10.000 de militari au iesit pe strazi. De ce acestia sunt echipati in tinuta de lupta

Armata romana sprijina, in acest moment, cu circa 10.000 de militari, Ministerul de Interne in misiuni de ordine publica (precum cele de patrulare pe strazile Capitalei), dar si pentru preluarea in paza a unor obiective sau zone, sau ajutarea Politiei de Frontiera la punctele de trecere a granitei. Prezenta armatei pe strazi nu trebuie, insa, privita ca o „militarizare a vietii” din Romania, a declarat, pentru Digi24.ro, colonelul Constantin Spanu, seful Directiei de Informare a Ministerului Apararii.

„Aceasta nu inseamna decat ca Armata contribuie alaturi de celelalte forte la reducerea riscului de contaminare care ne paste pe toti”, a precizat colonelul Spanu care a adaugat, ca numarul de 10.000 de militari poate fi oricand marit, in conditiile in care Ministerul Apararii dispune de „forte si mijloace suplimentare in rezerva”.

Conform ordonantei militare nr. 3, Armata Romana va interveni, pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus in Romania, in anumite situatii punctuale, scrie digi24.ro.

Art. 10. – Ministerul Apararii Nationale asigura, la solicitarea ministrului afacerilor interne:
a) preluarea in paza a unor obiective a caror protectie este asigurata in prezent de catre Jandarmeria Romana;
b) personal si mijloace logistice pentru sprijinirea activitatilor de ordine publica;
c) personal si mijloace logistice pentru sprijinirea activitatilor Politiei de Frontiera Romane, in punctele de trecere a frontierei de stat.

Astfel, conform ordonantei militare, incepand de miercuri, 25 martie, de la ora 12, Armata va asigura inclusiv paza unor obiective care, pana in prezent, erau in sarcina jandarmilor.

„Aceste misiuni erau indeplinite, pana in prezent, de jandarmi si, astfel, prin preluarea lor de catre MApN se pot elibera o parte din efectivele Jandarmeriei, care sa contribuie la misiunile specifice MAI”, a spus seful Directiei de Informare si Relatii Publice din Ministerul Apararii.

Ce fel de obiective si zone vor fi trecute sub paza directa a Ministerului Apararii?

„Este o situatie dinamica, planurile sunt in executie, insa datele concrete si desfasurarea concreta in timp si cu locatiile efective, nu-mi sunt disponibile momentan”, a spus Spanu.

De ce vedem militari cu casti pe cap si arme de asalt la vedere
Pentru simplii cetateni, tipul de misiune cu cel mai mare impact vizual il reprezinta, insa, cele de patrulare pe strazi, cu militari echipati in uniforma, cu casti pe cap si arme de asalt la vedere.

Citeste si articolul :   Deputatii au adoptat, cu modificari, Ordonanta care permite amanarea ratelor

„Misiunea principala a fortelor MApN este de a contribui la reducerea riscului de contaminare”, a precizat, pentru Digi24.ro, Constantin Spanu.

Referitor la faptul ca militarii desfasurati in cursul zilei de astazi in centrul Bucurestiului erau echipati cu arme de asalt si casti de protectie, seful directiei de Informare din MApN a spus:

„Militarii sunt dotati in misiuni, in functie de specificul fiecarei misiuni in parte, cu echipament si tehnica adaptate fiecarui tip de misiune. pentru emisiunile de paza si interventie este un tip de echipare, pentru misiunile de patrulare, e un alt tip de echipare. De altfel, in toate orasele lumii vedeti militari pe strada echipati cu armamant individual, care face parte din dotarea fiecarui militar”.

De asemenea „militarii Armatei Romaniei vor indeplini fiecare misiune, in contextul situatiei de urgenta in care ne aflam, cu respectarea stricta a prevederilor legilor si regulamentelor militare aplicabile in aceasta situatie”, a mai spus Spanu.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.