Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie, doctor in stiinte medicale in Romania si Monaco: “Va trebui sa traim cu virusul acesta probabil inca 2 ani, cu perioade de crestere a infectiilor si perioade mai calme.”

Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie, doctor in stiinte medicale in Romania si in Monaco, ne impartaseste informatii despre evolutia situatiei pandemiei de coronavirus in acest moment in Franta, dar si in Romania. Cat de pregatiti suntem pentru varful epidemiei, cand vom avea un vaccin impotriva Covid 19 si cand vom putea iesi din case? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care ne-a raspuns specialistul!

Sunteti medic atat in Romania, cat si la Monaco. Iar aceasta perioada de pandemie v-a blocat in spitalul din Franta…Vazand cum s-au desfasurat lucrurile acolo, dar si prin lume, ce le-ati povesti colegilor medici din Romania?

O pandemie apare o data la 100 de ani si nici o tara dezvoltata nu a fost pregatita. Franta s-a mobilizat extrem de repede, dar a intampinat multe probleme la asigurarea cantitatii de masti necesare. Cred ca a existat si un moment de panica atunci cand a instituit carantina nationala . Un alt exemplu este ca la Monaco (un stat mic si bogat) nu s-a reusit testarea in masa pentru virus, pentru ca nu exista capacitatea umana necesara in laboratoare…

Pot sa le spun colegilor mei din Romania ca si aici doctorilor le este frica. Eu nu lucrez intr-un spital Covid (noi vom fi abia in a 3-a pozitie, daca va exista o agravare a situatiei), dar am vazut multi pacienti COVID pozitiv ( unii au venit din cauza agravarii bolii cardiace, pe altii asimptomatici i-am descoperit la examinarea de angio CT de artere coronare, pentru ca aveau leziuni pulmonare). La iesirea din criza, personalul medical va fi testat pentru descoperirea anticorpilor (adica daca au facut deja boala).

Care credeti ca sunt cele mai mari obstacole in stavilirea raspandirii virusului?

Contagiozitatea acestui virus. Un pacient in faza acuta a bolii este extrem de contagios, daca nu poarta masca.

Ce au facut bine alte tari si ar putea fi o inspiratie si pentru noi?

Germania a testat foarte multe persoane si a putut sa izoleze cazurile pozitive, incetinind raspandirea bolii. In plus, cazurile pozitive pot fi urmarite in asa fel incat sa nu ajunga in stadii grave la spital. Testarea masiva a populatiei simptomatice sau la risc la inceputul epidemiei intr- o tara permite diminuarea raspandirii bolii.

Care ar fi greselile de care trebuie sa ne ferim in sistemul sanitar in acest moment?

In primul rand internarea in acelasi spital a unor pacienti COVID pozitiv/ COVID negativ. A fost marea greseala facuta in Lombardia, Italia. Cu toate zonele de demarcatie, cu toate masurile luate de personal e imposibil sa izolezi complet departamentele COVID + . Un spital care ingrijeste Covid + trebuie sa ramana numai COVID + pana se externeaza/transfera ultimul pacient.

In al 2-lea rand, increderea care s-a acordat la inceput testelor PCR ( detectarea virusului prin metoda directa). Acum stim ca 2 din 5 teste sunt fals negative (adica pacientii au boala, dar testul este negativ). Suspiciunea clinica a doctorului ramane primordiala si el trebuie sa decida daca face o alta investigatie. Cel mai adesea este vorba CT ( computer tomograf) de torace, fara substanta de contrast.

Citeste si articolul :   Nicolae Botgros, dupa o luna de stat la Terapie Intensiva: ”Am urlat ca un caine"

In al 3-lea rand, lasarea acasa a unor persoane asimptomatice, fara supraveghere medicala (frecvent in Franta). Unii pacienti se degradeaza in a 2-a saptamana de boala si pot ajunge repede sa fie internati in reanimare.

In al 4-lea rand, izolarea in familie cu parintii seniori acasa este o mare greseala. A fost situatia Italiei, in care familiile locuiesc in case mari (cate 3 -4 generatii). Tinerii au adus virusul si parintii/bunicii au dezvoltat boala chiar daca erau in izolare.

Care este mesajul catre populatie, catre pacientii dvs.?

Nimeni nu este la adapost in aceasta pandemie (in Europa capete regale au fost pozitive). Sa isi pastreze calmul pentru ca adolescentii si copiii nu fac forme grave (e una din fricile pacientilor mei seniori). Sa nu uite ca la 85 % din populatie acest virus nu da simptome sau da simptome minime. Sa aiba rabdare pentru ca izolarea sociala va fi lunga, iar la momentul iesirii din izolarea stricta actuala vor fi inca multe masuri de restrictie.

Oare cat va mai dura? Asta se intreaba oamenii, zilnic. Ce raspunde un medic ca dumneavoastra?

Citeste si articolul :   Ludovic Orban a rabufnit in direct la TV: "Romania nu-si permite certificat Covid"

Raspuns diplomatic (doar am 17 ani in Franta) pana ce se va gasi un vaccin, sau pana cand 70-80% din populatia globului se va imuniza. Raspuns romanesc direct – va trebui sa traim cu virusul acesta probabil inca 2 ani, cu perioade de crestere a infectiilor si perioade mai calme. Sistemele medicale europene vor invata sa gestioneze cazurile, depistarea va fi mai precoce, pacientii pozitivi, izolati rapid.

Aceasta pandemie va scoate la lumina forta unor sisteme medicale in a se adapta la criza, dar si slabiciunea altora (vezi Italia). Probabil se va repeta scenariul de la gripa spaniola, tinand cont de doua certitudini – putem limita numarul de victime pentru ca avem sisteme sanitare/ tehnologie de urmarire a cazurilor mai bune decat in 1918, dar sa nu uitam ca pe glob in 1918 erau in jur de 1,6- 2 miliarde de locuitori, si acum suntem 7 miliarde.

Citeste mai multe pe Alistmagazine.ro

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.