ULTIMA ORA: In ce conditii poate fi oprita circulatia metroului, a masinilor si persoanelor, dar si cand se inchid hotelurile, restaurantele si cluburile.

Klaus Iohannis a decretat, astazi, stare de urgenta in Romania pentru 30 de zile. Printre masurile ce pot fi luate in aceasta perioada se numara inchiderea scolilor, plafonarea preturilor, dar si restrictionarea, daca va fi nevoie, a circulatiei rutiere.

Astfel, potrivit decretului prezidential semnat de presedintele Klaus Iohannis, starea de urgenta se instituie pe tot teritoriul Romaniei pentru 30 de zile.

Prezentam, mai jos, cateva dintre masurile prevazute in decret, masuri care, potrivit presedintelui, s-au dovedit a fi eficiente in tarile afectate de coronavirus:

– Pe perioada starii de urgenta se pot plafona preturile la medicamente si aparatura medicala, la alimentele de stricta necesitate si la serviciile de utilitate publica (energie electrica si termica, gaze, alimentare cu apa, salubritate, carburanti etc.), in limita pretului mediu din ultimele 3 luni inaintea declararii starii de urgenta.

– In structurile Ministerului Afacerilor Interne, in unitatile sanitare si in serviciile de asistenta sociala se poate angaja fara concurs, la nevoie, pe durata determinata de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmacisti, personal de laborator si alte categorii de personal contractual necesare.

Citeste si articolul :   Medicul Gabriel Diaconu: " Aseara tarziu o pacienta care a nascut la spitalul Life Memorial/ Medlife Grivita a fost testata pozitiv pentru Covid-19."

– Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate in carantina pentru COVID-19 va fi realizata cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare in bugetul FNUASS la nivelul necesar.

– Pe perioada starii de urgenta, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, nu se aplica angajatilor sistemului national de aparare, angajatilor din penitenciare, personalului din unitatile sanitare publice si altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei si al ministrului transporturilor, dupa caz.

– Se mentine valabilitatea contractelor colective de munca si a acordurilor colective pe perioada starii de urgenta.

– Pe durata starii de urgenta, cursurile din toate unitatile si institutiile de invatamant se suspenda.

– Limitarea sau interzicerea circulatiei vehiculelor sau a persoanelor in/spre anumite zone ori intre anumite ore, precum si iesirea din zonele respective.

– Interzicerea graduala a circulatiei rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute si a metroului.

Citeste si articolul :   Povestea lui Iulian Atanasiu, singura persoana rapusa de flacari in tragedia de la Petromidia. Barbatul avea 32 de ani si la ora 14.00 iesea din tura

– Inchiderea temporara a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociatiilor si ale altor localuri publice, precizeaza obsevator.tv.

Autor