In ce conditii se pot suspenda cursurile cu prezenta fizica la o scoala

Cursurile cu prezenta fizica la nivelul intregii scoli se suspenda pentru o perioada de 14 zile daca 50% din totalul grupelor/claselor au cursurile intrerupte din cauza imbolnavirilor cu noul coronavirus.

“La data suspendarii cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspenda activitatea cu prezenta fizica la nivelul intregii unitati de invatamant, pentru o perioada de 14 zile. Masura suspendarii la nivelul unitatii de invatamant este dispusa prin hotararea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB. In situatia in care in aceeasi sala cursurile sunt organizate in schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezenta fizica pentru clasa in care a fost confirmat cazul de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2”, se mentioneaza in document.

Totodata, cursurile cu prezenta fizica intr-o grupa de invatamant anteprescolar/prescolar sau clasa de invatamant primar, gimnazial, liceal, profesional si postliceal, dintr-o unitate de invatamant preuniversitar/conexe, se vor suspenda pentru o perioada de 14 zile la aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2.

“Cursurile pentru grupa/clasa suspendata se pot relua cu prezenta fizica incepand cu a 8-a zi de la data confirmarii cazului pozitiv, pentru elevii care prezinta rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat in ultimele 24 de ore. Elevii care nu prezinta rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR reiau cursurile cu prezenta fizica dupa 14 zile de la suspendarea acestora. Prin exceptie, elevii claselor VII – XII/XIII, vaccinati impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum si elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezenta fizica”, se arata in ordin.

De asemenea, la aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant care va informa DSP/DSPMB.

Publicitate

DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contactii directi ai acestora si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune suspendarea activitatilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unitatii de invatamant.

“Reluarea cursurilor care presupun prezenta fizica pentru clasa suspendata temporar se dispune prin decizia conducerii unitatii de invatamant preuniversitar/conexe, dupa consultarea si avizul DSP/DSPMB. Reluarea cursurilor care presupun prezenta fizica pentru unitatea/structura de invatamant preuniversitar suspendata temporar se dispune prin hotararea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unitatii de invatamant preuniversitar/conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB”, se mai arata in document.

Ordinul mai prevede ca este permisa organizarea activitatilor aferente concursului pentru ocuparea functiilor de director/director adjunct in toate unitatile de invatamant, cu respectarea stricta a normelor de protectie sanitara.

Citeste si articolul :   Alerta: Decizie de ultima ora luata intr-un oras din Romania. Se inchid scolile

“Ministerul Sanatatii prin DSP/DSPMB si Ministerul Educatiei prin inspectoratele scolare judetene, conducerea unitatilor de invatamant/institutiei conexe/institutiei de invatamant raspund de implementarea actiunilor si masurilor din prezentul ordin, in conformitate cu atributiile ce le revin. In scopul protejarii dreptului la sanatate, Ministerul Sanatatii prin DSP/DSPMB si Ministerul Educatiei prin inspectoratele scolare, precum si alte institutii abilitate vor desfasura actiuni sistematice de control pentru verificarea respectarii de catre unitatile de invatamant/unitati conexe a normelor de prevenire a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2”, se mentioneaza in document.

Conform ordinului, vor beneficia “de prioritate” la cazarea in camine studentii care sunt vaccinati cu schema completa si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare, precum si cei care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv. Dovada vaccinarii sau vindecarii se face pe baza certificatului digital al UE pentru COVID.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.