Decesul cauzat de coronavirus nu este decis in urma unei autopsii. Cum se procedeaza

Decesul cauzat de noul virus nu este decis in urma unei autopsii. Nu se face o autopsie, dar medicii decid ca a murit din cauza coronavirusului.

,,Cazurile confirmate poziv cu COVID-19 nu se autopsiaza, nici in spital, nici medico-legal. In legatura cu decesele care au loc la domiciliu se elibereaza certificatul medical constatator al decesului de catre medicul de familie. Deci nu ajung sa fie ridicate sau autopsiate, iar dupa eliberarea certificatului medical constatator decedatii sunt ridicati direct de catre cei de la firmele funebre. Aceste persoane ii duc pe cei decedati la cimitir ori crematoriu. Firmele funebre trebuie sa respecte si ele Ordinul 436, adica sa fie echipate corespunzator”, au declarat pentru Mediafax surse din cadrul INML.

In momentul acesta Ordinul 436, intrat in vigoare in data de 14 martie, actioneaza impreuna cu Codul de Procedura Penala care prevede ca autopsiile medico-legale sunt dispuse de catre Organul de Justitie. Cei din cadrul Institutului de Medicina Legala nu merg la fata locului pana cand nu sunt solicitati de catre organul competent din justitie.

,,Prin urmare, daca are loc un deces la domiciliu sau pe strada, se suna la 112. 112 preia solicitarea si o transmite Sectiei de Interventie la Evenimente. Aceasta analizeaza, cu ajutorul informatiilor primite, daca este necesara o cercetare judiciara sau nu.

Daca nu este necesara, intervine medicul de familie si firma funerara. Daca este necesara o cercetare judiciara atunci se prezinta la fata locului cei de la criminalistica si cei de la INML. Urmare a cercetarii de la fata locului, politia ia decizia daca cazul este preluat de catre cei de la INML pentru a se face o autopsie”, declara pentru Mediafax angajati ai Institutului de Medicina Legala, scrie antena3.ro.

La inceputul saptamanii viitoare, ordinul 436 va fi reglementat, spun voci din cadrul INML. La ordin, spun cei din INML, se lucreaza de mai bine de doua saptamani.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.