Ce spune un medic roman care a operat o fetita infectata cu coronavirus. “Nu puteam sa respir. M-am gandit initial sa nu merg acasa”.

Un medic din Constanta, ce a operat o fetita infectata cu noul coronavirus, a marturisit cu emotii cum a decurs interventia chirurgicala, ce masuri de protectie a trebuit sa ia, dar si cum si-a intampinat propria familie dupa operatie.

Un medic din Constanta a operat o fetita infectata cu coronavirus

Un medic din Constanta a vorbit depre cum a operat o fetita cu apendicita, de 7 ani, infectata cu noul coronavirus, informeaza Adevarul.

Fetita a ajuns la spital cu dureri abdominale, iar familia a marturisit ca minora calatorise in strainatate de curand, astfel ca medicii au luat de la bun inceput masurile de protectie necesare.

Publicitate

In urma unei radiografii pulmonare ce arata modificari, dar si a testului pentru coronavirus, fetita a primit diagnosticul de infectie COVID-19, iar in urma unor investigatii suplimentare s-a descoperit ca micuta avea apendicita acuta gangrenoasa perforata care trebuia operata urgent.

Echipa de medici si asitenti din echipa de interventie coordonata de chirurgul pediatru Florin Daniel Enache au intrat in sala de operatii si au salvat viata copilului infectat cu COVID-19.

Experienta prin care a trecut chirugul

Dr. Florin Daniel Enache, medic chirurg pediatru Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, a vorbit despre acel moment delicat.

“In momentul in care am fost sunat de conducerea spitalului, ma pregateam sa iau pranzul cu familia. I-am spus sotiei sa nu ma mai astepte, i-am spus ca voi opera un copil infectat cu COVID-19. A inceput sa planga. As minti daca as spune ca nu m-am temut. S-a intamplat totul pe repede inainte, nu ne-am gandit decat ca trebuie sa salvam viata copilului”, a povestit medicul, dupa operatie.

Citeste si articolul :   Sandra Izbasa s-a casatorit. Primele imagini cu fosta gimnasta in rochie de mireasa

Chirurgul a vorbit si despre cat de greu este sa operezi pe cineva in timp ce porti toate echipamentele de protectie care se impun in astfel de situatii, astfel ca operatia a fost si mai dificila din cauza riscului de infectie.

“Cel mai greu a fost sa operam cu acel combinezon impermeabil in care transpiri din toti porii. Pe langa echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de manusi, 3 randuri de halate sterile, cate doua masti, papuci de sala, cate doua randuri de sosoni sterili si unii dintre cei din echipa au simtit nevoia sa se protejeze suplimentar si pe langa acesti sosoni, si-au acoperit picioarele si cu saci din plastic.

Publicitate

Nu puteam sa respir, transpiram din toti porii, mainile imi transpirau si erau foarte reci, nu imi mai simteam degetele. Am fost nevoit sa iau o pauza de cateva secunde pentru ca nu mai puteam sa suturez operatia. Interventia a durat 40 de minute si am luat pauze de cateva secunde la fiecare 10 minute, pentru ca simteam ca ma sufoc”, marturiseste Dr. Florin Daniel Enache.

Citeste si articolul :   Arafat a facut anuntul! Este lovitura pentru mii de romani: Si-au asumat...

Cu toate acestea, medicul spune ca nu a luat niciodata in calcul varianta de a nu o opera pe micuta si este bucuros ca interventia chirurgicala a avut un final fericit.

Chirurgul spune ca a petrecut acelasi timp pentru dezinfectie cat a stat in sala de operatii, pentru a fi sigur ca nu duce virusul mai departe, acasa, unde il asteptau sotia si copiii.

“Ma bucur ca impreuna cu colegii mei am facut totul ca la carte si am reusit sa evitam un scenariu sumbru si le multumesc tuturor. Nu s-a pus nicio clipa problema sa nu o operam. Primul lucru pe care l-am facut cand am iesit din operatie a fost sa intru in dus.

M-am spalat si dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cat a durat operatia. Pare exagerat, dar asa am fost sfatuiti sa facem. M-am imbracat apoi cu echipament curat si mi-am sunat familia. M-am gandit initial sa nu merg acasa, dar dupa discutiile cu specialistii care s-au asigurat ca ne luam toate masurile de siguranta in timpul interventiei, am hotarat sa merg totusi acasa.

Citeste si articolul :   Stefan Dascalu, cercetator roman la Oxford, a demontat patru mituri despre vaccinarea cu serul anti-Covid-19.

Copiii mei ma asteptau cu nerabdare. De fiecare data cand intru pe usa, ma spal si ma dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi ii iau in brate”, a mai spus medicul.

Intre timp, fetita operata pe data de 28 martie s-a recuperat, iar dupa o saptamana testul la coronavirus a iesit negativ, astfel ca a fost externata din Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, scrie fanatik.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.