Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus

Doi oameni de stiinta recomanda „regula celor 6 secunde” pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus, atunci cand distanta de siguranta nu se poate aplica.

Profesorul de chimie Joshua D. Rabinowitz si cercetatoarea Caroline R. Bartman vorbesc, intr-un editorial in New York Times, citat de agentia Adnkronos, despre importanta „cantitatii virale” la care se expun oamenii.

„Ca si in cazul oricarei alte otraviri, virusii sunt de obicei mai periculosi in cantitati mai mari. Expunerile initiale mici tind sa duca la infectii usoare sau asimptomatice, in timp ce dozele mai mari pot fi letale”, explica cei doi cercetatori, adaugand ca „nu toate expunerile la coronavirus sunt similare”, scrie Mediafax.

Intrarea intr-o cladire de birouri in care cineva a fost infectat nu este la fel de periculoasa ca o ora petrecuta in tren langa acea persoana.

Publicitate

„Trebuie sa ne concentram mai mult pe evitarea infectiilor cu incarcaturi virale mari”, deoarece „incarcatura virala afecteaza severitatea bolii”, spun ei.

Prin urmare, oamenii ar trebui sa fie foarte atenti la expunerile lungi, precum o cafea intr-un bar aglomerat, o vitiza la bunica aflata in camera ei sau atingerea fetei dupa un contact cu „cantitati mari” de virusi.

Citeste si articolul :   Medic iesit din garda, oprit in trafic de o politista in Capitala: „A luat pozitia de drepti in fata mea si m-a salutat militareste, cu mana la chipiu”

Interactiunile cu persoanele infectate sunt mai periculoase in interior si la distanta mica, iar doza creste odata cu timpul de expunere.

Interactiunile care nu respecta regula distantei de 2 metri, de exemplu cand platim la supermarket, ar trebui sa fie scurte si ar trebui sa fie de doar sase secunde.

„In acelasi timp”, sustin cei doi cercetatori, „trebuie sa evitam reactiile exagerate de panica la expunerile la doze mici. Imbracamintea si ambalajele pentru alimentele care au fost expuse unei persoane infectate par sa prezinte un risc scazut. Oamenii sanatosi care sunt impreuna intr-un supermarket sau birou risca un risc redus atata timp cat isi iau masuri de precautie, preum purtarea mastilor chirurgicale si distantarea de oameni”.

Cei doi cercetatori sunt de acord ca „izolarea totala a societatii este cea mai eficienta modalitate de a opri raspandirea virusului, dar este o masura costisitoare atat din punct de vedere economic, cat si psihologic.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.