Nou studiu despre intentia de vaccinare:Doi din 10 romani s-ar vaccina dupa ce vad efectele adverse

27% dintre romani din mediul urban nu sunt de acord sa se vaccineze acum, dar pe termen mai lung, 85% s-ar vaccina impotriva COVID-19. Principalele preocupari vizeaza eficienta vaccinului la mutatiile viitoare ale virusului, reactiile adverse imediate si capacitatea statului de a imuniza populatia.

Doar 46% dintre romani din mediul urban sunt dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19, in timp ce aproximativ un sfert (27%) declara ca nu au luat inca o decizie in privinta vaccinarii.

Pe de alta parte, 27% declara ca nu sunt de acord sa se vaccineze in prezent. Totusi, pe termen mai lung, 85% dintre romanii din mediul urban s-ar vaccina impotriva COVID-19, chiar daca o buna parte si-ar dori sa mai astepte o perioada pentru a se convinge ca vacinul este eficient sau sigur, arata cel mai recent studiu iSense Solutions, desfasurat in perioada 4-7 ianuarie 2021, reprezentativ pentru mediul urban.

Astfel, 40% declara ca s-ar vaccina imediat ce vaccinul ar fi disponibil, in timp ce aproape 2 din 10 romani (18%) isi propun sa se vaccineze doar dupa ce vaccinul a fost administrat unui numar suficient de mare de persoane pentru a se asigura ca nu exista efecte adverse pe termen scurt.

De asemenea, un alt segment important (26%) declara ca ar astepta cel putin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu si lung ale vaccinului.

Citeste si articolul :   O adolescenta de 16 ani din Franta, fara antecedente medicale, s-a stins ieri din cauza infectarii cu coronavirus

Doar 15% refuza sa se vaccineze.

Desi o buna parte din populatie este atenta la efectele pe termen lung ale vaccinului, principalele preocupari legate de vaccinarea impotriva COVID-19 vizeaza eficienta vaccinului la mutatiile viitoare ale virusului (80%), reactiile adverse imediate (76%), dar si capacitatea statului de a imuniza populatia in timp util (76%).

Cu toate acestea, dupa cum arata si intentia de vaccinare, populatia are incredere in noile vaccinuri si majoritatea respondentilor (82%) considera ca vaccinul va grabi sfarsitul epidemiei si accepta faptul ca vaccinul a putut fi dezvoltat atat de repede folosind tehnologii de ultima generatie (84%).

Dintre vaccinurile existente pe piata in acest moment, cea mai mare acceptabilitate o are vaccinul produs de Pfizer. De altfel, toate cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna si Oxford AstraZeneca) au o acceptabilitate de peste 70%.

„Dupa noua luni de pandemie, populatia Romaniei intrezareste in sfarsit luminita de la capatul tunelului. Majoritatea romanilor au incredere in noile vaccinuri impotriva COVID-19 si spera ca ele vor pune capat acestei epidemii. Cu exceptia unui numar destul de restrans de persoane care nu vor sau nu pot sa se vaccineze, cei mai multi oameni au incredere in stiinta moderna si vor fi receptivi la campania de vaccinare. Sarcina principala care le revine autoritatilor nu va fi sa convinga oamenii sa se vaccineze, ci mai degraba sa reconstruiasca increderea erodata de-a lungul acestor luni prin organizarea impecabila a campaniei de vaccinare si o comunicare cat mai transparenta”, declara Andrei Elvadeanu, Head of Market Strategy, iSense Solutions.

Citeste si articolul :   Coronavirusul supravietuieste pe piele de cinci ori mai mult decat gripa, dar il poti inactiva in 15 secunde

Datele prezentate fac parte din studiul omnibus saptamanal, reprezentativ pentru mediul urban, avand 500 de interviuri online in fiecare saptamana, grad de eroare +/- 4.38%, la un nivel de incredere de 95%.

Autor