Situatie fara precedent in Romania: Medicii din linia intai, demisiile pe masa

Romania se confrunta cu o situatie majora privind cazurile de coronavirus.  Medicii din prima linie ameninta cu demisiile spunand ca sunt epuizati fizic si nu exista protocoale sigure care sa-i protejeze in fata noului virus.

La Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti (SJU), desemnat centru de Terapie si Anestezie Intensiva (ATI) pentru cazurile critice si grave de  coronavirus, sunt internati bolnavi din sapte judete aflate in partea de Sud-Est a Romaniei.

Sectia ATI din cadrul acestui spital are functionale opt paturi dotate cu ventilatoare performante. Aceste paturi au fost ocupate in totalitate de bolnavi cu forme grave de coronavirus. „Spitalul este sufocat de COVID” declara medicii din cadrul  Spitalul Judetean si cazurile noi se tot inmultesc.

„Astazi dimineata (n. red. – miercuri, 8 iulie) erau ocupate cinci ventilatoare din cele opt in total”, a declarat Violeta Tanase, sefa sectiei Unitate Primiri Urgente din cadrul SJU Ploiesti. Ventilatoarele au fost eliberate deoarece in numai doua zile noua persoane infectate cu noul virus au decedat.

Crestere alarmanta de cazuri noi de COVID-19 in Prahova

Citeste si articolul :   Bilant 22 august 2020. Anuntul oficial al autoritatilor

Ascensiunea alarmanta a noilor cazuri aprodus panica si in randul medicilor de la sectia ATI a Spitalului Judetean Ploiesti.

Conform unor surse din interior,  patru din cei opt medici care lucreaza in prima linie si-au scris demisiile pe data de 7 iulie. Medicii sunt nemultumiti pentru ca sunt obligati sa aiba grija de bolnavii infectati cu noul virus, dar si de pacientii non-COVID.

„Nemultumirile lor tin de epuizarea fizica si de faptul ca trebuie sa intre si in sectiile de COVID si in cele non-COVID. Este destul de complicat, pentru ca intr-un fel intri echipat la un bolnav COVID si altfel intr-o sectie unde sunt internati bolnavii care nu au aceasta afectiune. Totusi, din cate stiu eu, demisiile medicilor din ATI nu s-au concretizat pana in acest moment, au ramas doar la faza de protest“, a declarat  Sebastian Toma, directorul medical al SJU Ploiesti.

In urma sesizarilor facute, medicii din Ploiesti au primit ajutor din tara.  Au fost detasati 4 ATI-isti din Timisoara, Deta si Sibiu .

Citeste si articolul :   Trump postează: „Nu vă temeți de Covid”, provocând discuții aprinse de Twitter

„Am primit sprijin, este adevarat, dar colegii nostri din tara vor ramane la noi doar doua saptamani, ceea ce este foarte putin“, a spus Violeta Tanase.

Situatie critica la ATI

Din cauza lipsei de cadre medicale, specializate pe ATI s-a ajuns la o situatie fara precedent. Medicii  de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti au ajuns sa faca sase garzi pe luna, o garda insemnand 24 de ore de stat in spital plus inca opt ore din programul normal. „Se intra dimineata la serviciu si mai pleci acasa a doua zi dupa-amiaza“, a mai spus medicul Violeta Tanase.

Sitalul Judetean Ploiesti, focar COVID – 19

Sectia de Boli Interne a fost inchisa dupa ce un medic, chiar seful de sectiei, doua asistente, trei infirmiere si mai multi pacienti internati aici au fost depistati pozitiv la inceputul acestei saptamani.

Unitatea mobila de terapie intensiva adusa la Ploiesti in urma cu doua saptamani nu este functionala.

Medicii ATI care si-au depus demisia sunt revoltati si de faptul ca unitatea mobila de terapie intensiva, dotata cu 12 paturi, nu este functionala nici la doua saptamani dupa ce a fost adusa la Spitalul Judetean. „Tot din lipsa de personal, dar mai este ceva. Ventilatoarele din unitatea mobila nu sunt dintre cele performante, nu benficiaza de un reglaj fin al presiunii oxigenului, necesara pentru un bolnav cu forma grava de COVID. Aici putem interna doar formele usoare si medii“, a mai declarat directorul medical al SJU Ploiesti.

Autor