Un nou episod de poluare masiva in Bucuresti. Ce spune ministrul Mediului

Capitala tarii s-a trezit miercuri dimineata cu un fum inecacios. Zeci de oameni ne-au scris ca s-au trezit din cauza mirosului puternic de ars. Datele adunate de statiile independente de monitorizare a aerului arata depasiri ale limitei de poluare.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus la Digi24 ca nu este vorba despre plastic sau cauciuc ars.

„Avem un incendiu de vegetatie. In urma incendierii unei zone semnificative de vegetatie in zona Peris din judetul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi genereaza miros specific si fum inecacios, resimtit de locuitorii din vecinatate si evident de noi, cei din Bucuresti, ca urmare a vitezei si directiei vantului”, a spus Costel Alexe, la Digi24.

„Echipele Garzii de Mediu si APM sunt pe teren in nordul Capitalei pentru a gestiona situatia si pentru a evaua impactul incendiului de vegetatie, cel mai puternic resimtindu-se in Corbeanca, Buftea, Otopeni. In aceasta dimineata am avut discutii cu cei de la ISU, care sunt pe teren si in datoria carora este stingerea acestui incendiu”, a adaugat el.

Garda de Mediu a precizat ca suprafata care arde este de aproximativ 30.000 de metri patrati.

„Din datele obtinute de la Primaria Peris, rezulta ca pe terenul incendiat se afla batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generand mirosul specific si fumul inecacios, resimtit de catre locuitorii din vecinatate. Din informatiile existente in baza de date a UAT Peris, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflata in insolventa, insa viceprimarul localitatii Peris a afirmat ca baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizata”, arata institutia.

Publicitate

Jurnalista Digi24 Elena Vijulie Tanase a fost unul dintre bucurestenii care in aceasta dimineata s-au trezit din cauza mirosului extrem de puternic.

„Tocmai m-am trezit brusc in miros de cauciuc ars. Am fugit la bucatarie, m-am uitat la centrala si la toate aparatele electrice din casa. Totul ok. Mirosul oribil vine de afara, am uitat geamul deschis la baie de cu seara. Cine face asa ceva bucurestenilor in vreme de epidemie pulmonara… Mizerabil. Mizerabil”, a scris ea pe pagina de Facebook.

Citeste si articolul :   Romanul care a salvat in Anglia doua vieti s-a oferit voluntar pentru testarea cu vaccinul anti-covid-19. Prima declaratie

Datele inregistrate miercuri dimineata de platforma independenta aerlive.ro aratau la ora 7:00 un nivel „foarte ridicat” de poluare la majoritatea statiilor de monitorizare a aerului, in zona nord-vestica a capitalei, si ridicat la celelalte.

Depasirile de poluare peste limita admisa erau inregistrate la particulele in suspensie PM 10 si PM 2,5 – acesta din urma fiind cel care inregistra cele mai mari cresteri.

Zeci de oameni ne-au scris ca aerul este irespirabil, in special in nordul Bucurestiului.

„Aerul este irespirabil in sectorul 2. Iar au ars ceva, de data asta mult prea toxic, nu se poate respira, te ineaca ceea ce este in aer si se vede un nor de fum peste tot cartierul Lacul Tei”, spune Alexandru Iulian.

„La 6 dimineata ne-am trezit de la mirosul de fum de afara, inca se simtea, am sunat la Politia Locala S1 si PMB”, spune Claudia.

De asemenea, multi dintre telespectatorii Digi24 semnaleaza ca aceasta este a doua zi la rand in care se inregistreza un grad mare de poluare, dar ca astazi mirosul este mult mai puternic.

Citeste si articolul :   Capitala a depasit incidenta de 6 la mia de locuitori. Ce restrictii ar putea intra in vigoare

Citeste mai multe pe Digi24

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.