Rafila: Romania intra in Scenariul 4. Ce masuri vor fi impuse de autoritati

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirma ca cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare Romania va depasi numarul de 2000 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 si va trece in scenariul 4, moment in care se vor adopta noi acte normative necesare gestionarii crizei sanitare.

„La inceputul saptamanii viitoare cu siguranta se vor adopta acte normative ca sa ne adaptam la aceasta noua situatie, pentru ca deja aveam 1500 de cazuri, daca ne gandim ca maine si poimaine probabil vom avea cel putin in jur de 200 de cazuri ne apropiem de 2000 si atunci trebuie luate masuri specifice”, a declarat Alexandru Rafila sambata dupa amiaza, intr-o interventie telefonica la Digi24.

Intrebat cand crede ca va trece Romania in urmatorul scenariu in ceea ce priveste numarul de bolnavi confirmati, Rafila a raspuns: „Probabil ca luni sau marti o sa fim in aceasta situatie”.

Acesta spune ca nu este exclusa inchiderea unor zone sau localitati, asa cum s-a procedat si in Italia in situatii similare, „daca exista o crestere locala extrem de puternica a cazurilor”, Rafila precizand ca o astfel de masura ar putea fi una temporara „care nu poate sa dureze mai mult de doua saptamani”.

Alexandru Rafila spune de asemenea ca este posibil ca medici infectati, dar asimptomatici, sa ii trateze pe cei infectati.

„Lucrul asta nu depinde de scenariul patru, ci depinde de nevoia de personal medical. In momentul in care e foarte mult personal medical care a fost infectat, decat sa nu tratezi pacienti deloc, atunci preferi sa utilizezi personal medical care este asimptomatic, e intr-o stare buna de sanatate si singurul lucru pe care-l are este un test pozitiv”, a mai spus el.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.