Ministrul Sanatatii, Victor Costache: “Cel mai greu ne va fi cand vom trece in scenariul 4”

„In Romania probabil vom trece prin starea de alerta, este un scenariu la care echipa noastra lucreaza si va fi luata o decizie rapid, in perioada care urmeaza”, a anuntat ministrul interimar al sanatatii, Victor Costache, vineri seara, la Digi24, in contextul extinderii epidemiei provocate de noul tip de coronavirus.

Probabil se vor lua si alte masuri, masuri care ne vor ajuta, vor scurta in special circuitele birocratice, care ne intarzie foarte mult, de exemplu, termenele de achizitie ale echipamentelor de care avem nevoie, a explicat ministrul.

Publicitate

Romania a inregistrat vineri, 13 martie 2020, cele mai multe cazuri de pana acum de persoane contaminate cu noul coronavirus, confirmate intr-o singura zi: 34.

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important si cel mai greu ne va fi cand vom trece – si este foarte posibil – in scenariul 4. Intarziem cat mai mult aceasta trecere – si ma refer cand vom depasi 1.000 de pacienti.

Deocamdata, si la acest numar de pacienti  ne permitem inca luxul sa internam toti pacientii, inclusiv formele usoare in spitalele si sectiile de boli infectioase, intr-o izolare stricta, in dorinta de a limita raspandirea acestui virus. Stim din greselile altor tari, atunci cand formele usoare au fost lasate la domiciliu, uneori nu se respecta aceasta carantinare la domiciliu si atunci virusul se raspandeste mai repede”, a explicat Victor Costache.

Intr-un final, inevitabilul s-a produs

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, considera ca prin masurile pe care autoritatile romane le-au luat in ultimele saptamani au reusit sa intarzie cat de mult cresterea cazurilor de coronavirus.

„Era foarte greu sa nu avem acest virus si pe teritoriul Romaniei. Am luat si masuri foarte drastice impreuna cu primul-ministru, ati vazut ca am fost a doua sau a treia tara din Europa care a impus incetarea traficului aerian, a traficului feroviar, a traficului rutier greu (din Italia – n.r.) si am reusit sa intarziem aceasta crestere, dar evident, intr-un final, inevitabilul s-a produs si ati vazut ca marea majoritate a pacientilor au venit din alte tari, deci inca nu avem o raspandire pe teritoriul Romaniei”, a declarat, vineri seara, ministrul interimar al sanatatii, Victor Costache, la Digi24.ro.

Citeste si articolul :   Van Damme ar fi invidios: O tanara de 22 de ani a batut patru politisti si trei bodyguarzi., in Romania.

„Deja am luat foarte multe masuri. Pentru a se limita o posibila criza, cu tot ce inseamna medicamente si materiale sanitare, am interzis zilele acestea exportul paralel si astfel zeci de TIR-uri cu materiale si materiale sanitare care ar fi parasit tara noastra au fost intoarse inapoi”, a aratat Victor Costache.

„Am interzis orice congres si simpozion medical, tocmai cu scopul de a proteja resursa umana atat de pretioasa in aceste moment”, a mai spus Victor Costache.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.