ULTIMA ORA: OMS a declarat oficial pandemie de coronavirus

OMS a declarat pandemie de coronavirus

Spania este a două ţară din Europa, după Italia, că număr de cazuri mortale de infectare cu coronavirus – 35. Este urmată de Franţa, cu 33 de decese şi peste 1.700 de îmbolnăviri.

Spania a trecut miercuri de pragul de 2.000 de persoane infectate cu coronavirusul Covid-19, dintre care mai mult de jumatate in capitala Madrid (1.024), in timp ce numarul deceselor provocate de acest virus a ajuns la 47, informeaza agentia EFE.

In total 126 de pacienti sunt spitalizati la terapie intensiva, majoritatea de asemenea la Madrid. Alti 136 au fost externati, fiind considerati vindecati.

Publicitate

Numarul infectarilor a crescut astfel in Spania aproape de patru ori fata de cel inregistrat duminica.

Directorul Centrului de Coordonare a Alertelor si Urgentelor Sanitare, Fernando Simón, a avertizat ca la Madrid serviciile sanitare se afla sub mare presiune si exista focare de infectie in azile de batrani, precizeaza stirileprotv.ro.

Guvernul spaniol a decis in ultimele zile mai multe masuri de prevenire a raspandirii coronavirusului, printre care inchiderea institutiilor de invatamant, a muzeelor si centrelor culturale, precum si limitarea la o mie de persoane a numarului participantilor la evenimentele publice.

Turcia a inregistrat primul caz, iar Belgia primul deces – un nonagenar.

Numarul cazurilor de infectare cu coronavirus, la nivel global, se apropie de 120.000, iar cel al deceselor ajunge la 4.300. Totusi, peste 55% dintre cei care au contractat virusul s-au vindecat intre timp.

Citeste si articolul :   Petreceri din 15 mai. Scenariul organizatorilor de nunti

Ca masura de urgenta, Banca Angliei a redus dobanda de politica monetara, cu o jumatate de punct procentual, pana la 0,25 la suta. Este cel mai scazut nivel de dobanda din istorie.

Ministrul Sanatatii din Marea Britanie, Nadine Dorries, a fost testat pozitiv pentru coronavirus. A anunta ca urmeaza toate recomandarile si s-a autoizolat la domiciliu. Pana acum, sase britanici au murit dupa ce au contractat virusul. Numarul total al cazurilor de infectare din Regatul Unit se apropie de 400.

Locuitorii Madridului au golit in timp record rafturile magazinelor, de teama ca vor ramane fara alimente si alte produse necesare, daca guvernul va decreta carantina totala.

Austria a interzis intrarea in tara a strainilor care vin din Italia, daca nu prezinta un certificat medical care sa ateste ca nu sunt infectati cu coronavirus. Austriecii care se intorc din Italia sunt obligati sa se auto-izoleze pentru doua saptamani.

Publicitate

Bulgaria are deocamdata sub zece cazuri de coronavirus, dar au fost inregistrate primele doua cazuri la Sofia. O femeie de 66 de ani si sotul ei, de 74.

Prof. Ventsislav Mutafchiiski, presedintele Comitetului National de Criza: „Femeia este in stare critica, intubata. Nu stim daca daca cei doi au calatorit sau nu in strainatate. Exista doar informatii, neconfirmate, ca fiul lor ar lucra la o piata din Sofia unde fac comert multi cetateni chinezi”.

Citeste si articolul :   Anuntul lui Orban. Cand incep, de fapt, scolile in Romania

Guvernatorul New York-ului a anuntat ca trupe din Garda Nationala vor fi trimise intr-un oras din apropierea metropolei, pentru masurile de raspandire a limitarii virusului. Inclusiv pentru distribuirea alimentelor pentru cei aflati in carantina la New Rochelle. Acolo a fost instituita o zona inchisa pe o raza de 1,5 kilometri.

Potrivit guverantorului Cuomo, la New Rochelle, un oras cu aproape 80.000 de locuitori se afla cea mai mare concentare de persoane infectate din Statele Unite. In intreaga tara, numarul total al cazurilor de coronavirus a trecut de 1.000. Numarul s-a dublat in trei zile… Dar, imperturbabil, comandantul suprem transmite mesaje de siguranta.

Donald Trump, presedintele SUA: „Suntem pregatiti, ne facem treaba foarte bine. Va trece si asta. Fiti calmi! Toti trebuie sa fim vigilenti, dar sa ne pastram calmul”.

La un Call Center din Seul au fost depistate nu mai putin de 90 de persoane care au contractat coronavirus-ul. Este cel mai mare focar de Covid 19 din Coreea de Sud.

Yoon Tae-ho, sediul central al Institutului pentru Managementul Dezastrelor: „Angajatii care s-au infectat au petrecut o lunga perioada de timp intr-o sala inchisa si au stat aproape unul de altul. Natura muncii lor a sporit riscul de contaminare”.

Ce este pandemia?

Epidemie intinsa la intreaga populatie a unui continent, chiar la lumea intreaga de coronavirus.

pidemie si Pandemie sunt cuvinte care provoaca teama. Te duc cu gandul la un sistem de sanatate suprasolicitat, la masti de protectie si la cresterea numarului de decese. Aceste asocieri sunt de inteles dar nu au nimic in comun cu definitia celor doi termeni.

Citeste si articolul :   Viorica Dancila pierde si ultima reduta

Se vorbeste despre o epidemie atunci cand o anumita boala isi face aparitia nefiresc de frecvent, intr-o regiune anume, intr-o perioada de timp limitata.

O pandemie este o epidemie care se raspandeste dincolo de granitele unui stat sau ale unui continent.

Aceasta inseamna mai ales ca mentinerea sub control a unei maladii depinde de cooperarea sistemelor de sanatate ale diverselor tari. Si nu inseamna ca o boala este deosebit de periculoasa sau mortala.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.