Ce masuri de austeritate va adopta Guvernul Orban. Sunt vizate salariile, alocatiile si pensiile!

Premierul Ludovic Orban este fortat sa aplice anumite masuri de austeritate pentru a acoperi gaura financiara provocata de epidemia de coronavirus. Printre acestea: pensiile nu vor mai fi marite cu 40%, dublarea alocatiilor va fi din nou amanata, iar demnitarii vor avea lefurile taiate, sustin surse politice pentru Adevarul.

Pandemia de coronavirus a trimis peste un milion de oameni în şomaj tehnic, iar alte sute de mii de angajaţi din sectorul privat şi-au pierdut definitiv locurile de muncă. În acest context, Guvernul încearcă să găsească măsuri de solidaritate socială.

Publicitate

Cu alte cuvinte, criza economică va trebui să fie suportată şi de bugetari, nu doar de privaţi. Problema e că, la finalul anului vor avea loc alegeri locale şi parlamentare, esenţiale pentru viitorul PNL.

Mulţi lideri liberali se tem, însă, că tăierile salariale la bugetari ar putea aduce mari prejudicii electorale pentru PNL, au declarat anumite surse pentru Adevărul. Prin urmare, premierul Ludovic Orban încearcă să-i sprijine şi pe antreprenorii afectaţi de criză, dar în acelaşi timp să se atingă cât mai puţin posibil de veniturile angajaţilor la stat, mulţi dintre ei votanţi PNL.

Publicitate

Ce măsuri de austeritate va lua Guvernul Orban

Potrivit Adevărul, în cursul acestei săptămâni, Guvernul Orban va adopta un pachet de măsuri de austeritate. Iată care sunt acestea:

1. Şomaj tehnic pentru o parte dintre angajaţii la stat. Bugetarii vor munci doar jumătate de lună. Pentru cele 15 zile lucrate, vor primi salariul întreg, iar pentru celelalte 15 zile libere vor primi 75% din salariul brut de încadrare. Măsura se va întinde doar pe timpul stării de urgenţă (lunile aprilie şi mai), urmând ca de la 1 iunie să se revină la normalitate.

Citeste si articolul :   Marturia tulburatoare a uni pacient infectat cu noul virus care a stat la terapie intensiva 12 zile: "Invat sa respir, sa merg...

Aceasta masura nu se aplica in cazul militarilor, politistilor, personalului medical si profesorilor, care vor ramane cu salariile intacte. Asadar, potrivit calculelor facute la Guvern, doar 500.000 de bugetari vor intra, prin rotatie, in somaj tehnic, 700.000 de bugetari fiind exceptati de la austeritate. Masura va aduce o economie la buget intre 1,2 si 1,5 miliarde de lei.

Initial, premierul Orban nu a vrut sa se atinga de lefurile bugetarilor, din ratiuni electorale. Sondajele PNL arata ca aproape 60% din respondenti resping taierile salariale, chiar si in conditiile pandemiei. In discutiile cu apropiatii din partid, liderul PNL a motivat ca banii castigati de bugetari vor alimenta consumul, deci tot vor intra in circuitul economic. In cele din urma, premierul a cedat la presiunea reprezentantilor din sectorul privat, care au criticat vehement faptul ca intreaga povara fiscala generata de pandemie cade pe umerii lor.

2. Taieri salariale pentru demnitari. Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta dedicata demnitarilor, potrivit careia lefurile parlamentarilor si ministrilor vor fi reduse cu 25%, sustin surse din Executiv pentru Adevarul. Insa procentul nu este inca batut in cuie, intrucat exista unele nemultumiri: “Angajatii din ministrul Sanatatii lucreaza foarte mult in aceasta perioada, ar fi nedrept sa aiba salariul taiat. Si in randul parlamentarilor au fost vociferari. Senatorii si deputatii ar prefera mai degraba sistemul donatiilor”, sustin sursele citate pentru Adevarul.

Citeste si articolul :   Cum arata un test de coronavirus cu rezultat pozitiv! Un medic moldovean din Barcelona l-a facut public

3. Nu vor fi eliminate pensiile speciale. Guvernul Orban nu va elimina si pensiile speciale prin OUG. Magistratii sunt o categorie profesionala care ar fi profund afectata de o asemenea decizie, sustin surse politice pentru Adevarul. Premierul vrea ca pensiile speciale sa fie eliminate prin procedura parlamentara, si nu prin Ordonanta de Urgenta. PNL, USR si PSD au proiecte legislative in acest sens.

Insa, momentan, Parlamentul lucreaza de la distanta, apoi va intra in vacanta de Pasti, deci sansele ca pensiile speciale sa fie aspru impozitate in perioada urmatoare sunt foarte mici. In plus, o astfel de lege ar fi contestata imediat la CCR chiar de Curtea Suprema, unde ar zace in sertare luni intregi, pentru ca magistratii CCR si-au suspendat activitatea din pricina epidemiei de coronavirus. Astfel incat, pana la toamna, pensiile speciale nu vor putea fi eliminate pe cale legala.

4. Pensiile nu se mai majoreaza cu 40%. Guvernul Orban a mostenit de la PSD o lege prin care pensiile ar trebui majorate din septembrie cu 40%. Potrivit Adevarul, o indexare cu 40% este imposibila, avand in vedere deficitul bugetar cu care se confrunta Romania.

Insa premierul insista ca pensiile sa fie totusi majorate cu 15%, asta in contextul in care PNL are de trecut doua teste electorale la finalul anului. „Daca nu majoram pensiile pierdem cateva procente bune”, sustine unul dintre liderii PNL pentru sursa citata. Orban mizeaza pe revenirea economiei pana in toamna si pe faptul ca Romania nu mai trebuie sa se incadreze in tinta de deficit de 3%. Totusi, specialistii in finante ai partidului sustin ca, in scenariul cel mai optimist, pensionarii vor primi cel mult 10% la pensii.

Citeste si articolul :   Dupa ce s-a casatorit la doar 18 ani, Cleopatra Stratan a luat alta decizie controversata. Sotul ei a dat vestea: "Nu mi-e rusine"

5. Dublarea alocatiilor se amana din nou. Legea adoptata de PSD si promulgata de presedintele Klaus Iohannis la inceputul anului a fost amanata de Guvern pana la data de 1 iulie din lipsa de fonduri. Potrivit proiectului, copiii sub doi ani vor primi o alocatie de 600 de lei, iar cei peste doi ani de 300 de lei pana la varsta de 18 ani.

Amanarea dublarii alocatiilor este o alta masura de austeritate impusa de Executiv. Guvernul Orban va amana intrarea in vigoare a legii cu inca o jumatate de an, potrivit Adevarul. Impactul bugetar al dublarii alocatiilor e de 6 miliarde de lei, bani pe care Guvernul nu ii are in momentul de fata, scrie romaniatv.net

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.