OMS a declarat oficial pandemie de coronavirus. Ce este pandemia si cum se deosebeste de epidemie

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie de coronavirus.

„Am facut o evaluare, iar situatia generata de Covid-19 poate fi caracterizata drept pandemie”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Aceasta este prima pandemie cauzata de un coronavirus”, a adaugat el.

„Nu e doar o criza de sanatate publica, ci o criza care va afecta toate sectoarele, asa ca fiecare sector si fiecare individ trebuie sa se implice in lupta coronavirusului”, a spus Ghebreyesus.

Ce este pandemia si cum se deosebeste de epidemie

Ce este epidemia

Potrivit Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA, o epidemie se refera la cresterea, adesea brusca, a numarului de cazuri de imbolnaviri cu o anumita boala, numarul imbolnavirilor fiind peste cel obisnuit / tipic pentru populatia din acea zona (in cazul in care vorbim de o boala cunoscuta). In schimb, pandemia se refera la o epidemie care s-a raspandit pe mai multe tari sau continente si care afecteaza un numar mai mare de oameni.

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste pandemia drept raspandirea la nivel mondial a unei noi boli.

Citeste si articolul :   Alimente pe care le poti manca noaptea fara teama de exces de greutate

Ce este pandemia

Asociatia Profesionistilor din Epidemiologie si Controlul Infectiilor (APIC), o organizatie din SUA cu peste 15.000 de membri specializati in aceste domenii, arata ca:

O epidemie are loc atunci cand o boala infectioasa se raspandeste rapid; Spre exemplu, epidemia de SARS din 2003 (sindromul respirator acut) a ucis 800 de oameni.

Un raspuns rapid la intrebarea Ce este pandemia este acela ca o pandemie este o epidemie globala. Ea se deosebeste de o epidemie prin urmatorii factori:

– afecteaza o zona geografica mai mare; boala se raspandeste adesea la nivel global
– boala este contractata de un numar mai mare de oameni decat in cazul unei epidemii
– infectia este cauzata adesea de un nou virus sau de o tulpina a unui virus care nu a mai circulat de mult timp printre oameni. Din acest motiv, oamenii au imunitate scazuta sau chiar deloc in fata virusului.

– virusul se raspandeste rapid de la om la om, la nivel mondial
– numarul deceselor este mult mai mare decat in cazul unei epidemii

Citeste si articolul :   Planta puternica, excelenta pentru creier, inima, vase, piele, par si silueta. Elimina si stresul

– o pandemie creeaza adesea pierderi economice si perturbari sociale
– de exemplu, pandemia de gripa spaniola din 1918-1919 a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni din intreaga lume si ucis 40-50 de milioane de persoane.

Ce este pandemia si cum se deosebeste de epidemie

Intr-un articol publicat la finalul lunii februarie 2020, publicatia National Geographic mentioneaza inca o diferenta esentiala intre epidemie si pandemie.

Atunci cand Organizatia Mondiala a Sanatatii stabileste ca o anumita epidemie s-a transformat in pandemie, membrii sai iau in calcul cine sunt cei infectati si cum s-au imbolnavit. De exemplu, in contextul noului coronavirus, daca mai multi oameni au calatorit in China (tara de origine a virusului), iar apoi s-au intors in tarile lor si au infectat alte persoane – acest fapt nu duce la declararea pandemiei.

 

Autor