Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta a aprobat noile restrictii care vor intra in vigoare la miezul noptii.
Toate magazinele se vor inchide la ora 18:00, masca devine obligatorie in spatiile publice, inclusiv in aer liber, se interzic nuntile si botezurile, dar si spectacolele in cinematografe sau sali de teatru.
Se interzic inclusiv activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber. Iar cei nevaccinati nu mai pot circula intre orele 20 si 5 fara declaratie pe propria raspundere sau adeverinta de la angajator.
Vineri rata de infectare in Capitala a fost de 7,68 de cazuri la mia de locuitori, dupa ce joi a fost de 6,64, iar miercuri de 6,33.
Publicitate
Masurile vor intra in vigoare incepand cu 3 octombrie, ora 00.00.
Ce restrictii se impun din 3 octombrie, in Bucuresti
In spatiile publice: piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura.
Sportivii profesionisti, legitimati si/sau de performanta pot desfasura activitati de pregatire fizica in bazine acoperite sau aflate in aer liber, iar activitatile de pregatire fizica in spatii inchise sunt permise in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 43 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
In spatiile inchise sau deschise, competitiile sportive se pot desfasura cu participarea spectatorilor pana la capacitatea maxima a spatiului. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Totodata, se interzice activitatea cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte, organizarea spectacolelor de tipul drive-in.
De asemenea, se interzic activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber, organizarea de evenimente private (nunti, botezuri).
Se permite organizarea de cursuri de instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu un numar de participanti mai mare de 250 de persoane in interior si mai mare de 300 de persoane in exterior, cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoana, daca toate persoanele sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Se permite organizarea de conferinte cu un numar de participanti mai mare de 300 de persoane in interior, cu asigurarea unei suprafete de 2 mp pentru fiecare persoana, daca toate persoanele sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Se interzice organizarea si desfasurarea de mitinguri si demonstratii.
De asemenea, se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 20,00-5,00, in zilele de vineri, sambata si duminica, cu urmatoarele exceptii:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;
c) deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori decesul unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional,persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil. Pentru deplasari din celelalte motive, trebuie prezentata declaratia pe proprie raspundere.
Aceste interdictii nu se aplica persoanelor care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hartie sau in format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, precum si persoanelor fizice provenite din state ale caror autoritati nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin documente, pe suport hartie sau in format electronic, care sa ateste vaccinarea acestora.
Operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, sunt obligati sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea in intervalul orar 5,00-18,00. Dupa ora 18.00, se permite activitatea de livrare la domiciliu.
Este interzisa si activitatea restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase este interzisa. De asemenea, sunt interzise activitatea in baruri, cluburi si discoteci, activitatea in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness, a piscinelor interioare, a operatorilor in domeniul jocurilor de noroc, a locurilor de joaca pentru copii in spatii inchise, a salilor de jocuri de noroc.
Publicitate