Prof. Dr. Alexandru Rafila, despre rezistenta Covid-19 si cum ne putem intari imunitatea

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie a vorbit despre epidemia de coronavirus, despre ce presupune acest virus si cum se manifesta, intr-un interviu exclusiv cu Andreea Esca in cadrul Stirilor Pro TV.

Andreea Esca: Putem sa vorbim despre niste simptome clare?

Alexandru Rafila: Ele sunt clare, dar nu sunt specifice infectiei cu coronavirus. E un sindrom pseudogripal. Exista multe alte viroze, in special gripa, care produc o simptomatologie asemanatoare. Avem tablouri diferite in functie de tipul de infectie. Avem infectii usoare, forme medii si din pacate, la batrani si la persoane care au si alte afectiuni, cardiovasculare de obicei, avem forme grave cu pneumonie si insuficienta respiratorie. Tipic pentru infectia cu coronavirus este febra persistenta, tusea seaca, iritanta si dureri musculare, stare de astenie marcata, respiratie sacadata.

► Momentul in care trebuie sa ne ingrijoram este daca ai un posibil contact cu cineva care fie s-a intors dintr-o zona afectata, fie este o persoana infectata.

Publicitate

►Nu trebuie sa intram in panica daca nu am avut contact cu o astfel de persoana, insa exista o discutie la sediul OMS legata de posibilitatea transmiterii acestei boli de catre persoane asimptomatice, persoane care nu dezvolta boala, nu stiu ca sunt infectati si nu exista nicio forma de izolare a lor, din aceasta cauza. Daca nu stim care sunt persoanele sursa, atunci boala se va raspandi in continuare si aceasta este de fapt problema majora, iar la nivel global devine foarte preocupant si probabil ca in perioada imediat urmatoare sa ajungem in situatia in care pandemia despre care se discuta va fi declarata de Organizatia Mondiana a Sanatatii.

Andreea Esca: Putem vorbi despre niste criterii de selectie pentru efectuarea acestor teste?

Alexandru Rafila: Trebuie sa alegem pacientii care ar putea intr-un fel sau altul sa fie infectati, pentru ca daca facem testele astea nediscriminatoriu, o sa ajungem imediat la depasirea capacitatii de a testa ori riscul mare este sa-i pierzi pe cei care chiar ar fi avut nevoie si sunt infectati. E clar ca noi avem criterii care sunt orientate dupa recomandarile OMS, ce inseamna un pacient suspect, un contact, incat putem sa incadram pe cineva intr-una din aceste categorii si daca are simptomatologie sa-l testam.

Citeste si articolul :   Ce boli pot fi mostenite

Avem suficienti specialisti in Romania, in lupta cu coronavirus?

Andreea Esca: Avem suficienti specialisti?

Alexandru Rafila: Avem specialisti si sunt suficient de bine pregatiti, dar nu sunt suficienti. Este o chestiune foarte serioasa, pentru ca aceste teste nu se fac in orice fel de laborator. Sunt teste de biologie moleculara, au nevoie de personal inalt calificat, care sa mai fi lucrat acest tip de teste si de un spatiu amenajat cu un anumit flux si circuit care sa evite contaminarile si implicit rezultatele false. Stam bine, deocamdata, ca nu am avut foarte multe cazuri, dar in momentul in care vor veni sute de testari zilncie, atunci ne vom gandi sa gasim o solutie cu specialistii pe care ii avem. In tarile unde aceasta raspandire a fost extrem de mare, s-a ajuns la situatia in care pacientilor cu simptomatologie usoara li se recomanda izolare si tratament la domiciliu.

Andreea Esca: Au fost situatii in China, cand oamenii au fost externati, dupa ce testele au iesit negative. Unii dintre ei, s-au intors insa la spital, in stare mai grava si chiar au murit. Avand in vedere aceste aspecte, luam in calcul, in Romania, schimbarea protocolului, privind externarea dupa doua teste negative?

Alexandru Rafila: Nu este o chestiune de schimbat protocolul, nici macar nu este o chestiune care sa fie clara, in ceea ce priveste circulatia concomitenta a unor tulpini diferite, incat sa produca forme diferite de boala. Problema este ca nu cunoastem inca, care este dinamica raspunsului imun dupa imbolnavire, adica te imbolnavesti de obicei dupa un interval de 7-10 zile, apar primii anticorpi si te vindeci. Pentru ca boala este cunoscuta doar de doua luni, aceasta dinamica a raspunsului imun este insuficient cunoscuta si intr-adevar s-au semnalat cazuri de reinfectii, dar nu sunt asa de multe incat sa creeze ingrijorare.

Andreea Esca: S-a spus ca odata cu incalzirea vremii este posibil sa scapam de acest virus. Dar am vazut ca reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii ne-a declarat ca este o speranta falsa. Ce sa intelegem?

Citeste si articolul :   Taiati o lamaie si puneti-o in dormitor pentru a combate raceala, anxietatea, alergiile si multe altele

Alexandru Rafila: Nu este cunoscuta suficient rezistenta lui in mediu si atunci, studiile care s-au facut, s-au facut comparativ cu alte doua virusuri asemanatoare, SARS si MERS, si au aratat ca aceste virusuri supravietuiesc in mediul extern mai putin la temperaturi peste 25-28 de grade Celsius si in situatia uscaciunii, deci se inactiveaza rapid in cateva ore. Daca temperatura este mai scazuta si umiditatea mai ridicata, atunci supravietuirea lor este mai lunga si plecand de la aceasta premisa s-a ajuns la concluzia ca daca se ingreuneaza transmiterea datorita conditiilor meteo, caldura sau chiar caldura excesiva, probabil ca va scadea si infectiozitatea virusului, fara sa fie eliminat. E un soi de sezonalitate la care ne gandim ca putem face o paralela cu gripa, dar dovezi documentate despre aceste virus, care sa certifice in acest moment ca in cursul sezonului cald vom avea o disparitie sau o reducere semnificativa a infectiei, nu exista. Ramane ca timpul sa ne demonstreze daca este sau nu adevarat.

Cu ce sunt tratati in Romania cei infectati cu coronavirus

Andreea Esca: Cu ce sunt tratati in Romania, cei care dezvolta infectia cu coronavirus?

Alexandru Rafila: In Romania, sunt tratati simptomatic, adica sunt substante banale, antiinflamatorii, antialgice, antipiretice. Sunt suficient de bine hidratati, nimic special. Faptul ca se mai incearca unele medicamente, care fac obiectul unor studii clinice in mai multe tari, poate sa fie benefic, dar in momentul de fata, aceste studii sunt in derulare si nu avem confirmat niciun fel de medicament, care chiar sa fie recomandat pentru tratamentul acestei infectii.

►Sunt mai multe vaccinuri in dezvoltare in China, in SUA, Israel, in Franta. Nu poate sa dureze mai putin de un an de zile, pentru ca e un vaccin care se presupune a fi administrat pe scara mare, la sute de milioane de persoane si trebuie testat din punctul de vedere al sigurantei extrem de precis si riguros. Nimeni nu-si permite sa puna pe piata un vaccin cu care sa riste sa provoace mai multe pagube decat beneficii. Productia a sute de milioane sau miliarde de doze de vaccin nu este o gluma. Nu exista capacitati de productie si nu exista personal antrenat sa faca vaccinuri in cantitati asa de mari peste noapte. Este o provocare pana construiesti fabriciile, pana reusesti sa antrenezi personalul, iar cei calificati care exista deja sunt ocupati cu productia altor vaccinuri. Trebuie sa ne gandim la cel putin un an de zile.

Citeste si articolul :   Porumb: beneficii, valori nutritive si contraindicatii

Andreea Esca: Daca cineva vine dintr-o alta tara in Romania, dupa cele 14 zile de izolare, trebuie sa se faca aceasta testare?

Alexandru Rafila: Daca nu ai simptomatologie, nu trebuie sa faci aceasta testatre. Nu avem capacitatea de a-i testa pe toti, ci doar pe cei cu simptomatologie.

Cum ne intarim sistemul imunitar

Andreea Esca: Ce le puteti recomanda celor care vor sa isi intareasca sistemul imunitar?

Alexandru Rafila: Cele mai importante sunt regulile de igiena individuala, evitarea aglomeratiilor, a calatoriilor in tari unde exista foarte multe cazuri. Sunt reguli simple, de la igiena stranutului, de la spalatul pe maini si la protectia cu masca atunci cand esti racit. Aceasta protectie este pentru momentul in care tu esti racit. Daca esti bolnav, stai la domiciliu si te tratezi, pentru a diminua riscul de transmitere a infectiei.” a specificat Rafila pentru stirileprotv.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.