Reguli pe care trebuie sa respecti daca mergi pe litoralul romanesc

Reguli noi anti-covid. Cei care vor merge pe litoral in aceasta vara si administratorii plajelor de la Marea Neagra trebuie sa respecte mai multe reguli anti-COVID de distantare si igiena, potrivit ordinului publicat in Monitorul Oficial.

Astfel, administratorii plajelor trebuie sa amplaseze la loc vizibil regulamentele de acces si de comportament pe plaja si sa asigure masuri pentru respectarea unei distante de doi metri (stanga/dreapta, fata/spate) intre sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.

De asemenea, pentru reducerea riscului de infectare cu COVID, administratorii plajelor trebuie sa adopte masuri pentru: restrictionarea accesului la plaja daca limitele de capacitate stabilite sunt depasite si distanta fizica nu poate fi mentinuta; asigurarea accesului prin puncte de intrare clar semnalizate; stabilirea de culoare unidirectionale, separate, de intrare si de iesire; rezervarea utilizarii plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic si/sau adoptarea de ore strategice de functionare sau criterii de inchidere flexibile;

Citeste si articolul :   Reguli pentru romani. Ce este obligatoriu pentru slujba de Inviere

Accesul in zonele de schimbare, vestiare, toalete trebuie sa respecte regulile de distantare fizica; trebuie sa se mentina o distanta de cel putin doi metri intre persoane (inclusiv angajatii) in orice moment, exceptie fiind membrii aceleiasi familii sau daca siguranta activitatii de baza necesita o distanta mai scurta (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele); amenajarea zonelor de lucru (de exemplu scaune pentru salvamari, turnuri), astfel incat cei care presteaza servicii pe plaja sa stea distantati la cel putin 1,5 metri; instalarea unor bariere fizice la punctele de plata, cu amplasarea lor intre spatiul rezervat personalului care isi desfasoara activitatea in unitate si turisti.

Publicitate

Turistii se pot distra sau pot face sport doar in spatii special amenajate

Totodata, masurile prevad ca servirea clientilor sa se faca de personalul care isi desfasoara activitatea pe plaja concesionata, fara deplasarea clientilor in punctele de servire si evitarea, pe cat posibil, de a servi produse neambalate.

Scaunele sau sezlongurile trbeuie folosite individual, fara ca ele sa fie impartite intre persoane care nu sunt membri ai aceleiasi familii.

Citeste si articolul :   4.637 noi cazuri in ultimele 24 de ore, 135 de decese si 1.162 pacienti la ATI

Inainte si dupa fiecare utilizare, scaunele, sezlongurile si umbrelele vor fi curatate si dezinfectate cu produse biocide avizate, iar toaletele de pe plaja trebuie sa aiba sapun, dezinfectant cu cel putin 60% alcool, prosoape de hartie si cosuri de gunoi fara atingere. Suprafetele atinse frecvent trebuie curatate si dezinfectate.

„Nu sunt permise activitati sportive sau de agrement decat in spatii special amenajate cu acest scop, cu limitarea numarului de persoane care nu apartin aceleiasi familii”, scrie in ordin.

Administratorii plajelor trebuie sa se asigure in plus ca normele de distantare fizica sunt aplicate in mod eficient si ca se evita pe cat posibil interactiunea fizica cu si intre clienti, iar angajaii poarta masca.

Ordinul mai prevede ca operatorii economici sau administratorii din sectorul plajelor turistice, inainte de reluarea activitatilor, sa respecte urmatoarele obligatii: verificarea starii de intretinere a tuturor spatiilor, facilitatilor, echipamentelor; revizuirea planurilor si procedurilor de igienizare, dezinfectie si de autocontrol pentru cresterea frecventei acestor operatiuni; asigurarea de dispozitive si produse biocide avizate necesare dezinfectarii mainilor personalului lucrator, a spatiilor, facilitatilor, echipamentelor si ustensilelor utilizate; igienizarea si dezinfectia cu substante biocide avizate a tuturor spatiilor, facilitatilor, echipamentelor, a grupurilor sanitare utilizate de personalul care isi desfasoara activitatea in unitate din cadrul operatorilor economici sau al administratorilor, dupa caz, si a celor utilizate de turisti.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.