Germania va oferi companiilor imprumuturi fara limita, ca sprijin impotriva coronavirus

Ministrul finantelor din Germania a anuntat o masura extrem de importanta in lupta economica pentru combaterea coronavirusului: firmele vor putea contracta imprumuturi fara o limita superioara.

Olaf Scholz a declarat vineri ca imprumuturile nu vor avea limita si vor fi acordate pe intreg teritoriul Germaniei prin banca de stat KfW.

Ministrul a precizat ca situatia este „foarte serioasa” si ca economia si in principal firmele mici trebuie sa fie protejate: „Vom pune toate armele pe masa”.

Potrivit Reuters, banca de stat KfW are acces la fonduri de sprijin in valoare de 3 trilioane de euro.

In ceea ce priveste combaterea medicala a virusului, Renania de Nord-Westfalia si Bavaria au decis inchiderea scolilor, pentru a evita raspandirea. De asemenea, operatorul national de transport feroviar a anuntat nu va mai avea trenuri directe catre Italia.

UE va permite statelor membre sa cheltuiasca mai mult pentru a combate coronavirusul
La nivelul continetului, Comisia Europeana va anunta vineri un set de masuri care vor permite guvernelor statelor membre sa sustina sectoarele economice afectate de criza coronavirusului, au declarat pentru Reuters mai multi oficiali europeni, transmite Agerpres.

Citeste si articolul :   Joseph Biden lasa in sarcina Congresului si a lui Mike Pence decizia demiterii lui Donald Trump

Prin aceste masuri se va da unda verde cheltuielilor, care vor duce la cresterea deficitului, masura anuntata deja de Italia, cea mai afectata tara din UE de criza coronavirusului, scrie digi24.ro

In plus, aceste masuri vor oferi statelor care sunt de obicei reticente la ideea unor cheltuieli suplimentare, cum este Germania, un argument in plus pentru a debloca resurse financiare in cadrul a ceea ce ar urma sa fie un stimulent fiscal coordonat la nivelul UE.

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si vice-presedintele pentru afaceri economice, Valdis Dombrovskis, urmeaza sa prezinte aceste masuri intr-o conferinta de presa ce va incepe la ora 1:00 p.m. (12:00 GMT). De asemenea, Von der Leyen ar urma sa propuna un plan destinat oferirii de credite cu dobanzi reduse firmelor care sunt in pericol de colaps din cauza crizei coronavirusului.

Potrivit regulilor fiscale europene, statele membre sunt obligate sa mentina deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut si datoria publica sub 60% din PIB. Regulile permit statelor membre sa cheltuiasca mai mult in situatii de urgenta. Reuters sustine ca Executivul comunitar va reafirma acest principiu, subliniind in mod clar ca pandemia de coronavirus justifica cheltuieli exceptionale.

Citeste si articolul :   Incendiu devastator in Slatina. Noua masini au fost distruse

De asemenea, prevederile UE limiteaza ajutoarele de stat pe care guvernele statelor membre le pot oferi companiilor aflate in dificultate, dar permit sprijinul de urgenta in anumite circumstante. Si in acest caz Executivul comunitar este asteptat sa confirme ca regulile privind subventiile de stat vor fi relaxate temporar pentru a contracara incetinirea provocata de coronavirus.

In timpul crizei financiare globale din 2008/2009, o relaxare similara a prevederilor privind deficitul si subventiile de stat au permis guvernelor europene sa cheltuie miliarde de euro pentru salvarea bancilor si relansarea economiei.

Insa pentru ca aceste masuri sa fie eficiente, este crucial ca statele cu o putere financiara mare, precum Germania, sa fie dispuse sa cheltuie mai mult intr-o maniera coordonata.

Autor