Economistii romani estimeaza un val de inca 500.000 de concedieri in Romania

Economistii romani estimeaza un val de inca 500.000 de concedieri in Romania si cred ca solutia salvatoare sunt banii europeni investiti in domeniile de mare necesitate in aceasta perioada. Scaderea economica europeana este de 8,3%, iar in Romania poate ajunge pana la 6 – 7%.

Un „tsunami de concedieri” e pe cale sa loveasca Europa. Comisia Europeana estimeaza scadere a economiei de 8,3%.

Cat de mult se apropie Romania de soarta estimata de Comisia Europeana, spune Dragos Cabat, analist economic.

„Este posibil ca in perioada urmatoare, 6-12 luni, numarul somerilor in Romania sa creasca cu pana la 500.000 de oameni. Realist vorbind, o scadere economica de 6,5 – 7%, ar fi normala si pentru Romania pentru anul acesta. Singura schimbare pozitiva ar fi daca reusim sa atragem rapid bani de la UE pentru proiecte noi, care vor cere angajari de oameni aflati in momentul acesta in somaj”, spune Dragos Cabat, economist.

Potrivit acestuia, criza medicala va face jocurile in continuare: cu cat mai repede se va termina, cu atat mai repede ne vom reveni. Intre timp, ar trebui sa investiti bani in infrastructura, sugereaza Cabat.
Diana a prins pandemia, lucrand la o firma de publicitate. Dupa luni de zile de munca la domiciliu, a primit un e-mail in care era anuntata ca va fi disponibilizata. Desi acum lucreaza din nou, se teme ca va pati acelasi lucru.

„Ni s-a spus: fiecare isi ia laptop-urile, sa stati linistiti. Ne vom intoarce cat mai curand la birou. Am lucrat pe 75% din salariu. Imediat ce unul dintre clientii nostri foarte mari a plecat s-au facut disponibilizari totale. Toti cei care se angajasera in mai putin de 6 luni au fost nevoiti sa plece”, povesteste Diana.

Scadere economica a Uniunii Europene este de 8,3%, fiind afectate 59 miliarde de locuri de munca.

 

 

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.