Hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa boala a sistemului cardiovascular. Hipertensiunea arteriala nu poate fi vindecata, dar tensiunea arteriala poate fi controlata. Si mai usor si mai sanatos este de a preveni dezvoltarea acestuia.
In ghidurile clinice internationale, hipertensiunea arteriala se refera la tensiunea arteriala de 140/90 sau mai mare. Acestea contin si masuri de prevenire a hipertensiunii, a carei eficacitate este confirmata de studii bazate pe dovezi: limitarea aportului de sare, continutul ridicat de legume si fructe in dieta, cresterea consumului de peste si reducerea grasimilor saturate din alimentatie, controlul adecvat al greutatii, exercitii fizice regulate, evitarea alcoolului si a fumatului.
Sarea afecteaza direct tensiunea arteriala.Studiile efectuate au facut posibila determinarea cantitatii optime de sare consumata zilnic – nu mai mult de 5 g.
O crestere a dietei de legume si fructe, care sunt principala sursa de fibre, potasiu, magneziu, vitamine si antioxidanti pentru organism, duce la o scadere a tensiunii arteriale. Norma necesara de legume si fructe pe zi, calculata de OMS, este de 5 portii sau 400 g pe zi.
O metoda eficienta de prevenire a hipertensiunii arteriale este includerea in dieta a pestelui bogat in acizi grasi polinesaturati omega-3 si reducerea aportului de grasimi saturate (animale). Este suficient sa mananci 30-60 g de peste pe zi pentru a reduce riscul de boala coronariana si moarte subita cardiaca, iar un nivel ridicat de consum de peste (180 g pe zi) aproape injumatateste aceste riscuri.
Hipertensiunea arteriala are de doua ori mai multe sanse de a afecta persoanele obeze decat la persoanele cu greutate normala. Astazi, indicele de masa corporala mediu in tarile dezvoltate este de aproximativ 27 pentru barbati si femei. In unele tari, pana la 60% din populatie este obeza si supraponderala.
Activitatea fizica regulata reduce semnificativ riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala,obezitate, diabet, atac de cord, accident vascular cerebral si chiar cancer. Timp de patru ani, oamenii de stiinta au observat voluntari activi fizic si colegii lor care preferasa nu faca exercitii fizice si au descoperit ca primii au un risc de 1,5 ori mai mic de a dezvolta hipertensiune arteriala. Mai mult, nu este necesar sa vizitezi un club de fitness pentru a fi sanatos, este suficient sa mergi mult – cel putin 2,5 mii de pasi pe zi.
Bautura in exces duce la dezvoltarea unui numar de boli cronice netransmisibile, inclusiv hipertensiunea arteriala. Nu exista doze sigure de alcool. Exista un nivel de consum la care riscul ar fi mic, dar nici macar OMS nu stabileste valori clare pentru astfel de doze, deoarece dovezile sugereaza ca este cel mai sigur pentru sanatate sa nu bea deloc. Alcoolul este strans asociat cu aproximativ 60 de boli diferite, iar in aproape toate aceste cazuri exista o astfel de relatie: cu cat o persoana bea mai mult, cu atat este mai mare riscul de a se imbolnavi.
Publicitate