Raed Arafat, atentioneaza: Daca populatia nu aplica masurile, riscul este sa apara focare pe care nu mai putem sa le controlam

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri seara, ca principalul partener al autoritatilor este populatia, iar daca oamenii nu respecta masurile impuse se va ajunge la focare ce nu mai pot fi controlate, urmand a se impune noi restrictii.

Arafat spune ca aceasta pandemie trebuie sa fie ”o lectie serioasa” pentru toata lumea, majoritatea tarilor fiind nepregatite. ”Aceasta criza va trece, dar sper ca lectia va fi ca trebuie sa fim mai pregatiti”, a spus Arafat.

”Actorul principal care este partenerul nostru este populatia si, daca populatia nu aplica masurile, riscul e sa apara focare pe care nu mai putem sa le controlam si sa ajungem la masuri de carantinare mai dure pentru ca nu s-au respectat unele masuri. Masurile de acum sunt foarte ok, am fost printre tarile care am luat masuri din timp si de aceea se prelungeste perioada cu numere mai mici de cazuri”, a declarat Ared arafat, vineri seara, la Antena 3, potrivit stirileprotv.ro.

Potrivit acestuia, pandemia trebuie sa fie ”o lectie serioasa pentru noi toti”.

”Majoritatea tarilor sunt nepregatite. Acum cautam ventilatoare, injectomate, echipamente de protectie. Astfel de discutii au avut loc in grupul de lucru la NATO. (…) Anul trecut am avut un exercitiu facut la Bruxelles pe scenariul unei pandemii. In acest exercitiu, concluzia a fost ca nu suntem pregatiti, ca nu avem stocuri. Cu toate acestea, am gasit rezistenta, oameni care nu intelegeau de ce sa cheltuim bani, milioane, pe stocuri, sa cumparam echipamente si sa le tinem stocate. Au inceput colegi care au spus ca pentru pandemie ne trebuie numai vaccinul de ebola. Au spus ca nu e cazul inca. Uitati-va ca acum fugim dupa echipamente”, a mai spus Arafat.

Citeste si articolul :   Raed Arafat: Medicii NU pot refuza detasarea

Secretarul de stat afirma ca ”aceasta criza va trece, dar sper ca lectia va fi ca trebuie sa fim mai pregatiti”.

„Crestere de numar de cazuri, fara discutie va fi”

Raed Arafat a refuzat sa faca o estimare a numarului de cazuri de infectare cu coronavirus pe care-l va inregistra Romania, dar a precizat ca, din pacate, numarul de cazuri si de decese va creste. ”Autoritatile si medicii vor face tot posibilul sa previna orice deces”, a spus Arafat, precizand ca, pana acum, cresterea numarului de cazuri s-a facut destul de lin.

”Crestere de numar de cazuri, fara discutie va fi. Decese, din pacate vor fi. Sa va dau cifre, nu voi face niciodata, chiar daca circula estimari. Estimarile raman estimari. Este posibil ca, daca intarziem unele masuri, cifra sa creasca mai repede. Pana acum am crescut destul de lin. Acum sa vedem ce va fi. Masuri s-au luat, avem semnale ca nu toata lumea respecta masurile, asta e cel mai grav”, a spus Raed Arafat.

Citeste si articolul :   Autonomia Tinutului Secuiesc, adoptata tacit de Camera Deputatilor. Ce judete va cuprinde Regiunea

Arafat a precizat ca autoritatile si medicii ”vor face tot posibilul sa previna orice deces”.

Secretarul de stat a precizat ca cea mai mare problema este lipsa ventilatoarelor, cautandu-se in permanenta solutii, mai ales dupa ce unele achizitii antamate nu au putut fi duse la bun sfarsit din varii motive.

Arafat a precizat ca au fost gasite in tara, la diferite spitale, 190 de ventilatoare cu defectiuni, care vor fi reparate si o parte dintre ele vor putea fi folosite. De asemenea, s-au identificat 130 de ventilatoare la masinile mai vechi de ambulanta, urmand a fi reparate si parte dintre acestea.

”Toate eforturile se depun sa dam medicilor ce le trebuie. Ieri au venit masti, urmeaza 100.000 combinezoane din Coreea de sud. (…) Mai e un aspect, nu toti au nevoie de cea mai inalta protectie. Cei care au nevoie de echipamentele cele mai performante sunt cei care sunt in directa relatie, ambulanta, UPU, infectioase. Asta este nivelul zero, dar cand auzi ca persoana care curata pe jos, care duce tava, vor echipament si masca. Nu o zice Arafat, o zic alti specialisti internationali. Cel care genereaza aerosoli, intr-adevar poate sa duca la infectare”, a mai declarat Arafat.

Citeste si articolul :   Ultima ora! Victorie mare pentru mediu: Proiectul ”DNA-ul padurilor” a fost votat!

Potrivit acestuia continua sa vina echipamente.

”Nu ne vom opri, sunt convins ca vom avea sprijinul Guvernului, chiar daca efectul se va diminua. Nu stim ce urmeaza, nu stim ca nu va reveni virusul”, a mai spus arafat.

Autor