Presedintele Iohannis, mesaj catre romani, dupa primele decese cauzate de coronavirus in Romania

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, se adreseaza romanilor pentru prima oara dupa instaurarea noilor restrictii in societatea romaneasca, dar si dupa inregistrarea primelor decese cauzate de noul coronavirus.

Klaus Iohannis sustine prima declaratie de presa, dupa ce Ministerul Afacerilor Interne a anuntat luarea de noi masuri in starea de urgenta privind prevenirea raspandirii COVID-19, conform unei ordonante militare.

Klaus Iohannis a facut un nou apel la romani spre responsabilitate si a explicat ca masurile adoptate pana acum, chiar daca il mahnesc, au fost luate pentru protejarea noastra, scrie a1.ro.

Klaus Iohannis a mai spus ca vor fi luate si alte masuri, si mai dure, atunci cand realitatea o va impune.

„Masurile restrictive de pana acum au fost luate gradual, in functie de etapa in care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului in comunitate. Ca om care iubeste democratia, orice restrangere in exercitarea drepturilor fundamentale ma mahneste profund.

(…) Nu este o decizie usoara, dar este necesara pentru a proteja sanatatea romanilor si a familiilor acestora. Ne confruntam cu o situatie fara precedent, in care viata fiecarui cetatean depinde de decizii ferme”, a declarat Klaus Iohannis.

“Vreau ca fiecare roman sa inteleaga ca nu ne vom opri si vom lua masuri chiar mai dure in momentul in care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea raspandirii virusului.”

Cele mai importante declaratii:

Sunt cu sufletul alaturi de familiile indoliate;
Dragi pensionari, nu va expuneti inutil;
Dragi romani, a-i ajuta pe ceilalti inseamna astazi a sta departe de ei;
Mentinerea distantierii sociale este calea care ne va scoate la lumina;

Sa avem mare grija de parintii si bunicii nostri, dar de la distanta
Urmeaza saptamani critice. Depinde de noi, de modul in care intelegem sa ne respectam;
In aceste zile si in lunile care urmeaza, solidaritatea trebuie sa fie realitatea noastra de zi cu zi;
Adevarata forta a unei natiuni este capacitatea de a avea grija unii de altii;
Trebuie sa fim responsabili, pentru a nu prelungi aceasta stare;

Declaratia integrala a presedintelui Romaniei:

Dragi romani,

Din nefericire, inevitabilul s-a produs si tara noastra se confrunta cu situatia tragica a primelor decese in contextul infectarii cu noul coronavirus. Sunt cu sufletul alaturi de familiile indoliate si le transmit condoleante si putere in aceste momente dramatice.

Citeste si articolul :   Medici romani pleaca in Moldova sa lupte impotriva Covid-19

Toate datele o arata – si situatia de pana acum din Romania o confirma – noul coronavirus are o particularitate aparte si poate fi letal intr-o proportie mult mai mare pentru persoanele in varsta fata de cele tinere.

In tarile puternic afectate de acest virus, majoritatea covarsitoare a deceselor s-au inregistrat in randul persoanelor de peste 65 de ani, oameni care au imunitatea mai scazuta si sufera si de o serie de alte probleme de sanatate, cum se intampla de foarte multe ori dupa aceasta varsta.

Dragi pensionari, nu va expuneti inutil unui risc urias!

Limitati orice deplasare in afara domiciliului, cu exceptia celor de stricta necesitate! Este singura cale prin care puteti sa va protejati si sa ii protejati si pe ceilalti de boala si suferinta pe care le provoaca acest virus.

Dragi romani, intr-o cumplita ironie a sortii, a-i ajuta pe ceilalti inseamna astazi si in saptamanile care vor veni a sta departe de ei. Oricat de crud si paradoxal ar suna acest lucru, este adevarat. Mentinerea distantarii sociale este calea care ne va scoate la lumina dupa aceasta incredibil de dificila perioada. Sa avem, asadar, in aceste zile mare grija de parintii si bunicii nostri, dar de la distanta.

Traim momente de cumpana pentru intreaga omenire, pe care niciunul dintre noi nu le-ar fi crezut posibile.

Urmeaza saptamani critice, care vor pune la grea incercare toate capacitatile statului, dar si rezistenta noastra morala si emotionala.

Acum este momentul sa fim puternici si solidari. Depinde de noi, de modul in care intelegem sa ne respectam si sa ii respectam pe ceilalti sa depasim cu bine aceasta criza care nu afecteaza doar Romania, ci intreaga lume.

In aceste zile si in lunile care urmeaza, solidaritatea trebuie sa fie realitatea noastra de zi cu zi, avand grija de sanatatea noastra si protejandu-i pe cei de langa noi.

Adevarata forta a unei natiuni este capacitatea de a avea grija unii de altii, de a nu abandona pe nimeni.

Procedand responsabil, respectand cu strictete regulile si recomandarile autoritatilor, castigam timp pretios si ajutam sistemul medical sa ii poata trata pe cei infectati.

Stand acasa ii ajutam pe medicii nostri sa le ofere asistenta celor care au reala nevoie de ingrijire.

Citeste si articolul :   Caz incredibil in Romania. Femeia de 42 de ani a mers la medic pentru ca o durea burta

Sa nu le ingreunam si mai mult munca celor pe umerii carora sta in aceste clipe critice o presiune uriasa!

Fiecare zi in care, prin comportamentul si atitudinea noastra, am contribuit la limitarea raspandirii infectiei este o zi mai aproape de momentul in care ne vom relua cu totii activitatile carora le ducem lipsa acum, iar afacerile blocate acum se vor putea redeschide.

Sa fim responsabili si sa nu contribuim la prelungirea unei perioade grele pentru toata lumea!

In aceste momente dramatice, cu atat mai reprobabile sunt incercarile unor politicieni, inclusiv alesi locali, de a folosi criza generata de noul coronavirus in batalia electorala.

Nu este momentul rafuielilor politice! A incerca sa castigi capital politic in aceste clipe denota un cinism infiorator si o lipsa de responsabilitate de neimaginat.

Gravitatea situatiei cu care ne confruntam este fara precedent si tocmai de aceea trebuie sa ne unim fortele pentru a izbandi impreuna in aceasta lupta de durata si de uzura.

Este inadmisibila incurajarea discriminarii impotriva celor care sunt, in aceste momente, vulnerabili. Toti cetatenii romani, indiferent ca sunt sanatosi sau bolnavi, au dreptul la protectie din partea statului roman. Si va asigur ca statul roman face toate eforturile pentru a depasi cu bine aceasta grea incercare.

Impreuna cu premierul Ludovic Orban si cu ministrii evaluam permanent evolutia raspandirii infectiei. Masurile restrictive de pana acum au fost luate gradual, in functie de etapa in care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului in comunitate.

Ca om care iubeste democratia, orice restrangere in exercitarea drepturilor fundamentale ma mahneste profund.

Generatiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privatiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile si libertatile decenii la rand inteleg probabil cel mai bine cat de greu este sa iei astazi asemenea masuri. Nu este o decizie usoara, dar este necesara pentru a proteja sanatatea romanilor si a familiilor acestora.

Ne confruntam cu o situatie fara precedent, in care viata fiecarui cetatean depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare roman sa inteleaga ca nu ne vom opri si vom lua masuri chiar mai dure in momentul in care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea raspandirii virusului.

In egala masura insa, vom continua sa-i ajutam pe toti cei afectati de aceasta criza. Masurilor sociale si economice adoptate zilele trecute li se va adauga un nou pachet, care sa rezolve problemele si mai multor categorii de intreprinzatori si oameni de afaceri care se confrunta cu mari greutati.

Citeste si articolul :   Doctorul Alexandru Sava, avertisment dur: "Suntem pe prag de val 2. Vom.... pe capete"

Nu este nici un secret pentru nimeni care era starea economiei romanesti inainte de izbucnirea acestei epidemii.

Romania nu este acolo unde ne dorim cu totii sa fie, nici in domeniul medical, nici in cel economic, dar acum nu este nici pe departe momentul de a invinovati sau a cauta tapi ispasitori pentru sirul lung de decizii gresite din trecut.

Va asigur insa de un singur lucru: tot ce avem la dispozitie, toate instrumentele fiscale si economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obtine de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse in slujba sanatatii romanilor si a ajutarii firmelor si angajatilor care trec in aceste zile prin momente dramatice.

Astazi avem avantajul apartenentei la marea familie europeana si lucrand impreuna cu partenerii nostri sunt increzator ca vom trece mai usor peste socul social si economic provocat de aceasta criza.

In momente de cumpana, in care suntem pusi in fata celor mai dure provocari, atunci aratam cine suntem cu adevarat.

Este timpul compasiunii, al generozitatii si altruismului, trasaturile de caracter definitorii ale unui popor greu incercat de istorie.

Eu cred in noi, romanii, in forta noastra interioara si stiu ca uniti putem razbi si de aceasta data, asa cum am facut-o de nenumarate ori in trecut!

Va multumesc!”

Autor