Marturiile unei romance din Spania: “Militarii te urmaresc pana la magazin, te asteapta dupa ce cumperi paine. Doar sase produse putem sa luam”

Europa este epicentrul pandemiei, iar Spania cea mai afectata tara de pe batranul continent, dupa Italia. In Spania, s-au inregistrat 298 decese, iar rata mortalitatii e ste de peste 6%.

O romanca stabilita in Spania, Orihuela a dat declaratii exclusive pentru a1.ro despre situatia de maxima tensiune in care se afla in aceste momente cetatenii spanioli.

Se pare ca strazile din Spania sunt pustii, oamenii sunt izolati in case, iar centrele comerciale si de recreere si-au sistat activitatea. Pe sosele se pot observa, ziua, in amiaza mare, doar cateva masini, iar noaptea este o singuratatea si o tacere apasatoare.

Pe geam pot fi vazuti militari, jandarmi si politisti care supravegheaza zonele unde au fost arondati pentru a tine sub control regulile de izolare impuse pentru cetateni. Daca este carantina nationala, se sta DOAR in casa! Iesirile nejustificate sunt pedepsite aspru de catre oamenii legii.

Publicitate

“Soldatii si militarii stau pe strazi, ne urmaresc. Ii lasa in pace doar pe cei care merg la munca. Te opresc si iti cer sa le prezinti actele, te intreaba unde te duci. Daca te duci dupa paine, la magazin, asteapta sa te intorci”, spune romanca in varsta de 47 de ani stabilita in Spania.

Citeste si articolul :   Monica Pop, revoltata: "Nu se spun unele lucruri"

Amenzile pentru nerespectarea carantinei se situeaza intre 300 si 30.000 de euro.

“Erau patru baieti care au iesit sa vorbeasca in fata blocului si au fost amendati, i-a ridicat politia imediat. Nu ai voie sa iesi din casa nejustificat. Poti sa te duci la munca, la market sau la farmacie. Acolo trebuie sa stai la rand, sunt cozi mari”, spune romanca.

“La intrarea in supermarket-uri sunt gardieni care te obliga sa te dezinfectezi pe maini si la intrare si la iesire si sa iti pui masca. Lumea este foarte panicata! Dupa ce iti termini treaba trebuie sa intri imedita in casa”, declara aceasta.

Alimentele au fost rationalizate in Spania

“Nu ai voie sa iei decat sase produse dintr-o singura categorie de alimente. Adica sase sticle de ulei, sase pungi de faina. Nu iti da voie sa iei mai mult. Oamenii care aduc marfa, cei de pe camioane, au facut protest pentru ca muncesc prea mult. Au strigat ca nu mai pot sa faca fata volumului. Refac stocul alimentar zilnic, ca si cand ar reface in mod normal aprovizionarea o data sau de doua ori pe saptamana”, spune romanca.

Citeste si articolul :   Alex Bodi, reactie dura dupa ce Bianca a postat fotografia cu ea vanata

Rafturi goale, ca in Romania. Cele mai cumparate alimente sunt faina, carnea, uleiul, hartia igienica, pastele, orezul. Produsele care lipsesc din farmacii: spirt, masti si dezinfectante.

Volumul trasportului in comun a fost redus la jumatate deoarece sunt extrem de putini oameni care mai circula pe strazi.

Inainte de a se lasa seara, undeva in jurul orei opt, cetatenii spanioli, cei din Orihuela, Spania, aduc un omagiu in semn de solidaritatea pentru toti medicii, pentru echipele sanitare si pentru toti asistentii care muncesc neincetat pentru sanatatea oamenilor.

Acestia canta, danseaza si scandeaza pentru ei. Multi plang si se roaga stiind ca membri ai propriilor familii se afla pe paturile spitalelor luptand sa ramana in viata..

O torta de speranta ramane in sufletele tuturor ca epidemia va putea fi stopata, iar oamenii vor putea pasi din nou increzatori pe strazi. Pana atunci, asteapta in case restabilirea echilibrului, scrie a1.ro.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.