Scandal mare intre primarul Timisoarei si seful liberal al CJ: “Nu mi-as fi putut imagina cinismul cu care se joaca”

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz si seful Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, se afla intr-un adevarat scandal.

Primarul a reactionat dupa atacurile lansate la adresa sa de catre seful Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, care l-a acuzat ca nu a luat nicio masura pentru a reduce rata de infectare in Timisoara, aflata de luni in carantina.

“Intr-o miscare evident politicianista, Alin Nica a inceput sa ma atace ca sa uneasca factiunile din partid inainte de alegerile pentru sefia PNL Timis. Inteleg si accept ca asa functioneaza politica. Recunosc, insa, ca nu mi-as fi putut imagina cinismul cu care se joaca politic cu situatia periculoasa in care se afla Timisoara si judetul Timis.

Comitetul Judetean de Urgenta (CJSU), al carui vicepresedinte este Alin Nica, a carantinat 17 localitati in ultimele luni, unele de mai multe ori, cum este cazul Dumbravitei (de sase ori), Girocului (de trei ori), chiar si Dudestii Noi, comuna pe care a condus-o. Niciodata, pana acum, Alin Nica nu a criticat public deciziile de carantinare luate de CJSU.

Publicitate

A lansat o salva de informatii trunchiate si acuzatii, unele de-a dreptul bizare.

Ba ca am musamalizat infectiile din directia de urbanism, desi le-am anuntat intr-o conferinta de presa inca de acum 2 saptamani. Ba ca nu am trimis politia locala sa faca controale, desi stie ca politia locala de un an este in subordinea MAI, tocmai ca sa ajute la combaterea pandemiei. Ba ca nu am fortat firmele din Timisoara sa foloseasca telemunca, desi are informatia ca acest lucru nu este decis de primar, ci doar de catre angajatori conform Legii 55/2020, care enumera masurile impotriva pandemiei. Niciun primar nu are putere legislativa sa vina cu masuri mai stricte.

Citeste si articolul :   Dureros! Reportaj intr-un spital COVID din Romania: Nu mai au puterea sa mai argumenteze

Dilema cu care s-a confruntat CJSU este tocmai ca singurul cadru in care masurile de restrictii pot fi adaptate local fata de cele nationale este cel de carantinare.

Un repros pe care urmeaza sa-l anchetez este ca nu s-au luat destule masuri de precautie in mijloacele de transport in comun. Desi am primit mai multe asigurari ca STPT face toate eforturile necesare si ca tramvaiele si autobuzele nu sunt supraaglomerate, nu voi ezita sa cer demiterea directorului STPT daca Alin Nica are dreptate. (Bineinteles ca directorul este membru PNL si protejat de Nica in public si in culise).

Eu sunt cel mai dur critic al Primariei Timisoara; este o institutie aproape disfunctionala care a fost prada clicilor de partid pentru mult prea mult timp si din care firmele de partid au supt mult prea multi bani, bani cu care sunt finantate o parte dintre atacurile care acum vin spre noi.

Dar, in ciuda limitarilor ei, am ajuns sa admir lupta grea pe care o duce impotriva pandemiei.

Citeste si articolul :   Germania va efectua primele testari masive din Europa privind anticorpi de coronavirus

Timisoara are doua spitale Covid finantate din bani de la bugetul local, Victor Babes si Spitalul Municipal, care ingrijesc pacientii din toate satele judetului Timis si cazurile grave din intreaga regiune de vest.

Am facut parteneriate cu societatea civila si mediul privat pentru a furniza oxigen acasa pacientilor din tot judetul care sufera de covid.

Am carantinat in centrul nostru, singurul din judet, peste 1200 de migranti in ultimele 4 luni (Consiliul Judetean a promis de repetate ori sa deschida si ei un astfel de centru, ceea ce nu s-a intamplat).

Am extins programul cu publicul in camera 12 si la evidenta populatiei la 12 ore pe zi pentru a evita aglomerarea.

Am introdus in prima zi un nou site web de informare zilnica (covid19.primariatm.ro) care a fost copiat de multe primarii din tara.

Intr-o operatiune logistica fulger echipa primariei a creat centre de vaccinare, unele in parteneriate cu mediul privat, unde se vaccineaza mii de timisoreni.

Operam un call-center pentru programari la vaccin si cazuri sociale in carantina.

Avem echipe mobile pentru ajutor la domiciliu prin Directia de Asistenta Locala.

Am acordat milioane de lei in reduceri de impozite pentru intreprinderi afectate.

Adevarul este ca lupta impotriva pandemiei a fost pasata in mare parte primariilor. Presedintii de Consilii Judetene au timp sa orchestreze atacuri politice si sa faca campanie pentru alegeri interne.

Citeste si articolul :   Anuntul asteptat de romani. Cand se vor face din nou nunti

In perioada in care spitalele sunt incarcate si timisorenii incearca sa-si organizeze viata intr-o carantina frustranta, PNL Timis pare sa aiba un singur tel: sa saboteze tot efortul timisorenilor si timisenilor de a iesi din aceasta situatie critica cu riscul de prelungire a carantinei. Nu folosesc aceasta strategie pentru ca le pasa de viata de zi cu zi a timisorenilor sau de timisenilor, ci ca sa ramana sau sa revina la butoane si la robinete de bani publici, atacandu-i pe cei care incearca sa faca curat dupa haosul lasat in urma.

PNL Timisoara inca nu s-a decis daca vrea sa fie in opozitie sau la guvernare. Eu sunt decis sa fac ce trebuie si ce pot pentru timisoreni”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.