Raed Arafat le-a transmis romanilor o veste uriasa. Secretarul de stat a precizat ca starea de urgenta nu inseamna ca vor ramane aceleasi conditii de izolare.
Raed Arafat afirma ca starea de urgenta poate fi prelungita si dupa 15 mai, dar asta va depinde de evolutia pandemiei de Covid-19 la noi in tara, cu atat mai mult cu cat, spune Raed Arafat, greul nu a trecut.
Raed Arafat: Viata nu va mai fi ca inainte
Totusi, Raed Arafat a punctat ca masurile de izolare nu se pot prelungi la nesfarsit. Trebuie tinut cont si de consecintele economice.
Publicitate
Viata nu va mai fi, totusi, ca inainte. Va trebui sa invatam sa traim cu virusul, sa ne adaptam, cel putin pana la gasirea unui vaccin. Va fi o perioada ca in razboi.
Pana atunci insa, odata cu apropierea Pastelui ortodox, Raed Arafat nu exclude o inasprire a masurilor decise de autoritati. In orice caz, se vor intensifica verificarile si controalele, a avertizat seful DSU in interviul pentru Digi24, acordat sambata seara.
Vom infrunta pericolul pentru economia romaneasca
Intrebat daca este necesara prelungirea starii de urgenta dupa 15 mai, Raed Arafat a raspuns fara sa ii menajeze pe romani. „Dupa 15 mai, ramane sa vedem. Acum, in aprilie, deci prima prelungire, este obligatorie. Am auzit multa lume zicand ca n-ar fi justificata, dar totusi masurile trebuie mentinute, trebuie prelungite inca o perioada. Nu este normal acum sa intrerupem si sa revenim la o stare de normalitate. Ar transmite populatiei un mesaj ca lucrurile merg oricum spre bine si atunci gata, relaxam tot. Si nu este cazul.
Din 15 mai, asta vom vedea cum evolueaza toata situatia, dar daca respectam toate regulile, poate sa vedem ca suntem in scadere (cazurile de Covid-19 – nr.) si poate sa se anuleze atunci starea de urgenta si sa ne oprim. Daca vedem ca lucrurile se agraveaza, atunci vom decide la momentul respectiv”.
Ce se va schimba in vietile noastre
Raed Arafat a facut comparatie cu tarile din vestul Europei si care au ajuns la un numitor comun: omul trebuie sa invete sa traiasca si cu acest virus in societate, printre oameni.
„Mai multe tari deja vorbesc despre aspectul ca la un moment dat, vom invata sa convietuim cu acest virus, ne vom schimba poate stilul de viata, vom schimba modul in care muncim, in care lucram, dar este clar ca nu poti sa stai acasa luni de zile. In Wuhan au stat 78 de zile si dupa asta au inceput sa relaxeze, ca lumea sa lucreze, dar in ideea ca exista masuri foarte restrictive din punct de vedere al protectiei si al contactului si toata lumea incearca sa previna o recrestere a cazurilor.
Inca nu stim cum se va comporta virusul toamna, daca acum scade si toamna revine, deci clar ca trebuie sa ne adaptam acestei situatii si asta depinde foarte mult de modul in care oamenii sunt complianti, asculta recomandarile si nu asculta fake news-urile si pe cei care intra si comenteaza ca nu trebuie sa respectam nimic, ca nu trebuie nimic luat in considerare si toate aceste teorii conspirationiste, care n-au loc aici. Aici e o problema de sanatate publica pe care trebuie sa o privim ca atare si trebuie sa gasim solutii pentru ea si incet-incet, cum am zis, la un moment, sa convietuim cu ea si sa invatam sa traim mai departe in prezenta virusului pana vom gasi tratament sau vaccin”, a mai precizat secretarul de stat.
Secretarul de stat a subliniat ca in Romania nu a trecut inca de perioada cea mai dificila din epidemie. „Inca greul nu s-a terminat si inca nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui sa intelegem ca va fi o perioada ca in razboi, pentru ca va creste inca numarul, inainte sa scada. (…) Este posibil ca numarul pacientilor de terapie intensiva sa fie in crestere si nu in scadere in perioada urmatoare” a subliniat Raed Arafat.
Comentariile sunt închise.