10 motive pentru a manca conopida

Iti place sa mananci conopida sau esti unul dintre cei carora nu le place deloc gustul ei? Daca corespunzi  celui de-al doilea caz , trebuie sa stii ca aceasta crucifera este plina de vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B6 si acid folic), C, K si E.

Mancand conopida, oferim organismului nostru o cantitate mare de nutrienti, inclusiv fibre. Contributia lor mare ne ajuta sa eliminam toxinele si sa ne optimizam sanatatea.

In plus, ofera minerale vitale precum calciu, magneziu, fosfor si mangan si este una dintre principalele surse de proteine vegetale.

Cantitatea de grasime pe care o contine este minima, iar aportul de proteine, fibre si ulei esential omega-3 este foarte puternic.

Publicitate

Pentru toate cele de mai sus, consumul regulat de conopida va va mentine corpul sanatos si puternic.

1.Consumul de conopida imbunatateste sanatatea cardiovasculara

Vitamina K pe care o obtineti din consumul de conopida are proprietati antiinflamatorii care va imbunatatesc circulatia sangelui.

In acest fel, eviti acumularea de lipide in sange, lucru care ar putea duce la probleme cardiovasculare precum ateroscleroza.

Sulforafanul prezent in conopida este de mare ajutor atunci cand se doreste imbunatatirea tensiunii arteriale.

2.Tulburari ale stomacului

Dupa cum am mentionat anterior, conopida este bogata in fibre. Este un mare ajutor pentru digestie si promoveaza eliminarea toxinelor din organism.

Citeste si articolul :   Medicul Sylvia Hoisie, „mama Polidinului“, vorbeste in premiera despre noul coronavirus: „In viata mea nu...

Pe de alta parte, sulforafanul pe care il contine protejeaza mucoasa stomacului si o face mai rezistenta la formarea bacteriilor maligne.

Daca adaugi la aceasta continutul de izotiocianat, vei vedea ca consumul de conopida este o modalitate excelenta de a reduce riscul de a suferi de ulcer gastric si cancer de colon.

3.Lupta impotriva cancerului

Sulforafanul si izotiocianatii contin elemente quimiopreventive si antiestrogenice care impiedica cresterea celulelor cancerigene. Este un ajutor pentru a face fata cancerului si a-i controla progresul.

In cazul in care aceasta boala nu este prezenta in viata ta, dar te ingrijoreaza, trebuie sa stii ca consumul de conopida previne aparitia anumitor tipuri de cancer:

Plamani

Vezica

San

Prostata

Ovar

Colul uterin

4.Consumul de conopida previne degenerarea maculara

Pentru continutul sau ridicat de vitamina C si antioxidanti, conopida poate fi eficienta in reducerea riscului de degenerescenta maculara care, in unele cazuri, duce la orbire.

In plus, sulforafanul ajuta la protejarea tesutului retinian de deteriorarea cauzata de stresul oxidativ. Astfel, previne in mare masura deficienta de vedere si alte boli oculare, cum ar fi cataracta.

5.Combate daunele cauzate de radiatiile ultraviolete

Sulforafanul din conopida este de mare ajutor atunci cand vine vorba de protejarea pielii de daunele cauzate de radiatiile ultraviolete.

Citeste si articolul :   Cinci alimente pentru intarirea dintilor si a gingiilor

Aparati-va corpul de probleme precum:

Inflamatie

Cancer de piele indus de UV

Roseata a pielii din cauza cresterii sangelui in capilare

Deteriorarea celulelor

Este important ca, pe langa consumul acestei legume, sa acordati o atentie deosebita expunerii la soare. Amintiti-va ca trebuie sa aplicati protectie solara si sa evitati expunerea timp de cateva ore la rand.

6.Consumul de conopida previne tulburarile neurodegenerative

Un alt motiv pentru a manca conopida este ca sulforafanul activeaza enzimele de detoxifiere si ajuta creierul sa proceseze leziunile neuronale cauzate de inflamatie si stresul oxidativ.

Aceasta inseamna ca boli precum Parkinson si Alzheimer sunt mai putin probabil sa va afecteze.

7.Combate hipertensiunea arteriala si colesterolul

Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatoare ale conopidei, arterele tale raman sanatoase.

Acizii grasi Omega-3 si fibrele ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL). Acest lucru este exceptional de bun daca va confruntati cu probleme cardiace sau doriti sa le evitati.

8.Atinge echilibrul electrolitic

Consumul de conopida ajuta la echilibrarea electrolitilor din organism. Datorita acestui fapt, sistemul tau nervos realizeaza corect transmisiile impulsurilor nervoase si contractiile musculare.

Daca faci mult sport, sunt sanse sa fi prins obiceiul de a consuma cantitati mari de bauturi pentru sport. Multi oameni fac asta pentru a obtine mai multi electroliti.

Citeste si articolul :   Orez alb sau orez brun?

Problema este ca aceste bauturi contin si o multime de zaharuri de care nu ai nevoie. O alternativa buna este sa includeti mai multa conopida in dieta dumneavoastra.

9.Iti mentine creierul si celulele sanatoase

Fosforul prezent in conopida este de mare ajutor in repararea membranelor celulare. Ele sunt esentiale pentru ca creierul si sistemul nervos sa functioneze corect.

La randul lor, potasiul si vitamina B6 sustin sanatatea creierului si a neurotransmitatorilor sai. Acest lucru este foarte important daca doriti ca creierul dvs. sa fie alert si sa functioneze corect.

10.Consumul de conopida controleaza diabetul

Datorita continutului de vitamina C si potasiu, consumul regulat de conopida va va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta diabet. Aceste doua elemente regleaza glicemia si metabolismul.

Cand nivelul de potasiu este scazut, glucoza poate creste si poate fi o amenintare semnificativa daca aveti diabet. Din acest motiv, este esential sa consumati suficiente alimente care sa va mentina stabil nivelul de potasiu.

Publicitate

Autor