Cimbrul este o planta care isi are originea in bazinul mediteranean, poate fi cultivata in gradina si aroma sa unica ne imbogateste preparatele . Dar beneficiile sale pentru sanatate sunt, de asemenea, bine recunoscute. Mai mult, un studiu a demonstrat ca cimbrul are proprietati antibacteriene, datorita timolului, care reduce rezistenta microbilor la medicamente. Beneficiile cimbrului sunt insa diversificate, datorita bogatiei sale in vitamina C, A, cupru, fier, mangan, potasiu, fosfor si antioxidanti.
Beneficiile ceaiului de cimbru
Pentru a trata tusea
Cimbrul este cunoscut pentru a trata bolile respiratorii, cum ar fi tusea sau bronsita. Un studiu a scos in evidenta eficacitatea uleiului esential de cimbru, combinat cu frunze de iedera, pentru a calma persoanele care sufera de bronsita si tuse. In plus, compusii sai antibacterieni ajuta la eradicarea agentului patogen pentru o vindecare rapida.
Pentru a calma crampele menstruale
Publicitate
Pentru a ameliora perioadele dureroase, nu este nimic mai bun decat sa bei o ceasca de ceai de cimbru. Compusii sai antispastici fac posibila eradicarea disconfortului menstruatiei si, in acelasi timp, stabilizarea starii de spirit, datorita carvacrolului pe care il contine si care are un efect pozitiv asupra activitatii neuronilor pentru o senzatie de bine.
Pentru a intari sistemul imunitar
In perioadele de iarna in care organismul trebuie sa fie stimulat, cimbrul va fi cel mai bun remediu, datorita continutului sau de vitamina C care ajuta la stimularea productiei de globule albe, precum si compusilor sai antioxidanti precum timolul si apigenina care neutralizeaza radicalii liberi, surse de boli grave.
Pentru a imbunatati sanatatea inimii
Continutul sau de potasiu ajuta la intarirea muschilor inimii. Asa cum potasiul este un vasoactiv si ajuta la eliberarea tensiunii peretilor vaselor de sange si astfel la calmarea stresului cardiovascular.
Pentru a imbunatati digestia
Datorita efectelor sale antiinflamatoare, cimbrul poate trata constipatia, balonarea, precum si crampele stomacale si problemele inflamatorii gastrointestinale. Pe langa efectele sale antibacteriene, ajuta la eliminarea parazitilor din stomac pentru o digestie mai buna.
Pentru a lupta impotriva acneei
Se dovedeste ca o tinctura de cimbru ajuta la combaterea bacteriilor care cauzeaza acneea. Si s-a dovedit ca provoaca mai putine efecte secundare decat majoritatea solutiilor farmaceutice care contin peroxid de benzoil pentru tratarea afectiunilor pielii.
Cum se prepara ceaiul de cimbru?
Puteti prepara acest ceai cu lamaie, miere si cimbru, de preferat uscate.
Ingrediente
1 lingurita frunze de cimbru uscat
1 lingurita de miere
1 felie de lamaie
O cana mare de apa, filtrata
Intr-o cana cu apa clocotita se adauga frunzele de cimbru, felia de lamaie si se lasa la infuzat 5 minute. Dupa ce bautura s-a racit usor, adaugati miere daca doriti.
Avertizari
– Cimbrul baut in cantitati mari poate provoca greata, ameteli sau dureri de cap. Nu depasiti 1 pana la 2 cani pe zi.
– Pentru persoanele alergice la plantele din familia Lamiaceae nu se recomanda consumul de cimbru.
– nu este recomandat in caz de sarcina deoarece poate stimula menstruatia care ar putea duce eventual la avort spontan.
– Este recomandat sa diluati uleiul esential de cimbru intr-un ulei purtator sau in apa inainte de a-l aplica pe piele. Acest lucru este valabil si pentru toate uleiurile esentiale.
Cimbrul este un remediu natural care nu trateaza boala atunci cand este acuta. Prin urmare, este intotdeauna recomandat sa consultati medicul inainte de a adauga cimbru in dieta dumneavoastra.
Publicitate