Medicul Tudor Ciuhodaru: “Avem deja 4 focare majore in tara. Noi ce mai asteptam?! Pandemia NU se trateaza ca o boala obisnuita.”

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat un mesaj dur pe pagina sa de Facebook in legatura cu situatia in care se afla Romania. Iata mesajul integral:

Testare rapida in masa. Fac un nou apel la Guvern si Presedinte. Testare larga. Trimiteti-ne noile teste serologice. Asa cum v-am solicitat!! Spania a cerut azi NATO 500.000 de teste rapide. Austria da azi startul la testarea in masa cu teste rapide. Cu sutele de mii. Cancelarul Sebastian Kurz considera ca prin noile teste rapide va avea o imagine clara a raspandirii infectiei.

Publicitate

Avem deja 4 focare majore in tara. Noi ce mai asteptam?! Poate invatati macar de la altii ca e nevoie urgenta de un Plan B: vreau testarea larga a populatiei (incepand de la cei expusi/suspecti) + protectia personal medical + carantina stricta.

Propun ca acest proiect sa demareze rapid la Iasi. Avem deja 2 focare majore in aceasta zona! Eu zic ca se poate!

Publicitate

Testele serologice pot face diferenta. Motivele sunt clare:

1. !!! Poti creste acum enorm capacitatea de testare a Romaniei la 1.000.000 pe zi (nu doar cel mult cateva sute ca la PCR cu multe fals negative), e iefin si fiabil si nimeni nu va scapa nedectat- pana in aprilie avem evidenta exacta si golim si carantinele.

2. Romania nu are si nu va avea niciodata capacitatea de a face PCR la toti cei care au nevoie (cum nu au nici Anglia, Austria sau Spania, dar ce comparam?!)

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis, anuntul momentului despre noi restrictii. Ce se va intampla de Paste

3. Solutia sanatoasa e la un avion distanta! Trimiteti la Iasi si Suceava cele 50.000 de mii pe care ati spus ca le aveti pe stoc. Asteptam si milionul care l-ati comandat. Activati ambasadele si reprezentantele Romaniei. Biomerica distribuie deja aceste teste in Europa. Asta face UK acum! Putem folosi experienta altora. Sunt autorizate in UE, SUA, folosite cu succes in China iar UK cumpara sute de mii. Solutia sanatoasa e la un avion distanta!

Vreau ca macar acum (de peste 2 luni trag semnale de alarma dar nu aude nimeni) toate personele suspecte (asa cum recomanda clar OMS!!!) sau expuse sa beneficieze de acest test.

Noile teste serologice au 10 avantaje evidente in plina pandemie!!! Poti creste acum enorm capacitatea de testare a Romaniei la 1.000.000 pe zi (nu doar cel mult cateva sute ca la PCR cu multe fals negative), e iefin si fiabil si nimeni nu va scapa nedectat- pana in aprilie avem evidenta exacta si golim si carantinele (Daca la cei din carantina apar IgG mai sunt tinuti 7 zile si scosi din carantina, sunt vindecati si nu mai transmit virusul):

1. Usor de efectuat (ca un test de sarcina).
2. E nevoie doar de o picatura de sange (recolatata din deget ca la glicemie).
3. Rapid – dureaza doar 15 minute
4. Usor de interpretat (vizual, intuitiv).

5. Se pot utiliza oriunde (!!!nu trebuie marele centru /spital privat?!)- spitale, vama (! Atentie la soferii pe coridorul verde), aeroporturi, gari, salvare, SMURD, prespital, in triaje, UPU, medici de familie, ! clinici mobile) in toate orasele si comunele din tara.

Citeste si articolul :   Cristian Tudor Popescu: ”Premierul in aceste zile a fost domnul Raed Arafat”

6. Nu presupune aparate speciale sau personal specializat (poti instrui studenti, rezidenti, politisti, jandarmi, administratia locala, personal din hipermarket)

7. Niciun suspect nu va scapa nedetectat. Orice suspect face testul azi, peste 10-12 zile si peste 21 de zile si nimeni nu va scapa nedetectat. Nimic nu e mai simplu ca asta!

8. Poti lua imediat masuri stricte (pe principiul testeaza-izoleaza) pe care ii responsabilizezi si ii duci in carantina stricta in spital) inainte ca focarele sa devina prea mari.

9. (!) Precizeaza si stadiul bolii (acut sau vindecat) sau recrudescenta.

10. E ieftin si fiabil. La PCR trebuie 3 detectari facute, 2 din sputa si 1 din fecale, poti sa nu nimeresti bine perioada sau ai mari erori la recoltare (din nas, gat). Dureaza 24 de ore, presupune personal specializat si spitale, e scump si necesita aparate speciale.

B. Testarea larga presupune ca:

1. In prima faza se poate testa macar o persoana din fiecare familie (persoana cea mai expusa-de exemplu parintele care merge la munca sau iese la cumparaturi), toti cei care vin acum in tara, cei aflati acum in izolare, orice pacient ajuns la spital si personalul medical (ca sa nu ajungem sa transmitem boala-ca la spitalul ,,prof.univ.dr.Dimitrie Gerota”, politistii, vamesii, cei din hipermarket si varstnicii si grupele de risc.

Citeste si articolul :   Situatie disperata! Inca un spital a anuntat ca toate paturile de la Terapie Intensiva sunt ocupate

2.. Statul Roman ar putea cere tuturor firmelor si cetatenilor sa vireze acum cei 2% din impozitul pe profit/venit pentru achizionarea testelor iar pana la intrarea banilor in cont se poate face un imprumut cu dobanda “0” care sa fie platit din banii donati. Nimeni nu da niciun leu din buzunar si mai si supravietuim pe deasupra. Multumesc domnului Eduard Sersea pentru solutia sanatoasa.

3. In plus fiecare primarie ar putea cumpara teste din banii incasati tot de la cetateni. Se pot adauga ONG urile care dispun de fonduri si firmele/cetatenii care pot sponsoriza fara niciun beneficiu sau pe baza unor facilitati fiscale

Pandemia NU se trateaza ca o boala obisnuita. E nevoie urgent de un plan B. E tot mai clar ca cine aduce testele rapide va castiga lupta, cine nu va scormoni doar si va ajunge ca in Italia. Noi ce mai asteptam?”

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.