Este posibila prelungirea starii de urgenta dupa 15 mai? Raed Arafat: ”Urmeaza sa vedem impactul Pastelui”

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerului Sanatatii, a sustinut un discurs la Europa FM despre relaxarea restrictiilor de circulatie si sentimentul de responsabilitate al romanilor dupa 15 mai. Arafat a spus ca, in toamna sau iarna, poate exista un al doilea val de epidemie.

Raed Arafat a spus ca Romania nu poate continua sa ia masuri restrictive nelimitate si nu considera ca este necesara extinderea starii de urgenta dupa data de 15 mai.

“Masurile anuntate sunt masuri graduale, care vor fi luate incepand cu 15 mai. Vor fi luate mai intai, de exemplu, pe parte individuala. Exista posibilitatea unor actiuni fara sa fie un impact major pe partea sanatatii publice. Exista grupuri de lucru, echipe de lucru care analizeaza in permanenta ceea ce trebuie facut.

Referitor la data de 15 mai, am ales-o raportandu-ne si la faptul ca atunci se incheie starea de urgenta. La modul in care evolueaza acum, nu vad aceasta situatie (prelungirea starii de urgenta). Noi suntem stabili, exista o crestere stabila, exista o stabilitate in ceea ce priveste evolutia cazurilor zilnice.

Sunt masuri compensatorii, adica: iesiti fara sa trebuiasca sa spuneti unde iesiti, dar tot maximum trei persoane, nu avem voie la cinematograf, nu se pot face nunti. Nu a fost o decizie pripita, nu apar pe nimeni. Urmeaza sa vedem impactul Pastelui, urmeaza sa vedem cum evolueaza numarul cazurilor. Nimeni nu este nebun sa ia masuri doar pentru ca cineva preseaza sau doreste el anumite masuri.

Este normal sa vedem ce fac alte tari si unde duc masurile lor. In alte tari au fost restrictii mai dure. Oamenii la noi au fost la lucru, nu a fost o interzicere totala a iesirii din casa, ci doar o limitare a iesirii. Ne vom consulta cu celelalte tari.

Avem conexiuni la OMS care ne dau informatii despre alte tari, Romania nu va iesi din context. Noi am luat masuri cu mult inainte fata de altii. Asta nu inseamna ca in valul doi scapam noi, pentru ca exista si aceasta ipoteza, sa vina un al doilea val epidemic”, a mai spus Raed Arafat.

Citeste si articolul :   Noi reguli pentru romanii care merg in Anglia

Raed Arafat (n. 24 mai 1964, Damasc, Siria) este un medic roman de origine palestiniana, nascut in Siria, specializat in anestezie-terapie intensiva. A crescut in Nablus, Cisiordania, iar la varsta de 16 ani (in 1981) a emigrat in Romania pentru a studia medicina. In septembrie 1990 a inceput sa puna bazele Serviciulului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD) la Targu Mures, devenit ulterior serviciul medical national de interventie rapida.

In anul 2003 a primit Ordinul National „Pentru Merit” in gradul de Cavaler de la presedintele Ion Iliescu, pentru intreaga activitate stiintifica si de cercetare, pentru contributia deosebita la dezvoltarea si promovarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor in Romania.

La 31 decembrie 2005 Raed Arafat a fost decorat de catre Traian Basescu, presedintele Romaniei, cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Ofiter, ca recunoastere a eforturilor depuse in salvarea oamenilor la inundatii si pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vietilor a numerosi romani. De asemenea, tot datorita muncii depuse de echipa sa, publicatia Jurnalul National l-a numit pe doctorul Arafat „Omul zilei”.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.