Planul de redeschidere a scolilor e o capcana electorala. Va fi un balamuc

Publicistul Ion Cristoiu afirma ca, desi bine intentionat, planul anuntat de presedintele Iohannis pentru redeschiderea scolilor din 14 septembrie nu inspira incredere si va genera nu numai degringolada, dar si o sursa de afaceri, cu mita aferenta, pentru digitalizarea invatamantului.

Ion Cristoiu spune ca planul prezentat miercuri de presedintele Iohannis este o capcana electorala deoarece tot ce seful statului la ora actuala este de chibit electoral al PNL.

„Descentralizarea care in principiu este pozitiva. Ea trebuia facuta insa din martie. Faptul ca face acum descentralizarea vizeaza trecerea responsabilitatii de organizare pe seama consiliilor judetene care acum sunt conduse de PSD, pe seama primarilor, majoritatea PSD, iar analiza daca e verde, galben sau rosu e facuta la Bucuresti. Deci monitorizarea e facuta la Bucuresti si noi am vazut cum se introduc comune in carantina pentru ca vrea Raed Arafat. Poate fi o uriasa sursa de abuzuri. Daca se inchid scolile, au bataie de cap autoritatile locale, nu Guvernul. Doi, aplicarea acestor coduri, verde, galben, rosu, nu e posibila in Romania. Un exemplu, in momentul in care se inchid scolile dintr-o comuna, parintii trebuie sa stea acasa. Scolile poate stau inchise o saptamana. Parintele ce face, unde se duce, face adrese? Apoi se deschide scoala si se inchide iar peste doua saptamani, iar o noua adresa. Apoi, vine problema birocratiei, trebuia sa ia hartie. De unde ia, de la Primarie, de la scoala. Si asa micile firme sunt la pamant si acum sa mai plateasca si pe unul care vrea sa stea acasa cu copilul… Deci din punctul asta de vedere va fi un balamuc”, a avertizat publicistul.

Citeste si articolul :   Alexandru Rafila: Nu se poate pune problema ca vaccinurile vor produce efecte adverse

Ion Cristoiu atrage atentia ca din planul prezentat de Klaus Iohannis lipsesc masurile de siguranta sanitara care vor fi luate in scoli.

Publicitate

„Din planurile acestea lipseste un lucru fundamental: masurile de protectie din scoli, cum se pastreaza distanta intre elevi, in banci, daca sunt suficienti profesori. Toate aceste masuri vor fi luate de autoritatile locale. In plus, noi avem de-a face cu elevi, care vor iesi in pauza. Vor sta la 2 m distanta, vor purta masti? Daca cei care ne impun noua militaria in materie de masuri de protectie ar fi fost cinstiti, ar fi atacat asta, ca nu-i intereseaza deschiderea scolilor in functie de culori, ci masurile care se iau”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune ca ar fi trebuit luate masuri care sa revolutioneze invatamantul online in Romania.

„Invatamantul online nu inseamna ca elevii si profesorii sa fie fata in fata prin zoom, ci online-ul inseamna prezenta profesorului sa fie cat mai mica si sa fie inlocuita cu multimedia, cu ceva la care elevul se uita. Acum, spre deosebire de starea de urgenta, invatamantul online se presupune ca e pe termen nelimitat, si-atunci noi trebuia sa facem o revolutie”, a spus publicistul.

Citeste si articolul :   Anunt de ultim moment. In ce conditii se supenda cursurile fizice

De asemenea, Ion Cristoiu avertizeaza asupra intereselor care graviteaza in jurul dotarii scolilor cu tablete, laptopuri si conexiune la internet.

„Nu mai spun despre afacerea cu tablete. Au anuntat ca vor fi cumparate 200.000 de tablete, cu conexiune la internet. Nu stim, abonamentul este pe numele elevului, este platit de stat in numele elevilor, cine plateste daca se depaseste numarul de descarcari, cum dovedesc cei care nu au echipamente de internet acasa pentru a putea primi tablete, de la cine aduc adeverinte, cine ii verifica daca declara pe propria raspundere. Nu in ultimul rand, ce comert se va face cu aceste tablete. Ele trebuiau deja achizitionate, sunt 200.000. Ia destul de mult timp sa o pui la punct, sa descarci aplicatii (…) Vor fi niste interese. 200.000 de tablete este o afacere a Microsoft infloritoare. Va imaginati ce batalie de mita va fi pe trei lucruri: tablete, laptopuri si abonamente de internet (…) Nu am incredere in acest program, chiar daca e bine intentionat, pentru ca tot ce face Klaus Iohannis este electoral si suspectezi ca nu are legatura cu scoala”, a mai spus publicistul.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.