Romania se pregateste pentru Scenariul 4 de coronavirus. Ce restrictii vor fi impuse.

Autoritatile sugereaza ca intr-o zi sau doua Romania ar putea trece la scenariul 4 in cazul pandemiei de coronavirus, care presupune noi masuri si restrictii.

Cazurile de infectare vor depasi probabil 2000, astfel ca activitatea din spitale ar putea fi reorganizata. Pacientii cu forme usoare pot fi tratati in hoteluri, pensiuni si spatii ale armatei, ca sa nu aglomereze sectiile de boli infectioase.

Cei mai multi dintre cei surprinsi astazi de controlul politiei in trafic au motivat ca au de mers la cumparaturi, cu masina, desi oamenilor li se recomanda sa isi ia cele necesare de la magazinele de pe langa casa.

Si asta in conditiile in care autoritatile noastre vorbesc deja de doua zile de iminenta intrare in scenariul 4, care presupune restrictii si mai mari. Presedintele Societatii Romane de Microbiologie profesorul Alexandru Rafila sustine ca vor exista noi masuri pentru spitale, dar si pentru populatie. In primul rand tratarea pacientilor cu COVID 19 s-ar putea face mai mult in afara spitalelor, in hoteluri si pensiuni rechizitionate temporar sau in spatii medicale amenajate de armata.

Prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie: “Ganditi-va ca sunt 80 % care fac doar forme usoare, ei pot fi tratati in afara spitalelor….ar putea sa existe si o carantinare temporara, pentru unele zone, poate chiar localitati, daca situatia o impune.”

Despre posibile masuri pentru degrevarea spitalelor vorbeste si ministrul Sanatatii.

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii:

In tari ca Italia, Spania sau unele state de peste ocean, cum ar fi New York, reorganizarea activitatii spitalelor a presupus apelarea la studenti la medicina dar si la medicii pensionati. In plus, medici de la alte specialitati au fost instruiti sa ajute personalul de la terapie intensiva.

Theo Trandafirescu, medic ATI la New York : “Trebuie sa creasca volumul, capacitatea si se apeleaza si la medicii care sunt pensionari, si se retreineaza anumite categorii de medici ca sa fie de ajutor in acest proces de vindecare a pacientilor infectati. ”

Ne gandim sa avem un ventilator pentru 2 sau pentru 4 pacienti in caz de nu mai avem ventilatoare. Gandirea unui medic in conditii de epidemie, a unui medic de terapie intensiva devine putin poate dura sa ii spun, in care triajul pacientilor devine mult mai riguros. E o schimbare de optica”

Citeste si articolul :   Raed Arafat semneaza. Romanii care vor intra in carantina

In scenariul 4 nu sunt excluse noi impuneri in privinta deplasarii populatiei. Italienii, de exemplu, au limitat distanta de casa la care oamenii se pot deplasa pentru cumparaturi sau plimbari cu catelul: mai intai la 100 de metri, apoi chiar 50. Insa noile decizii pot afecta mediul de afaceri.

Noile conditii ar putea sa insemne si ca oameni care merg acum in continuare la serviciu, sa n-o mai poate face, din moment ca vom intra intr-un nou scenariu. Depinde de autoritatile noastre cum vor gestiona situatia, astfel incat sa nu gatuiasca si mai mult economia romaneasca.

Unele companii din domeniul instalatiilor sanitare, bricolajului sau constructiilor au luat deja decizia sa livreze online produsele, desi inca au magazinele deschise.

Prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie: “E clar ca trebuie mentinute acele activitati vitale pentru societate, de care au nevoie oamenii…”

O veste buna vine de la Institutul Cantacuzino, aflat in subordinea Ministerului Apararii: specialistii prelucreaza si ei teste pentru COVID 19. Pot analiza si 400 de teste pe zi, precizeaza stirileprotv.ro.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.