Fost sef SIE: Daca virusul a fost lansat din laboratoarele unei superputeri, tot aceasta il va opri

Fostul sef operativ al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Silviu Predoiu, a publicat pe Facebook un editorial in care explica mecanismele si reactiile la fenomenul fake-news si teoriile conspiratiei, precum si ce pot face oamenii pentru a filtra informatiile toxice.

In prezent consultant, Silviu Predoiu explica in postarea sa de ce din noianul de informatii cu care sunt bombardati zilnic romanii, atrag atentia doar stirile false, care modeleaza comportamentul prin efectul lor puternic emotional si transformand oamenii astfel in victime sigure ale teoriilor conspiratiei.

Fostul sef adjunct SIE puncteaza ca in acest caz refuzul autoritatilor de a confirma aceste conspiratii pune mai mult gaz pe foc deoarece sunt percepute de adeptii acestor teorii ca fiind implicate si deci nedemne de ascultare si respect.

Pentru a identifica stirile false, Silviu Predoiu ofera cateva sfaturi.

„Sa fim mult mai atenti atunci cand ne cautam sursele de informare, sa invatam sa ne intrebam daca o concluzie propusa este sustinuta de premisele prezentate, sa alegem preponderent canalele oficiale de informare, sa stim exact ce informatie vrem si sa invatam sa o solicitam, clar si hotarat”, spune Predoiu.

Citeste si articolul :   Cine este romanul care vinde Aerul din Muntii Carpatii, imbuteliat. O doza are 190 de inhalari si este foarte cautat in China

Silviu Predoiu sugereaza chiar la inceputul editorialului un exercitiu: acela ca oamenii sa se intrebe cand au dubii asupra unor informatii, una dintre intrebari fiind „Cui foloseste – Cui prodest?”, care va ajuta cititorul sa identifice cine se afla in spatele stirilor false si ce urmareste.

„Am vazut in aceste zile mai multe articole ce ne pun in garda in legatura cu riscul de a cadea victime valului de stiri false lansate de <Moscova si Beijing> in contextul actualei crize. Avertismente bine venite, avand in vedere ca evenimentele majore (si putine ar fi cele ce se califica mai bine la aceasta categorie decat o pandemie), evenimentele cu puternic impact emotional, reprezinta dintotdeauna un teren extrem de fertil pentru campaniile de dezinformare. Oricat de abil planificate si promovate insa, asemenea actiuni, puse la cale de neprieteni, pot fi, cu resursa umana bine pregatita, avand acces la dotare tehnica moderna si, mai ales, cu multa munca, devoalate si contracarate”, scrie fostul sef SIE.

Citeste si articolul :   Maia Morgenstern s-a impacat cu fostul sot la 20 de ani de la divort! Cum au fost surprinsi in miez de noapte

Predoiu este de parere ca problema reala cu stirile false consta in faptul ca atunci cand se da credit unei teorii a conspiratiei, individul este mult mai putin dispus sa urmeze recomandarile autoritatilor, indiferent daca acestea vizeaza restrictiile de miscare sau masurile de igiena.

„Daca virusul a fost lansat din laboratoarele unei superputeri atunci tot aceasta il va opri, nu spalatul pe maini si nici izolarea soacrei, nu-i asa? Acceptarea teoriei conspiratiei ne induce o atitudine ostila, negativa, fiind vorba, de regula, despre <ei> care vor sa ne faca ceva rau <noua>, si nimeni nu ne poate apara. Faptul ca autoritatile refuza sa recunoasca complotul le transforma cumva si pe acestea, in intelegerea adeptilor acestor teorii, in parte implicata, in agresor, deci nedemne de ascultare si respect”, mai spune Silviu Predoiu

Autor