Reportaj CNN intr-un spital pentru pacienti cu coronavirus din New York: Sase resuscitari, patru decedati in 40 de minute

Opt etaje, doua mii de angajati, majoritatea cadre medicale. Este mica armata dintr-un spital de stat din Brooklyn, New York, care lupta cu epidemia de coronavirus, in cel mai puternic focar din Statele Unite. Desi in mod normal sunt interzise filmarile in spitale pentru a proteja intimitatea bolnavilor, o echipa CNN a primit totusi dreptul de a filma peste tot. Atentie, urmeaza imagini si informatii care va pot afecta emotional.

Prima linie de pe frontul anticoronavirus. Unitatea de primiri urgente a Spitalului Universtar din Brooklyn, parte a Universitatii de Stiinte SUNY Downstate. Pacient dupa pacient dupa alt pacient. Toti, luptand pentru fiecare respiratie. Aceasta dimineata a fost deosebit de grea.

Cynthia Benson, medic: „Ziua asta este deosebit de intensa. Au murit mai multi pacienti… intr-un interval de timp foarte scurt. Noi suntem pregatiti pentru un astfel de deznodamant, dar cand se intampla de atatea ori intr-o singura tura, e destul de greu de suportat.”

Cand echipa CNN a ajuns in unitatea de primiri urgente, ultima victima a coronavirusului este sigilata chiar in zona de preluare a pacientilor, unde medicii au incercat sa-i salveze viata. Echipa CNN a vizitat SUNY Downstate timp de aproape trei ore, vineri. Cat timp au fost acolo, doar la Urgente, sase pacienti au intrat in faza critica, adica au suferit un atac cardiac sau insuficienta respiratorie. Patru dintre ei au murit. Partea devastatoare a unei singure zile.

Cynthia Benson, medic: „Ne-am pregatit pentru astfel de situatii, stiam ce ne asteapta, dar nu la un asemenea nivel. In mod obisnuit poti avea un cod de resuscitare, poate intr-o tura proasta chiar doua. Implica o anumita emotie, te intrebi daca ai facut tot ceea ce puteai face. Cred ca este foarte greu sa te pregatesti pentru acest nivel de boala si de suferinta, de morbiditate si mortalitate in atat de putin timp. Cred ca niciunul dintre noi nu a fost pregatit pentru asa ceva.”

Reporter CNN: Ati mai vazut vreodata aceasta unitate de primiri urgente atat de aglomerata?

Lorenzo Paladino, medic: „Nu ca in aceste zile. (Inca nu ati atins capacitatea maxima, dar sunteti foarte aproape.) Da, suntem foarte aproape. Sunt momente in care aici, la Urgenta, nu ai loc sa te mai misti, de aceea am pus la punct un sistem in care ii tratam aici pe holuri sau in alte saloane, nu mai vin alte cazuri cum ar fi copiii, asa ca am preluat locurile de la pediatrie. Tot aici avem si o clinica unde putem instala alte paturi. Pacientii asteapta acolo, dupa ce ii stabilizam aici, apoi ii ducem la etajele superioare.”

Citeste si articolul :   Catalin Morosanu se va supara. Sergiu Ciobotariu, tatal calaret din Iasi, a vandut casa primita din donatiile stranse de luptatorul roman

Coridoare intregi pline cu pacienti infectati cu coronavirus. Pacienti in stare grava, care se chinuie sa respire. Aceasta este realitatea luptei cu acest virus. La unii pacienti, virusul le ataca plamanii, ii priveaza de oxigen, sufocandu-i treptat.

Lorenzo Paladino, medic: „In cazurile de COVID-19, pneumonia nu afecteaza doar un plaman, ci mai degraba pe amandoi. Astfel, pacientul nu mai are niciun plaman functional si, dincolo de asta, infectia este generalizata la nivelul plamanilor, cu o reactie inflamatorie masiva, cu efecte grave asupra plamanilor.”

Ajutorul dat acestor pacienti aflati in stare critica, pentru a putea respira, este la fel de simplu cum prevad tratatele medicale, dar tot constituie o necunoscuta, pentru ca acest coronavirus este deosebit de rezistent, creaza confuzie printre medici si ucide pacientii.

Lorenzo Paladino, medic: „In ceea ce priveste capacitatea de a respira, trebuie sa eliberam caile respiratorii atunci cand sunt atat de afectate, din cauza lipsei de oxigen, incat pacientii nu mai pot respira singuri.”

Citeste si articolul :   Madalin Ionescu, in doliu: “Tatal meu s-a stins seara trecuta"

Citeste mai multe pe Digi24

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.