Dupa ce Plaquenil, medicamentul pe baza de clorochina, a fost directionat catre pacientii cu COVID-19, a aparut o alta mare problema in Romania

In plina epidemie de coronavirus, foarte multi pacienti cu probleme autoimune precum Lupus sau artrita reumatoida se plang ca nu mai au acces la tratamentul de baza pentru ca acesta ar fi fost directionat catre persoanele diagnosticate cu COVID-19.

De cand s-a descoperit ca medicamentele care au ca substanta activa hidroxiclorochina sunt eficiente in tratamentul impotriva coronaviruslui, acestea au disparut din farmacii. E vorba in special de Plaquenil, un medicament care, potrivit pacientilor, se gasea pana acum fara probleme.

Pacientii declara ca pentru ei, Plaquenil este un medicament vital si au facut deja o petitie prin care isi cer dreptul la tratament. Ca sa traga un semnal de alarma, pacientii au scris in petitie “Si eu am dreptul sa traiesc” .

Renata Petre are 38 de ani, este dignosticata de 7 ani cu poliartrita reumatoida, cu boala mixta de tesut conjunctiv si Sindrom Sjogren si declara ca depinde de acest medicament:

“Eu am o forma destul de grava a bolii, iar Plaqeunil ma ajuta sa nu intru in puseu si sa nu mi se agraveze starea. Plaquenil, impreuna cu alte doua medicamente ma ajuta sa imi tin inflamatia corpului in limite normale. Daca nu le iau, risc sa imi scada mobilitatea pana a nu mai putea sa ma ridic de pe scaun. Am nevoie in cateva zile de Plaquenil, mi se termina rezervele si imi doresc sa se rezolve.”

La randul ei, Nicoleta-Mirela Dinu, in varsta de 43 de ani, diagnosticata de 11 ani cu Lupus Eritematos Sistemic, spune ca Plaquenil e medicamentul care i-a ameliorat mult problemele:

Citeste si articolul :   Mirela Vaida, reactie dura dupa ce a fost acuzata ca ascunde adevarul despre Vulpita: "Asa, si? Pentru mine nu e o stire"

“De 3 ani iau Plaquenil, m-a ajutat si lucrurile merg spre bine. Plaquenil e medicamentul de baza pentru problema mea momentan si daca nu mai am se agraveaza boala. Am nevoie de tratamentul asta si sun la farmacii si astept.”

Plaquenil este unul dintre principalele medicamente prescrise pacientilor diagnosticati cu Lupus, artrita reumatoida, sindrom Sjogren si artrita idiopatica juvenila. Este insa folosit si ca adjuvant in scheme de tratament pentru alte probleme autoimune, asa ca pacientii care in acest moment se confrunta cu lipsa medicamentului sunt de ordinul miilor.

Citeste mai multe pe protv.ro

Autor