OMS a declarat oficial pandemie de coronavirus. Ce este pandemia si cum se deosebeste de epidemie

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie de coronavirus.

„Am facut o evaluare, iar situatia generata de Covid-19 poate fi caracterizata drept pandemie”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Aceasta este prima pandemie cauzata de un coronavirus”, a adaugat el.

„Nu e doar o criza de sanatate publica, ci o criza care va afecta toate sectoarele, asa ca fiecare sector si fiecare individ trebuie sa se implice in lupta coronavirusului”, a spus Ghebreyesus.

Publicitate

Ce este pandemia si cum se deosebeste de epidemie

Ce este epidemia

Potrivit Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA, o epidemie se refera la cresterea, adesea brusca, a numarului de cazuri de imbolnaviri cu o anumita boala, numarul imbolnavirilor fiind peste cel obisnuit / tipic pentru populatia din acea zona (in cazul in care vorbim de o boala cunoscuta). In schimb, pandemia se refera la o epidemie care s-a raspandit pe mai multe tari sau continente si care afecteaza un numar mai mare de oameni.

Citeste si articolul :   Horoscop weekend 7 – 8 martie 2020. Berbecii au de facut o alegere dificila, Leii primesc o veste trista

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste pandemia drept raspandirea la nivel mondial a unei noi boli.

Ce este pandemia

Asociatia Profesionistilor din Epidemiologie si Controlul Infectiilor (APIC), o organizatie din SUA cu peste 15.000 de membri specializati in aceste domenii, arata ca:

O epidemie are loc atunci cand o boala infectioasa se raspandeste rapid; Spre exemplu, epidemia de SARS din 2003 (sindromul respirator acut) a ucis 800 de oameni.

Un raspuns rapid la intrebarea Ce este pandemia este acela ca o pandemie este o epidemie globala. Ea se deosebeste de o epidemie prin urmatorii factori:

– afecteaza o zona geografica mai mare; boala se raspandeste adesea la nivel global
– boala este contractata de un numar mai mare de oameni decat in cazul unei epidemii
– infectia este cauzata adesea de un nou virus sau de o tulpina a unui virus care nu a mai circulat de mult timp printre oameni. Din acest motiv, oamenii au imunitate scazuta sau chiar deloc in fata virusului.

Citeste si articolul :   Strigatul unei doctorite romance din Italia: "Combat in fiecare zi, pt cel putin 12 ore cu un dusman necunoscut. Suntem in razboi....persoane ce se sting ...repede, singuri, sofocati...

– virusul se raspandeste rapid de la om la om, la nivel mondial
– numarul deceselor este mult mai mare decat in cazul unei epidemii

– o pandemie creeaza adesea pierderi economice si perturbari sociale
– de exemplu, pandemia de gripa spaniola din 1918-1919 a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni din intreaga lume si ucis 40-50 de milioane de persoane.

Ce este pandemia si cum se deosebeste de epidemie

Intr-un articol publicat la finalul lunii februarie 2020, publicatia National Geographic mentioneaza inca o diferenta esentiala intre epidemie si pandemie.

Atunci cand Organizatia Mondiala a Sanatatii stabileste ca o anumita epidemie s-a transformat in pandemie, membrii sai iau in calcul cine sunt cei infectati si cum s-au imbolnavit. De exemplu, in contextul noului coronavirus, daca mai multi oameni au calatorit in China (tara de origine a virusului), iar apoi s-au intors in tarile lor si au infectat alte persoane – acest fapt nu duce la declararea pandemiei.

Citeste si articolul :   7 alimente de evitat daca vrei sa slabesti, conform nutritionistilor

 

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.