Dr. Monica Pop avertizeaza: ”Atentie la ochi! Risc mare de contaminare cu coronavirus”. Cum se manifesta si ce trebuie facut

Medicul oftalmolog Monica Pop a atras atentia asupra riscului de contaminare cu noul coronavirus prin ochi. Tot ea ne spune ca este necesar, ca in aceasta perioada, sa ne protejam ochii cu ochelari.

MASCA NU AJUNGE. TREBUIE SI OCHELARI!!!

Publicitate

OBLIGATORIU de STIUT!

Oftalmogul Monica Pop avertizeaza:

Publicitate

Afectiunea cu virusul Corona, ca orice alta viroza, se stie, poate da si o afectiune oftalmologica si anume, o conjunctivita virala. Prezenta virusului in nazo-faringe este in directa legatura cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel ca, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent in secretia conjunctivala, devenind cu atit mai posibila si periculoasa transmiterea, contaminarea.

Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite si daca cel infectat se freaca la ochi si apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai putin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de catre orice medic practician. Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protectie nu trebuie sa lipseasca ochelarii speciali sau vizierele. In plus, daca o persoana infectata stranuta in apropierea uneia care are masca dar nu si ochelari, o picatura ii poate ajunge acesteia din urma pe conjunctiva si de acolo in nazo-faringe.

Citeste si articolul :   Mihai Bendeac si-a facut testul pentru coronavirus. Totul a fost filmat. Care este rezultatul

Legatura anatomica dintre ochi si nas ( canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lacrimeaza sau plinge, ii curge nasul, lucru stiut de oricine. Aceasta din urma e o cale mai mica de contaminare, dar cea cu prezenta virusului in secretia conjunctivala la cei contaminati deja, simptomatici sau nu, este considerabila!

Cum se manifesta ?

-pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezenta virusului

-simptomele: cind exista, conjunctiva este mai hiperemica ( rosie) Deci, in limbaj obisnuit, ochii sint mai rosii.

– lacrimare- nu foarte intensa, de obicei dar, oricum, peste normal.

De mentionat ca aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctiva ( la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtatori, cu sau fara simptome.
Studiile arata ca (1/4) un pacient din patru are Covid in secretia conjunctivala, dar procentul poate fi mai mare. Nu stiu daca studiile s-au facut si pe purtatorii care, pina la sf8rsit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculosi pentru cei din jur.

Citeste si articolul :   7 remedii puternice pentru ciuperca piciorului

Ce este de facut? Cum ne protejam si din acest punct de vedere?

– ochii trebuie si ei spalati, nu numai miinile, cu apa si cu sapun si stersi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.

– ochelarii ( pentru purtatori) spalati si ei seara cu apa si sapun sau stersi cu alcool ( spirt), usor.

– recomand oricui sa poarte ochelari pe strada. Cu dioptriile corespunzatoare pentru cei cu vicii de refractie sau, doar de protectie, cu lentile plane ( fara dioptrii) si sa-i igienizeze cum am spus .

– instilatii cu ser fiziologic ,apoi ochii stersi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, daca nu exista alta posibilitate.

Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate, scrie doctorulzilei.ro.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.