Un militar care conduce starea de urgenta se revolta: “Nu mai tac. E vorba de viata oamenilor, nu de o pivnita inundata”

Exasperat in plina criza COVID-19, comandantul Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei (CJCCI) din judetul Sibiu, inspectorul-sef ISU Cosmin Balcu, spune, intr-un interviu acordat cititorilor Libertatea, ca ”nu pot conduce urgentele pe stare de epidemie dintr-un judet intreg fara sa stiu exact bolnavii si decedatii de COVID-19. Va imaginati ca nici eu nu-i stiu la timp?”.

“De trei saptamani atrag atentia ca situatia e grava. Dupa tragedia de la Siutghiol, din 2014, s-a decis ca ISU va conduce in astfel de situatii care cer interventie complexa. Nu mi se pare normal sa fiu pus sa conduc fara sa cunosc datele oficiale legate de coronavirus.”

Ce este CJCCI? Subordonat Centrului National, condus de Raed Arafat, Centrul Judetean grupeaza toate fortele locale, de la SMURD, politie, jandarmi si toate celelalte, pe perioada epidemiei.

-Domnule inspector-sef, declaratiile dumneavoastra aparute ieri pe plan national, date initial pentru publicatia sibiana Turnul Sfatului, au starnit rumoare. Sunteti comandant, sunteti militar, suntem in stare de urgenta si, conform legii, sunteti seful operatiunilor din intregul judet Sibiu.

Publicitate

“-Da, tocmai ca sunt militar! Uitati, eu am o cariera de militar in spate. Sunt absolvent al Scolii militare de la Sibiu, Academia fortelor terestre cum se numea atunci. De 15 ani am functii de comanda si de 10 ani conduc ISU Sibiu. Stiu ce spun si imi asum. Nu e normal sa nu avem informatiile cine e pozitiv, de unde vine, cine au fost contactii. Am ajuns sa avem in Sibiu doi morti certi de COVID-19 si eu sa aflu informatiile din presa?

Nu sunt speriat de nimic, nu tin la scaunul meu, pentru ca in joc sunt lucruri mai importante. Avem o responsabilitate enorma fata de cetatean si de aceea vorbesc.”

-Mai exact, ce va nemultumeste ca sef al ISU Sibiu?

-Sa dau oamenilor exemple. Un om suna la 112. Nu sunt simptome de COVID-12, merge SMURD, il ia, dar avem doar masti si manusi. Asta e procedura, o respectam. Il ducem pe bolnav la spital, la UPU. Trece un timp si, intr-o zi, il vad pe lista de decedati. Eu nu stiu ca a avut COVID! Il reperez ca imi amintesc varsta si alte elemente. In conditiile astea, cum sa-mi protejez oamenii si, mai departe, pe cetateni? Cum sa nu stiu eu, autoritate locala, ca omul a fost pozitiv?

Citeste si articolul :   Anunt oficial de la ministrul Educatiei despre examene si ingetarea anului scolar

Citeste mai multe pe libertatea.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.