Politia Romana avertizeaza: ”Nu deschideti astfel de e-mail-uri. Sunt false!”

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) si Politia Romana avertizeaza populatia asupra unor aparitii unor e-mail-uri care sunt trimise in numele politiei si care induc cetatenii in eroare.

Potrivit unui comunicat emis de CERT, in mesaj se afirma ca destinatarul ar trebui sa se prezinte la un sediu al Politiei din Bucuresti, la o anumita data si ora, eventual impreuna cu avocatul, fara sa se spuna care este motivul.

Specialistii in securitate cibernetica spun ca, pentru ca motivul acestei false solicitari nu este precizat clar, destinatarul este tentat sa deschida fisierul atasat din e-mail, pentru a afla mai multe date despre pretextul invitatiei.

Numai ca atasamentul este un fisier de tip .pdf, care, dupa ce este deschis, poate infecta dispozitivul victimei cu un virus de tip malware.

Publicitate

Mai mult, textul respectiv pare unul tradus automat pe internet, avand inclusiv greseli. In plus, semnatura din e-mail nu corespunde deloc cu numele asa zisului expeditor care ar fi trimis ”invitatia”.

Sfaturi de la echipa CERT-RO. Cum putem evita infectarea cu virusi

Citeste si articolul :   Deputatul Daniel Ghita, discurs uluitor in Parlament: "Aceste fantome ne urmareste si ne otraveste!"

In acest caz, pentru a evita o posibila infectare cu malware trebuie sa:

– verificam intotdeauna sursa mesajului;

– evitam accesarea de url-uri sau atasamente din surse necunoscute;

– fim atenti la calitatea textului furnizat, precum eventuale greseli de redactare, gramaticale sau de exprimare;

– atunci cand nu suntem siguri de veridicitatea mesajului, sa validam telefonic transmiterea lui.

– folosim o solutie de securitate (antivirus) actualizata;

– facem back-up regulat si sa aplicam update-urile de securitate imediat cum acestea devin disponibile.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.