Inca o speranta: Imunitatea bolnavilor de coronavirus poate dura de la 8 luni la cativa ani

Imunitatea celor care au avut coronavirusul poate dura de la 8 luni la cativa ani, arata un studiu american.

Datele provin din cercetari nepublicate inca, dar din laboratoare excelente, examinate de cativa oameni de stiinta, scrie Corriere della Sera.

Profesorul Alessandro Sette, directorul departamentului de cercetare a vaccinurilor din Institutul de Imunologie La Jolla (Ljl) San Diego, este unul dintre semnatari.

Astfel, dr. Sette si colegii sai au ales 185 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 19 si 81 de ani, care s-au vindecat de Covid-19. Majoritatea avusese simptome usoare, fara spitalizare. Echipa a monitorizat patru componente ale sistemului imunitar: anticorpi, celule B si doua tipuri de celule T, pentru a construi o imagine cat mai completa asupra imunitatii.

Publicitate

Conform concluziilor, la opt luni de la infectare, majoritatea celor vindecati (peste 90%) are inca suficiente celule imune pentru a evita infectia si pentru a preveni boala Covid-19.

Publicitate

Putine persoane infectate nu au prezentat imunitate de lunga durata dupa recuperare, posibil din cauza cantitatii de incarcatura virala la care au fost expuse.

Citeste si articolul :   Medicul Emilian Imbri avertizeaza: „Bucurestiul se va inchide mai mult ca sigur. Va fi un tsunami"

„Aceasta cantitate de memorie ar impiedica probabil marea majoritate a oamenilor sa se imbolnaveasca timp de multi ani”, a spus Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla, care a condus noul studiu.

Potrivit echipei de savanti americani, persoanele vindecate ar putea fi protejate cel putin opt luni, insa e posibil sa evite infectia cativa ani.

Durata exacta a imunitatii este greu de prezis, deoarece oamenii de stiinta nu stiu inca ce niveluri ale diferitelor celule imune sunt necesare pentru a protectie, dar studiile de pana acum au sugerat ca ar putea fi suficient chiar si un numar mic de anticorpi sau celule T si B.

Daca rezultatele cercetarii ar fi confirmate, ar reprezenta o veste excelenta, deoarece cea mai mare ingrijorare a fost ca imunitatea la coronavirus ar putea dura doar cateva luni.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.