Letonia are doar 12 decese din cauza COVID-19

Bilantul epidemic al Letoniei este de 812 cazuri de COVID-19, 12 decese si 267 de vindecati, desi autoritatile nu au blocat economia. Premierul tarii, Krisjanis Karins, a explicat pentru Sunday Telegraph care a fost reteta succesului, in conditiile in care masurile de distantare nu au fost drastice.

„Abordarea noastra a fost testare, identificarea celor pozitivi si izolarea lor. Am incercat sa gasim un echilibru intre pastrarea sanatatii oamenilor si incercarea de a nu face rau economiei in mod ireparabil”, a explicat premierul leton.Primul caz inregistrat in Letonia a fost in 2 martie. Dupa 11 zile, guvernul a declarat starea de urgenta si a interzis adunarile cu mai mult de 200 de persoane, a inchis scolile, cinematografele si teatrele si s-a concentrat pe protejarea personalului sanitar. Magazinele si fabricile au fost inchise doar la sfarsitul saptamanii.

In 29 martie au fost introduse si regulile de distantare sociala: pastrarea distantei de doi metri intre persoane, cu posibilitatea de a iesi din casa, cate doua persoane sau in familie. Acestea s-au aplicat si in baruri si restaurante.„Am urmat intocmai sfaturile epidemiologilor. Eu insumi am stat in izolare zece zile, pentru ca dupa o intalnire cu un parlamentar, s-a descoperit ca era infectat. Guvernul a lucrat doar online”, a spus premierul leton.Primul deces din cauza COVID-19 a fost inregistrat in Letonia in 3 aprilie.

Citeste si articolul :   Nu am nicio problema cu persoanele de etnie maghiara. Problema o am cu politicienii PSD

„Poate asta este una dintre marile diferente, am facut multi pasi de pregatire, inainte ca primul om sa moara”, a adaugat Krisjanis Karins.Premierul leton spune si ca, desi a avut dificultati, a reusit sa faca stocuri de materiale de protectie pentru personalul sanitar pentru trei luni.

„Am facut asta intr-o maniera centralizata, cum nu mai facusem. Spitalele, doctorii, de obicei se aprovizioneaza singuri, dar aveam nevoie de cantitati mari, de pe o piata acerba. Am avut multe incercari esuate de a achizitiona echipament”, explica premierul leton.Letonia a testat 2% din populatie si a facut anchete epidemilogice seriose pentru fiecare caz testat pozitiv. Desi numarul deceselor este scazut, premierul nu lasa garda jos si crede ca se poate mai bine.

Autor