Paste 2020. Ce se va intampla cu LUMINA de Inviere. Anuntul BOR. “O vor distribui doar la …

Patriarhia Romana a anuntat, miercuri, indrumarile pentru slujbele de Florii si de Paste. In noaptea de Inviere, voluntarii din parohii vor primi lumina si o vor distribui doar la casele credinciosilor care o solicita si care o asteapta numai in fata locuintei.

Patriarhia Romana a anuntat indrumarile pentru slujbele de Florii si de Paste, adoptate in urma unei consultari cu MAI. Astfel, bisericile si manastirile vor proceda dupa mai multe reguli pentru a preveni raspandirea coronavirusului.

Potrivit Patriarhiei, aceste reguli sunt:

„Pelerinajul de Florii se suspenda anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvantate in biserica (in Sambata lui Lazar, 11 aprilie 2020, dupa Vecernie sau in Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) si vor fi distribuite, de catre voluntari, credinciosilor din parohie care solicita aceasta. Voluntarii vor purta masti si manusi de protectie.

In saptamana Sfintelor Patimiri, nu se savarseste slujba Sfantului Maslu de obste (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

Spovedania si impartasirea credinciosilor se pot savarsi in continuare doar la domiciliu. La intrarea in locuinta credinciosilor, preotul va utiliza incaltaminte de unica folosinta si masca sanitara, se va spala pe maini cu apa si sapun si cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult si epitrahil, trusa liturgica pentru impartasirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atat anterior, cat si ulterior dezinfectate (conform indrumarilor din 12 martie 2020).

Painea binecuvantata, in forma de mici prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita „Pasti”, va fi sfintita anul acesta in Joia Mare, 16 aprilie 2020, dupa Sfanta Liturghie, si va fi ambalata igienic in pachete inchise. In zilele de vineri si sambata, „Pastile” vor fi distribuite gratuit credinciosilor, in locuri special amenajate in afara lacasurilor de cult. Personalul deservent va purta masca si manusi de protectie.

Citeste si articolul :   Cine este Ioana Mihaila, noul ministru al Sanatatii

Accesul la aceste locuri speciale din afara lacasurilor de cult se va organiza in zilele premergatoare Sfintelor Pasti (vineri si sambata, inainte de noaptea Invierii), respectandu-se aceleasi reguli sanitare ca si in magazinele alimentare (masca sanitara, distanta sociala de 2 metri, marcata in fata locului special amenajat).

Pentru credinciosii varstnici si bolnavi, „Pastile” vor fi distribuite la domiciliu de catre voluntari, vineri si sambata sau in prima zi de Pasti. Voluntarii vor purta masca si manusi de protectie, precum si ecuson nominal, semnat si stampilat de catre fiecare parohie.

Pentru a nu fi intrerupta traditia inceputa in anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales in aceasta perioada in care speranta si lumina trebuie aduse in sufletele oamenilor greu incercati de izolare sau de boala, Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim, sambata, 18 aprilie 2020, spre seara si va fi distribuita delegatiilor eparhiilor la Aeroportul International Otopeni, care vor purta masca si manusi de protectie si vor respecta distanta sociala de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfanta fiecarei parohii. Voluntarii din parohii, purtand masca, manusi si ecuson, vor primi Sfanta Lumina si o vor distribui doar la casele credinciosilor care o solicita si care o asteapta numai in fata locuintei, avand in mana o candela sau o lumanare.

Citeste si articolul :   Joseph Biden este dispus sa readuca SUA in Acordul nuclear cu Iranul

Randuielile liturgice si tipiconale nu se modifica in aceasta perioada in care slujbele se savarsesc doar de catre slujitorii bisericesti, fara participarea fizica a credinciosilor mireni. Astfel, in Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, dupa slujba Prohodului Domnului, biserica va fi inconjurata o singura data de catre slujitorii bisericesti prezenti, dar fara participarea credinciosilor mireni.

De asemenea, slujba Invierii Domnului, la care anul acesta nu participa credinciosi mireni, va incepe, potrivit tipicului, in afara lacasului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Invierea lui Hristos este temelia invierii tuturor oamenilor. In acest sens, imediat dupa chemarea Veniti de primiti lumina! si cantarea Invierea Ta, Hristoase, Mantuitorule, se va citi Sfanta Evanghelie, se rosteste binecuvantarea „Slava Sintei…”, dupa care clericii vor canta de trei ori troparul Hristos a inviat!, se va cadi spre cele patru puncte cardinale si se va rosti ectenia mare, apoi toti clericii vor intra in biserica, pentru continuarea Canonului Invierii si pentru savarsirea Sfintei Liturghii.

La ora 00.00 din noapte, in timp ce clopotele rasuna la toate bisericile unde se savarseste slujba Invierii, credinciosii mireni, avand candelele aprinse, pot iesi la ferestre si balcoane sau in curtile caselor lor, adresandu-se unul catre altul, de la distanta de 2 m, cu salutul pascal Hristos a inviat! si raspunsul Adevarat a inviat!, fara a deranja pe alti vecini care nu doresc sa participe la aceasta sarbatoare.

Citeste si articolul :   Tragedie in Olanda. Victimele sunt romani sezonieri

In prima zi de Pasti, incepand cu ora 06.00 dimineata, voluntarii din parohii vor putea oferi credinciosilor varstnici si bolnavi „Pastile”, precum si pachete cu daruri alimentare de Pasti (oua, cozonac, dulciuri etc.).
Tot in prima zi de Pasti, slujba Vecerniei sau „A doua Inviere”, se savarseste in biserici, incepand cu ora 12.00, dar fara participarea credinciosilor mireni.”

Reprezentantii Patriarhiei sustin ca aceste indrumari completeaza recomandarile Cancelariei Sfantului Sinod din 22 martie 2020, intitulate Noi masuri privind slujbele si activitatile sociale bisericesti.

Acestia spun ca orice act de indisciplina a clericilor sau a credinciosilor afecteaza negativ imaginea Bisericii in societate si atrag atentia ca, in timpul starii de urgenta, toata lumea are obligatia de a respecta dispozitiile autoritatilor de stat.

(sursa: Mediafax)

Autor