Comuna cu armata de „spioni“ pentru consatenii abia intorsi din strainatate: “Am fost cu politia si i-am pus piciorul in poarta, acolo. I-am spus: astea sunt conditiile, daca nu la izolare, la carantina, daca nu-ti convine sa stai acasa!”

Intr-o comuna din Olt in care sunt sute de cetateni plecati la munca in strainatate s-a instituit un sistem prin care cei care se intorc si nu anunta de unde vin sunt depistati si obligati sa respecte izolarea la domiciliu.

Comuna este Dobrosloveni, din judetul Olt, situata la un pas de Caracal. Aici primarul se asteapta sa se intoraca in continuare acasa zeci, daca nu sute de consateni, plecati in Italia, Spania etc. Primii au si ajuns, insa fara sa anunte de unde vin si fara sa respecte conditiile de autoizolare la domiciliu.

A fost posibil pentru ca s-au intors pe cale terestra, cu autocare sau masini personale, intr-o perioada in care a fost destul de usor sa pacalesti autoritatile. Au fost insa depistati chiar in sat, fiind anuntata Directia de Sanatate Publica. Sunt deja opt cazuri, a declarat primarul comunei, Gheorghe Tudorascu, mentionand ca in toate primaria a fost cea care a anuntat DSP si nu invers, cum ar fi fost firesc.

„Avem spionii nostri, peste tot, si nu scapa unul care sa vina. Am depistat si o fata care e casatorita la Farcasele si nu s-a dus acolo, a venit la mama-sa, fara sa anunte pe nimeni. Am depistat-o si am trimis-o in izolare la domiciliu. Am izolat-o si pe mama. Nu stiu cum trec prin vama, dar noi aflam, pentru ca avem impartita comuna in zone si avem anumiti oameni care ne spun – vedeti, ca a aparut unul acolo! Pana acum sunt vreo opt, sunt izolati, am asistenta comunitara care se ocupa“, a spus primarul.

Publicitate

La primarie a fost intocmita o lista care se actualizeaza permanent. „Nu am aflat de la DSP, noi am informat DSP-ul si le-am facut lista cu toti si le actualizam permanent cand mai apare cate-un caz. Noi pana acum numai asa am depistat, si am facut noi tot ce trebuie, am anuntat DSP-ul, medicii de familie, iar cei care ies din izolare, sunt evaluati. Am avut ieri un caz, nu l-am lasat pana cand nu i-am facut si o verificare la medicul de familie. Ia-i temperatura, ia-i aia, ca sa nu ne minta. Asta incercam sa-i invatam pe cetateni, sa avem incredere unii in altii, ca numai asa poti sa treci peste“, a explicat primarul.

Masurile au mers chiar pana acolo incat cei care implinesc 14 zile de izolare in week-end sa mai stea o zi sau doua „cuminti“ la domiciliu pana cand ii poate vedea medicul de familie. Au fost si persoane recalcitrante, a mai spus primarul, insa lucrurile in cele din urma au fost lamurite.

Citeste si articolul :   Kelemen Hunor nu vede necesara acum implicarea lui Klaus Iohannis pentru formarea guvernului

„Am avut pe o cetateana care a venit din Italia cu concubinul si a facut galagie. Am fost cu politia si i-am pus piciorul in poarta, acolo. I-am spus: astea sunt conditiile, daca nu la izolare, la carantina, daca nu-ti convine sa stai acasa! Zilnic sunt sunati, si de 2-3 ori pe zi. Le-am spus sa fie atenti si la voce, daca sunt schimbari la voce, sa nu fie ragusiti, sa… Si suna cand o asistenta comunitara, cand asistentul social, adica sa nu poarte discutii cu acelasi om, sa schimbe un pic si subiectele, sa nu se simta marginalizati. Pentru ca si pentru ei e o trauma pana la urma, pentru ca nu ei si-au dorit sa fie asa situatia“, a mai spus primarul.

Citeste mai multe pe adevarul.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.