Puteti merge in alta localitate, la serviciu sau la medic? Cine semneaza declaratia pentru minori? Cat de departe puteti merge la cumparaturi? Raspunsul autoritatilor, pe intelesul tuturor

Grupul de Comunicare Strategica vine cu precizari legate de restrictiile de circulatie din ordonantele militare adoptate pentru durata starii de urgenta. Sunt 37 de intrebari, primite de la cetateni si jurnalisti, si raspunsurile la acestea.

Precizari pentru navetisti

Intrebare: Pot merge la serviciu, in aceasta perioada, si persoanele care fac naveta? Care locuiesc in Ilfov, de pilda, si muncesc in Bucuresti?

Raspuns: In conformitate cu prevederile Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, art. 1, pct. a „Se interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei, cu urmatoarele exceptii…deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoiˮ.

Publicitate

Astfel, actul normativ stipuleaza ca este permisa deplasarea intre locuinta si locul de munca. Nu se face mentiunea ca localitatea in care se defasoara activitatea profesionala trebuie sa fie aceeasi cu cea de domiciliu. In conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastra, un cetatean care locuieste in Ilfov se poate deplasa la locul de munca din Bucuresti, cu conditia sa aiba asupra sa documentele prevazute la art. 4 al ordonantei mentionate mai sus, respectiv legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.

Puteti merge la medic in alta localitate?

Intrebare: Cat de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Cluj la Bucuresti, de pilda?

Raspuns: Nu este prevazuta o limita de distanta la care trebuie sa fie situat cabinetul medical, dar recomandam cetatenilor sa faca deplasari in scopuri medicale, altele decat urgentele majore, doar dupa verificarea disponibilitatii medicilor.

Intrebare: La ce distanta maxima de domiciliu poate fi amplasata unitatea comerciala la care putem face cumparaturi? Putem merge la cumparaturi, de pilda, din cartierul Berceni intr-un hipermarket din Militari?

Raspuns: Prevederile Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 nu mentioneaza o distanta cuantificabila, insa recomandarea pentru cetateni este sa se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. In referire stricta la exemplul dumneavoastra, un cetatean care locuieste in cartierul Berceni nu poate merge la cumparaturi pentru produse de stricta necesitate in cartierul Militari intrucat in zona de domiciliu exista mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari.

Intrebare: Un locuitor din Bucuresti ar putea sa mearga, de pilda, sa le duca medicamente si alimente parintilor lui domiciliati in judetul Vaslui?

Citeste si articolul :   Cercetatorii au gasit un medicament care ar putea distruge coronavirusul in 48 de ore, in conditii de laborator. La ce se foloseste Ivermectina

Raspuns: Actul normativ mentionat mai sus nu impune o limita de distanta. Referitor la intrebarea dumneavoastra punctuala, da, un cetatean din Bucuresti poate merge in Vaslui pentru a-si ingriji parintii.

Ce inseamna „deplasare scurta?”

Intrebare: Ce inseamna in kilometri, de pilda, „deplasare scurta, langa domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui sa alerge doar in jurul blocului sau si pe strazile alaturate? Care e distanta maxima permisa?

Raspuns: Activitatile fizice, sportive, trebuie realizate in jurul domiciliului sau al locului in care cetatenii locuiesc in fapt, in jurul gospodariei, casei, blocului si nu in parcuri, locuri de joaca, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim ca sunt interzise activitatile fizice colective.

Intrebare: Animalele de companie trebuie plimbate doar in jurul blocului sau proprietarii lor pot merge si in parcurile din apropiere? Cat au voie sa se indeparteze de domiciliu?

Raspuns: Plimbarea zilnica a animalelor de companie trebuie realizata in jurul domiciliului sau al locului in care cetatenii locuiesc in fapt, in jurul gospodariei, casei, blocului si nu in parcuri, locuri de joaca, terenuri de sport, etc

Intrebare: Un producator agricol din Cluj, de pilda, poate veni sa vanda cartofi in Bucuresti?

Raspuns: Legislatia aflata in discutie, nu impune o limita de distanta, dar logica acestor restrictii este aceea de a evita cat mai mult contactul intre persoane, tocmai pentru a limita raspandirea infectarii cu noul tip de coronavirus. Astfel, desi nu este stabilita o limita de distanta, recomandam producatorilor agricoli sa se deplaseze pe distante cat mai scurte.

Cum pot iesi din casa tinerii sub 18 ani

Intrebare: Este permisa circulatia persoanelor care nu au implinit varsta de 18 de ani in afara locuintei/gospodariei, pentru activitatile mentionate la pct. 5 si 6?

Raspuns: In ceea ce priveste minorii cu varsta cuprinsa intre 0 si 16 ani, deplasarea acestora in afara locuintei trebuie efectuata sub supravegherea sau cu incuviintarea parintilor sau a tutorelui legal. In contextul epidemiologic actual, recomandam limitarea la minim a acestor deplasari.

Intrebare: Daca da, cine trebuie sa completeze declaratia pe propria raspundere in cazul minorilor care nu au implinit 16 ani si, respectiv, in cazul minorilor intre 16-18 ani?

Raspuns: In cazul minorilor sub 16 ani declaratia trebuie completata si semnata de unul dintre parinti sau de tutorele legal. Minorii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani completeaza si semneaza singuri declaratia pe propria raspundere, cu mentiunea ca acestia trebuie sa respecte conditiile individuale de deplasare si ca le este interzisa participarea la activitati fizice colective. De asemenea, minorii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani vor avea asupra lor si documentele de identitate.

Citeste si articolul :   Ce inseamna numarul 21 in Biblie si din punct de vedere profetic

Va puteti duce cu masina sotul sau sotia la serviciu?

Intrebare: Pot sa-mi transport cu masina sotia/sotul la/de la serviciu?

Raspuns: Daca apreciati ca motivul deplasarii este unul justificat, puteti face acest lucru completand declaratia pe proprie raspundere raportat la prevederea din art.1 lit.d (deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie).

Dupa cum se poate constata, situatiile cuprinse in norma au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumita importanta.

O astfel de situatie ar putea fi justificata daca nu exista mijloace de transport in comun sau daca riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de munca ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport in comun, timpii de asteptare in statii, etc).

Pentru conducatorul auto cu varsta de peste 65 de ani este recomandabil sa evite inclusiv aceste deplasari in afara perioadei de timp 11.00-13.00.

Intrebare: Pot sa o aduc pe bunica in varsta de peste 65 de ani de la domiciliul ei la adresa noastra de domiciliu care este situata la o distanta mai mare, in alt judet?

Raspuns: Aceasta posibilitate este prevazuta de art.1 lit. d din Ordonanta militara nr.3.

Daca deplasarea pentru a aduce o persoana varstnica (peste 65 de ani) este facuta in scopul de a fi ingrijita sau de a-i asigura tratament medical, recomandam ca aceasta deplasare sa se faca cu predilectie in intervalul de timp 11-13 sau sa nu depaseasca foarte mult acest interval. Atentie la viteza de deplasare!

Cum procedati daca nu va puteti plati facturile online
Intrebare: Pot sa ies pentru a-mi plati facturile la utilitati sau ratele la banca, ori semnarea unor contracte la notar?

Raspuns: Daca nu puteti utiliza o platforma informatica pentru plata acestor utilitati/facturi/rate puteti face aceste deplasari intocmind declaratia pe proprie raspundere, cu mentiunea existentei unui motiv justificat. Va recomandam sa aveti la dumneavoastra documentele care justifica nevoia acestor plati (facturi, desfasuratoare, instiintari de plata, pre-contracte, etc.)

Intrebare: Pot sa transport in masina mai mult de 3 persoane?

Citeste si articolul :   Intra in vigoare Ordonanta militara nr. 4: Masuri si interdictii

Raspuns: Prevederea din art.3 din Ordonanta militara nr.3 vizeaza doar deplasarea pietonala si nu transportul public. Este important insa sa respectati masurile generale de prevenire a raspandirii COVID 19, inclusiv prin pastrarea unui loc liber intre pasageri.

Explicatia este valabila si pentru transportul organizat de operatorii economici pentru deplasarea salariatilor la/de la locul de munca.

Valabilitatea ITP si RCA nu se prelungeste

Intrebare: Imi expira inspectia tehnica periodica a masinii. Se prelungeste valabilitatea acestuia sau trebuie sa merg sa il fac?

Raspuns: Nu se prelungeste valabilitatea ITP-ului, conform deciziei Registrului Auto Roman. Deplasarea pentru efectuarea verificarii ITP la statiile agreate se poate realiza, fiind considerata activitate pentru acoperirea necesitatilor de baza ale persoanelor, situatie prevazuta la punctul 2 al declaratiei pe proprie raspundere.

Intrebare: Daca am un prieten care vine cu avionul din alta tara pot sa il iau de la aeroport?

Raspuns: Acest motiv nu este prevazut ca exceptie in textul Ordonantei Militare nr. 3. Dar, in cazul in care persoana nu are cu ce sa se deplaseze de la aeroport catre locul de domiciliu sau locul in care urmeaza sa locuiasca, atunci deplasarea este permisa, completand declaratia pe propria raspundere, avand motiv ajutorarea persoanelor. Trebuie avut in vedere ca cetatenii care sosesc din zonele rosii intra in carantina institutionalizata, deci acestia nu pot fi luati de la aeroport de apartinatori, rude sau prieteni, iar cei care vin din zonele galbene intra in autoizolare. Acest fapt presupune ca persoana care intra in contact cu ei trebuie sa respecte aceeasi procedura de autoizolare.

Intrebare: Mi-a expirat asigurarea RCA. Se prelungeste valabilitatea acesteia? Daca nu, pot sa ies din casa sa-mi fac o asigurare?

Raspuns: Nu se prelungeste valabilitatea asigurarii RCA. Aceasta poate fi achizitionata si online. Din acest motiv, deplasarea pentru a ridica polita RCA NU poate fi considerata urgenta si NU este un motiv care poate fi considerat situatie de urgenta ori pentru asigurarea nevoilor persoanei.

Citeste mai multe pe digi24.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.