isi iau mana de pe Vlad Voiculescu: „Raspunderea politica apartine USR-PLUS”

Relaxarea dupa 15 mai nu inseamna ca a trecut riscul sau pericolul. Daca nu respectam masurile de igiena vor exploda cazurile. Cand incep masurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie sa fie si mai stricta de catre populatie”, a spus Raed Arafat pentru Mediafax.

Dupa ce se va incepe procesul de relaxare a masurilor, cetatenii vor trebui sa dea dovada de responsabilitate, sustine secretarul de stat din MAI.

“Vor incepe masurile de relaxare de la 15 mai, dar vor fi treptate. Vor fi unele recomandari de sanatate publica in ceea ce priveste industria HORECA.

Faptul ca incep masurile de relaxare nu inseamna ca nu trebuie sa fim precauti. Se relaxeaza unele lucruri, dar cetatenii trebuie sa fie mult mai responsabili”, a mai explicat Arafat.

In urma unei interventii la Digi24, secretarul de stat a dat cateva exemple de masuri ce ar putea fi luate dupa 15 mai, fara a se intelege ca acestea sunt cele ce urmeaza a fi implementate.

“Poate ca in prima faza oamenii sa iasa fara sa mai aiba declaratia pe propria raspundere, nu se organizeaza festivitati, nu se organizeaza concerte, nu se sta la restaurant.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt de ultim moment. Ce se intampla in luna ianuarie in Romania

Poti sa cresti numarul persoanelor, dar asta se va face ulterior. Poate ca se deschid parcurile, dar nu si locurile de joaca. Acestea sunt exemple”, a specificat Arafat, la Digi24.

Ce se intampla cu mallurile

“Inca va mai dura cu mallurile, nu cred ca se vor redeschide imediat dupa 15 mai. Asteptam sa vedem ce decizii se vor lua, dar masurile nu vor fi masive. Vor fi masuri cu risc minim, urmate si de alte masuri dupa o perioada”, a mai spus secretarul de stat.

Autor