Expert in virusologie: De ce sunt atat de multi decedati in Italia, cum sunt afectati copii si cand va aparea un vaccin

“Europa a avut mult timp inainte sa se pregatasca, stiam ce va urma, puteam sa testam dinainte noul virus – dar nu am facut-o.” Asta a declarat, luni, directorul Institutului de Cercetare in Biosecuritate din Germania.

Din 2003 pana in 2015, el a ocupat functia de consilier pentru controlul bolilor in guvernul federal german.

Alexander S. Kekule, medic specializat in virusologie: “Nu suntem foarte pregatiti pentru acest lucru in Europa. Am avut mult timp inainte sa ne pregatim. Stiam exact ce va urma. Aveam deja kiturile necesare de testare, asa ca puteam testa dinainte noul virus, dar nu am folosit acest timp in avantajul nostru. Am lasat virusul sa intre pur si simplu. Nu am facut controale in aeroporturi, nu am luat niciun fel de masuri in interiorul teritoriului, mai exact nu i-am testat pe cei care prezentau simptome de gripa ce ar fi putut indica noul virus. Si ne-am declarat suprinsi de ceva ce fusese anuntat cu mult timp inainte.”, precizeaza stirileprotv.ro.

Motivul numarului mare de morti din Italia

Publicitate

″Rata mare a mortalitatii din Italia e cel mai probabil legata de faptul ca, in primul rand, au existat multe luni sau, cel putin, mai multe saptamani, in care virusul se extindea deja. Asa ca, multi oameni dintre cei care au fost infectati prezentau simptome minore si nu au fost identificati, iar boala a “explodat” cand au inceput sa fie identificati multi dintre cei care suferau deja de alte afectiuni grave. Acesta este unul dintre motivele pentru care au avut mai multe cazuri severe. Al doilea motiv ar fi faptul ca in Italia majoritatea pacientilor infectati sunt oameni in varsta si se stia deja de ceva vreme batranii au o rata mai mare de mortalitate in aceasta boala″⁣ spune medicul.

Citeste si articolul :   Un sirop natural impotriva racelii, tusei si gripei

″Cred ca este necesar sa restrictionezi contactul social. Este foarte important sa ai o distanta de cel putin 2 metri daca cineva tuseste sau stranuta. Este foarte important sa ai o distanta de cel putin un metru daca stai de vorba cu cineva, pentru ca boala se extinde odata cu vaporii de apa care iti ies din gura atunci cand vorbesti. Sunt vapori invizibili, pe care nu ii vezi, dar isi fac aparitia, asa ca e foarte important sa pastrezi o distanta. Si daca trebuie sa te apropii fizic, cum este cazul celor care lucreaza in spital, este foarte important sa porti o masca si ochelari cu viziera pentru ca e important sa iti protejezi si ochii″⁣ a mai adaugat acesta.

60-70% din populatie va fi infectata

″Sincer sa fiu, nu cred ca o sa se termine in doua sau trei saptamani. Aceasta este problema cu aceste asa-zise “masuri de carantina”. De fapt, nu le numim “carantina”, ci de “distantare sociala”, iar aceasta distantare sociala nu poate continua la nesfarsit, pentru ca va fi un impact serios din punct de vedere economic si, totodata, va avea un impact din punct de vedere social si psihologic in randul oamenilor pentru ca este foarte stresant pentru toata lumea sa stea in casa si sa li se permita sa iasa doar in anumite conditii″⁣, a mai transmis Kekule.

″Daca nu faceti nimic, daca nu va luati nicio masura de precautie si lasati virusul sa vina asa direct peste voi, in aceasta situatie putem calcula ca intre 60% si 70% din populatie va fi infectata pana la sfarsitul pandemiei, atunci cand virusul va disparea de unul singur″⁣, avertizeaza acesta.

Citeste si articolul :   Porumb: beneficii, valori nutritive si contraindicatii

Mitul ca cei mici sunt imuni

″Copiii nu sunt imuni la acest virus, pot fi infectati, chiar pot da cu rapiditate mai departe virusul. De aceea, e foarte important sa se inchida scolile si gradinitele mai devreme, pentru ca copiii isi pot infecta parintii. Pe de alta parte, copiii nu prezinta simptome. E un lucru bun pentru copii si parinti, pentru ca in general copiii nu se imbolnavesc foarte grav, dar e un lucru grav pentru comunitate pentru ca asta inseamna ca cei mici pot imprastia virusul in jur″⁣, mai precizeaza medicul.

″Aceasta masca de protectie care se pune pe fata este in primul rand o protectie buna pentru ceilalti oameni. Daca cineva e infectat, e musai ca el sau ea sa poarte o masca de protectie pe fata pentru ca daca intra in contact, de exemplu, cu cineva care e casier intr-un supermarket, intr-o banca sau intr-unul din aceste magazine care inca mai sunt deschise, oamenii care lucreaza acolo cu siguranta au nevoie de aceste masti pentru ca nu vrem ca acea persoana sa infecteze fiecare persoana cu care vine in contact. Pe de alta parte, este o masura de protectie, dar nu e atat de sigura. E bine sa ai aceasta auto-protectie decat nimic, atunci cand esti la o distanta mai mica de 1 metru de o alta persoana, pentru ca vaporii de apa nu iti vor lovi gura sau nasul, dar totodata e util sa ai si ochelari cu viziera sau o alta protectie pentru ochi pentru ca nu e vorba doar de nas si gura, ci si de mucusul ochilor care poate contracta virusul″⁣, explica acesta.

Citeste si articolul :   4 alimente care devin toxice la reincalzire

Cand va aparea un vaccin

″Avem nevoie de un plan B, un plan B care trebuie sa aiba in vedere ce anume vom face dupa 4 saptamani, cand inca boala nu e invinsa, misiunea inca nu e finalizata, asa ca va trebui sa facem si altceva dupa aceasta perioada, pentru ca nu poti bloca economia sau viata sociala pentru o perioada mai mare de cateva saptamani″⁣, a adaugat medicul.

″Ma astept ca in urmatoarele luni sa avem o posibilitate (n.r. un medicament) prin care sa ii putem ajuta pe pacientii grav bolnavi. Este foarte important pentru ca acest lucru va scadea rata mortalitatii, asa ca acest tratament este foarte important si in aceasta privinta eu sunt foarte optimist. Cu privire la un vaccin, as spune ca mai avem de asteptat 1 an pana cand il vom avea, pentru ca e nevoie de mult timp pana cand va trece toaate procedurile legislative. Nu poti sa il folosesti imediat dupa ce l-ai descoperit’’, a concluzionat acesta.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.