A 6-a zi fara cazuri de coronavirus in Wuhan, viata revine la normal

China a raportat o scadere masiva a noilor cazuri de coronavirus comparativ cu luna februarie, dupa masurile drastice privind circulatia persoanelor. In metropola Wuhan, pentru a sasea zi consecutiv, nicio persoana nu s-a mai imbolnavit. Oficialii chinezi isi indreapta acum atentia catre refacerea unei economii in impas.

Redeschiderea mall-ului Wuhan International Plaza, acolo unde sunt reprezentante de lux precum Cartier si Louis Vuitton, reprezinta un moment simbolic dupa epidemia de coronavirus ce a rapit aproximativ 3.200 de vieti. Angajatii magazinelor i-au asteptat pe clienti cu manusi si masti la gura, insa activitatea economica a fost totusi reluata.

“Mall-ul Wuhan International Paza este reprezentativ. Asa ca redeschiderea lui ma face sa simt ca orasul revine la viata”, a declarat Zhang Yu, un tanar de 29 de ani.

Potrivit Reuters, duminica au fost inregistrate 31 de noi cazuri de coronavirus in China, dintre care doar unul cu transmitere locala, in scadere de la 45, cifra din ziua anterioara. In Wuhan, nicio persoana nu s-a mai infectat de aproape o saptamana, conform monitorizarii autoritatilor chineze.

Numarul infectiilor a scazut drastic, insa economia a ramas aproape paralizata dupa masurile fara precedent luate pentru a stopa raspandirea coronavirusului.

Citeste si articolul :   O fetita de 10 ani, fara ”simptome obisnuite” de COVID-19, diagnosticata cu noul coronavirus dupa ce a facut convulsie febrila

Guvernul chinez impinge practic companiile sa-si reia activitatea, oferind stimuli fiscali si monetari dupa o perioada in care totul a fost inchis, iar populatia captiva in locuinte. 5.000 de antreprenori au primit imprumuturi extinse in valoare de 28 de miliarde de euro, din cele 300 de miliarde destinate relansarii economiei.

Cu toate acestea, inca exista teama ca un al doilea val de infectii ar putea lovi China, dupa reintoarcerea studentilor in tara. De altfel, oficialii au interzis duminica numeroase curse aeriene pentru o perioada nedeterminata, dupa ce luase deja masura de a interzice aproape complet accesul strainilor in tara.

Potrivit statisticilor oferite de guvernul Chinez, 81.470 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, iar 3.304 au decedat ca urmare a complicatiilor, scrie observator.tv.

Autor