Organizatia Mondiala a Sanatatii admite ca 2 milioane de oameni pot deceda de coronavirus, lumea se apropie acum de 1 milion

Pe masura ce numarul total de decese din cauza coronavirusului se apropie de 1 milion de oameni, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat vineri ca „nu este imposibil” ca acesta sa se dubleze daca tarile nu actioneaza coordonat pentru a opri raspandirea virusului, relateaza CNBC.

„Este cu siguranta de neimaginat, dar nu este imposibil, pentru ca ne uitam la pierderea a 1 milion de oameni in noua luni si apoi ne uitam la realitatea obtinerii unui vaccin in urmatoarele noua luni, ceea ce este o sarcina importanta pentru toti cei implicati”, a declarat dr. Mike Ryan, director pentru situatii de urgenta al OMS.

„Adevarata intrebare este: suntem pregatiti, colectiv, sa facem tot ce trebuie pentru a evita acest numar?”, a spus Ryan.

De cand a aparut coronavirusul, in Wuhan, China, la sfarsitul anului trecut, a infectat peste 32 de milioane in intreaga lume si a ucis cel putin 983.900 de persoane incepand de vineri, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

Ratele mortalitatii Covid-19 au scazut incet pe parcursul pandemiei, deoarece oamenii de stiinta si expertii in sanatate au facut progrese in tratarea pacientilor grav bolnavi, a spus Ryan in timpul unui briefing de presa la OMS sediul central din Geneva.

Cu toate acestea, 2 milioane sau mai multe decese prin coronavirus ar putea fi raportate inainte ca un vaccin sa devina disponibil pe scara larga daca liderii mondiali nu implementeaza mai bine masuri de salvare a vietii, a avertizat Ryan.

Citeste si articolul :   Renate Weber, prima reactie dupa decizia CCR: "Acest lucru este inadmisibil"

„Nu doar testarea si urmarirea, nu doar ingrijirea clinica, nu doar distantarea sociala, nu doar igiena, nu doar mastile, nu doar vaccinurile. Fa totul. Si daca nu facem totul, [2 milioane de decese] nu sunt doar imaginabile, dar din pacate si foarte probabil. ”

Maria Van Kerkhove, conducatorul tehnic al OMS privind pandemia Covid-19, a declarat ca mai multe tari din Europa raporteaza o „tendinta de crestere a cazurilor”. Aceasta crestere este partial urmarea testarii mai bune, dar a existat, de asemenea, o crestere „ingrijoratoare” a spitalizarilor Covid-19 si a internarilor in unitati de terapie intensiva, a spus ea.

Cazurile de coronavirus au crescut cu 5% sau mai mult comparativ cu acum o saptamana, pe baza unei medii de sapte zile, in Franta, Germania, Italia, Rusia, Spania, Ucraina si Regatul Unit, potrivit unei analize CNBC.

Autor