Ministrul Sanatatii, un nou semnal de alarma. Suntem intr-un moment in care inca mai avem focare noi

In cursul zilei de azi Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a facut noi declaratii. Acesta a vorbit despre ce ne asteapta in zilele urmatoare daca nu vom respecta regulile. Ministrul preconizeaza ca numarul persoanelor infectate va ajunge la 20.000 cazuri daca nu respectam distantarea sociala.

Nelu Tataru: Putem ajunge la 20 de mii de cazuri daca nu respectam toate precautiile

Nelu Tataru ne indeamna sa respectam in continuare regulile de distantare sociala. Astfel nu vom mai mari rapid numarul de persoane infectate.

„Am spus de la inceput ca vom fi pe un varf la 7-10 zile dupa Paste, atunci trebuie sa stim ca acest varf se va duce mai tarziu si va fi mai abrupt, dupa ce facem in aceste zile.

Publicitate

Mentinem izolarea, distantarea, atunci putem avea acelasi parcurs pe care il avem acum, pana in 20-25 aprilie, urmand ca dupa cele 7-10 zile de dupa Pasti, sa putem vedea o stagnare ca numar de cazuri noi si poate dupa 15 mai o scadere a numarului de cazuri noi de la o zi la alta, urmand ca dupa 1 iunie sa vorbim si de altceva.

Suntem intr-un moment in care inca mai avem focare noi, chiar daca sunt mici, sunt focare noi. Avem focare in grupul medical. Suntem in momentul in care incercam sa rupem acea transmisiune extinsa din focarele mari, sa le transformam, sa le izolam in focare mici, ca sa le putem controla.”, a declarat Nelu Tataru pentru Digi24.

Redirectionare resurse medicale, inclusiv cadre medicale

Mai mult de atat, cadrele medicale au fost directionate catre locurile unde era cea mai mare nevoie de ele.

„Am redirectionat cadre medicale din diferite judete sau clinici universitare catre judetele deficitare sau catre spitalele care au lipsa acuta de personal medical. Sunt aceleasi spitale care au si focare in acest moment. Chiar dimineata am fost anuntat ca este un focar la Spitalul de Nefrologie Carol Davila din Bucuresti. Ramane sa verificam, toti cei care sunt pozitivi sunt in acest moment internati.

Citeste si articolul :   Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea: "Doar asa supravietuim ca natie"

Spitalul nu era COVID-19 in totalitate. Era pentru dializa si era spital COVID partial. Daca avem o patologie COVID in numar mare, il transformam in spital COVID.

Au fost unele neclaritati. Nu externam pacientii asimptomatici sau cu simptome usoare acasa. Asteptam sa vedem evolutia in urmatoarele zile, sau in urmatoarea saptamana pentru a vedea daca spitalele de suport ajung la capacitate de peste 40-50%, atunci sa dam cazurile usoare si asimptomatice catre un spatiu tampon in prima faza, cu personal medical, medici de familie, medici scolari sau voluntari.”, a mai completat Nelu Tataru pentru Digi24.

Nu avem focare mari

„In general, nu avem focare mari. Erau 19 cadre medicale infectate la Carol Davila. Ramane sa evaluam ca si testare, sa vedem daca se si confirma aceste infectii, ca sa putem sa gestionam atat ca personal medical, cat si ca functionare a acestui spital.

Publicitate

Trebuie sa ne gandim ca aceste focare apar de la un pacient neidentificat, ori dintr-o scapare a unor precautii din partea personalului medical – imbracarea, dezbracarea unui echipament. Sau cand ne consideram mai in siguranta, in spatiile mai libere, unde credem ca nu e un contact. Sunt multe posibilitati in acest moment. Gandim ca intr-un spital, tot ce inseamna pozitiv sa-l avem internat, iar cei asimptomatici sa poata lucra daca vor, urmand sa trateze pacienti COVID-19. Sunt cei asimptomatici, dar si negativ, si pentru a nu-i trimite in izolare la domiciliu, sa ramana in spital sa trateze, cu echipament. Sunt mai multe proceduri pe care le punem in practica in viitorul apropiat, dar deocamdata nu ne gandim prea repede, pana la sarbatorile pascale la o externare a celor asimptomatici sau cu simptome usoare.”, a mai adaugat ministrul.

Citeste si articolul :   Unde si cand va fi inmormantata Draga Olteanu Matei

Respectarea masurilor de protectie

„Ramane ca precautie identificarea tuturor celor pozitivi, chiar si asimptomatici, izolarea voluntara, distantarea sociala, inclusiv spalarea pe maini dupa atingerea unei suprafete comune, tusea, stranutul intr-o batista, solutia dezinfectanta cu care ne dam pe maini si toaleta generala cand venim dintr-un mediu. Trebuie sa avem grija de hainele cu care umblam, le aerisim, aerisim si camera. Sunt multe precautii pe care trebuie sa le pastram, dar sunt aceleasi pe care le repetam de doua luni.

Stiu ca e greu, e o perioada lunga, sunt sarbatorile pascale, poate nu mai avem rabdare, ziua s-a marit, e frumos afara, vrem sa fim impreuna cu totii… Inca nu e momentul.”

Nelu Tataru: Avem un numar de cazuri crescator

„Avem un numar de cazuri crescator, dar ne lasa si timpul sa putem trata ce avem, urmand sa putem interna pe cei care vor veni. Avem si cazuri in terapie intensiva. Trebuie sa ne asteptam ca in urmatoarea perioada sa avem o crestere a numarului de cazuri, dar si decese. Sunt cazuri cu comorbiditati, persoane peste 65 de ani, pana la 90 de ani, majoritatea cu comorbiditati, sunt unii care nu castiga aceasta lupta. Trebuie sa ne asteptam si la aceste cazuri. Personalul medical isi face treaba si incearca sa salveze pe toata lumea.

Ne putem astepta la multe cazuri, nu respectam izolarea, iesim in strada, formam grupuri populationale. Una e sa stai intr-o comunitate mica in casa, sa infectezi una, doua persoane, si alta e sa iesi in grupuri de populatie si sa infectezi 8-10 oameni.

Am facut o preconizare in conditiile in care un asimptomatic infectant merge 1 la 2, 1 la 3. Ne-am gandit la acel numar pe care l-am dat. In conditiile in care vom avea transmitere accentuata in comunitate, putem merge si la mai multe numar de cazuri: 15 mii, putem merge si pe 20 de mii daca nu avem acele precautii. Mentin ce am spus: izolare. Ramane acel timp in care vom vedea o stagnare si vom vedea mai putine cazuri noi de la o zi la alta. Atunci ne putem gandi la o ameliorare a restrictiilor.”

Citeste si articolul :   Ce se intampla in spitale dupa declaratiile Flaviei Grosan: „Este o psihoza pe care nu mi-o imaginam"

Indemn de la Nelu Tataru
„Dragi romani, vin niste sarbatori pascale diferite de cele pe care le-am avut pana acum. Sarbatori pascale pe care le vom petrece in izolare, pe care personal le voi petrece in izolare, la Husi, cu familia. Vin sarbatorile pascale care, daca suntem limitati in tot ce inseamna iesiri, manifestari le vor pregati pe cele de anul viitor.

Vin sarbatorile pascale pe care vi le doresc cu liniste, cu credinta. Cred, e in sufletul nostru, Dumnezeu e peste tot. Vin sarbatorile pascale care ne vor ajuta sa trecem peste tot. Paste linistit!”

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.