Cum se consuma corect sfecla rosie, pentru efecte puternice

Vine sezonul sfeclei rosii si aceasta leguma se gaseste din abundenta pe piata. Consultati cele mai bune modalitati de a consuma sfecla:

Nutritionistul renumit Dr. Emilova recomanda amestecarea sucului de sfecla proaspat stors cu cocktail-uri din fructe sau legume, unde efectul este sporit de ingredientele altor produse.

In medicina traditionala chineza, exista termenul „bautura magica” sau „bautura minune”, numit astfel datorita efectelor sale puternice asupra sanatatii. Este un suc proaspat stors facut din cantitati egale de sfecla rosie, mere si morcovi. Daca doriti si dupa gust, puteti adauga putin suc de lamaie proaspat stors. Aceasta bautura este utilizata pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare si renale si chiar in tratamentul cancerului.

Stiinta astazi imbogateste experienta practica cu dovezi care sa promoveze sanatatea si sa influenteze o serie de conditii patologice. Pe langa inima, bautura magica poate ajuta creierul, rinichii, plamanii, ficatul, bila, stomacul, intestinele, ochii, pielea, articulatiile, pancreasul.

De asemenea, sistemul imunitar este sustinut – combinatia tripla are un efect antiinflamator. Acelasi efect il are si o salata de sfecla rosie, morcovi si mere.

Citeste si articolul :   La ce foloseste pelinul?

Atunci cand alegerea cade pe suc si se recomanda consumul de suc de sfecla rosie singur, ar trebui sa se astepte o detoxifiere rapida. Acest lucru este minunat pentru organism, dar cantitati mari de suc rosu de radacina pot provoca initial greata, ameteli si slabiciune generala. Prin urmare, incepeti intotdeauna cu o doza mica – de exemplu 50 ml. Sau aceeasi cantitate combinata cu 250 ml suc de morcovi sau 120 ml morcovi si mere proaspete, alinierea treptata a celor trei ingrediente.

O serie de studii stiintifice efectuate in ultimii ani au dovedit efectele extrem de bune ale sfeclei asupra vaselor de sange si a tensiunii arteriale.

Magneziul continut in legume regleaza starea vaselor de sange si previne formarea cheagurilor de sange. Vitamina U prezenta in ea este foarte utila pentru vindecarea ulcerului gastric si duodenal. Clorul are un efect antialergic si de curatare a rinichilor, a vezicii biliare si a limfei, in timp ce saponinele scad asa-numitul colesterol rau.

Citeste si articolul :   Inlocuitor sanatos pentru carne: Cele mai bune surse de proteine

Sfecla are un avantaj fata de alte legume datorita continutului optim de betaina, o substanta biologic activa care sustine absorbtia proteinelor si imbunatateste functia ficatului. Flavonoidele ajuta la intarirea peretilor capilari si stimuleaza formarea celulelor rosii din sange. Dar leguma contine si iod – ajuta pacientii cu hipotiroidism; zinc – prelungeste actiunea insulinei la diabetici; raport bun dintre calciu si sodiu, care ajuta la dizolvarea calculilor renali, a bilei si a placii in artere.

Cele de mai sus nu epuizeaza lista beneficiilor pe care le ofera sfecla rosie. Imbunatateste memoria si somnul, functioneaza bine pentru guta, dismenoree, menopauza severa. Este extrem de benefic pentru sistemul imunitar si, prin urmare, pentru prevenirea cancerului. Actioneaza cel mai clar asupra tumorilor colonului, creierului si plamanilor.

Pe langa morcovi si mere, sfecla rosie poate fi consumata ca parte a unui cocktail proaspat sau a unei salate cu morcovi si castraveti. Poate fi si aburit. Reteta preferata de sfecla rosie a dr. Emilova este o salata de sezon de sfecla rosie rasa cruda, cu un mar acru si o mana de rucola, condimentata cu lamaie, ulei de masline si usturoi.

Autor